Zo zet je affirmaties in in je dagelijks leven

Affirmaties zijn positieve woorden of korte zinnen die (wils)kracht, motivatie en vertrouwen kunnen geven om een bepaald doel te bereiken. Maar ook om een taak te volbrengen of los te komen van een hardnekkige negatieve manier van denken. Het gebruik van affirmaties is één van de eenvoudigste en bekendste manieren om jezelf te veranderen.

Hoe je dit het beste aanpakt in je dagelijks leven, legt Lonneke je in dit blog uitgebreid uit.

Hoe worden affirmaties ingezet?

Een affirmatie is dus een positief bevestigende zin die je steeds opnieuw tegen jezelf zegt om je gedachten te herprogrammeren. In een eerder blog leg ik uitgebreid uit wat positieve affirmaties zijn en wat het je allemaal kan brengen: https://www.365dagen.com/het-effect-van-positieve-affirmaties/

In dit blog ga ik daar verder op in en leg ik uit hoe je ze in je dagelijks leven eenvoudig inzet. Het hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn en het hoeft ook niet veel tijd te kosten.

Wie gebruiken affirmaties?

Affirmaties worden vaak ingezet op diverse gebieden omdat het een eenvoudig en doeltreffend middel is. Denk bijvoorbeeld aan de sportwereld. Daar maken affirmaties vaak deel uit van de dagelijkse training. Ze zijn namelijk een waardevol hulpmiddel om het onderbewustzijn te programmeren voor succes. Ze worden ingezet om de concentratie en het doorzettingsvermogen op te bouwen voor een wedstrijd.

Hier volgen een paar voorbeelden van affirmaties voor sporters:

 • Ik heb een perfect gezond en sterk lichaam.
 • Ik train met passie en vreugde.
 • Ik train met succes voor mijn wedstrijden.
 • Ik ben een winnaar.
 • Ik ben vol vertrouwen.
 • Ik scoor.

Je leest het al: één en al positieve vibes. Deze vibes werken ook voor jou in je dagelijks leven met jouw eigen op-maat- affirmaties.

Waarop moet je letten bij affirmaties?

Affirmaties werken misschien niet direct, maar ze werken wel verrassend vaak. Er zijn daarbij een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Formuleer je affirmatie altijd positief.
 • Herhaal je affirmatie liefst meerdere keren achterelkaar en dat ook meerdere keren op een dag.
 • Haal diep adem voordat je een affirmatie uitspreekt.
 • Spreek de affirmatie het liefste hardop uit. In jezelf kan ook, maar hardop heeft de voorkeur.
 • Je onderbewustzijn werkt sterk met beelden: visualiseer erbij en stel je jouw ‘succes of oplossing’ levendig voor.
 • De kracht zit hem echt in de herhaling; elke dag weer. Hoe vaker je het opzegt, hoe meer het in je onbewuste wordt opgeslagen.
 • Schrijf je affirmatie(s) ook voor jezelf op.

Voorbeeld formuleringen

Er zijn bepaalde zinsnedes die ‘het goed doen’ in een affirmatie. Ik geef een paar voorbeelden:

 • Ik kan mezelf toestaan om …
 • … elke dag meer en meer …
 • Het is goed voor mij om …
 • Ik geniet van …
 • Elke dag ga ik …
 • Ik kijk er naar uit …

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Je bent natuurlijk helemaal vrij om de affirmatie zo te formuleren dat het helemaal bij jou past.

Hoe zet je affirmaties voor jezelf in?

Nu gaan we over tot actie. Je gaat jouw eigen affirmatie formuleren. Het mogen er ook meerdere zijn. Volg daarvoor de volgende stappen:

 • Denk na over datgene waarover je ongelukkig of ontevreden bent en wat de oplossing zou zijn (het doel).
 • Denk na over wat je eigenlijk tegenhoudt om het doel te bereiken (het probleem)
 • Denk aan de affirmatie waarmee je het probleem kunt verminderen/verwijderen (de oplossing)
 • Formuleer hiervoor maximaal 5 affirmaties.

Je begrijpt dat je hierbij niet meteen moet beginnen met je allergrootste issue. Diepgewortelde problematiek los je helaas niet van de ene op de andere dag op. Ga liever voor de kleinere issues; daarvoor zijn affirmaties ideaal. Zodra je effecten bemerkt, kun je overstappen op andere problemen.

Extra tip: In het begin kan het wat onwennig zijn om aan de slag te gaan met affirmaties. Dat is heel normaal. Maar blijf ze wel gewoon consequent elke dag herhalen.

Haak niet af

Je leest al dat ik steeds hamer op het consequent herhalen van je affirmaties. Dat doe ik, omdat dit vaak het grootste struikelblok is voor mensen. Het kan zijn dat je door omstandigheden even een paar dagen bent vergeten iets te doen met je affirmaties. Dan is vaak een moment waarop gedacht wordt: ‘Ooohh … ik heb teveel ‘gemist’ nu … en ik stop er maar (even) helemaal mee’. Of dat niet snel genoeg effect optreedt waardoor mensen afhaken.

Onthoud dat het ongeveer 30 – 90 dagen duurt voordat je je dingen eigen hebt gemaakt. Dus ook de gewoonte om elke dag te affirmeren moet je je zelf aanleren en daar moet je de tijd voor nemen. Maar het is de moeite waard. Houd het vol.

Tips om je affirmaties niet te vergeten

Als je eenmaal je affirmaties hebt geformuleerd ga je ermee aan de slag. Hoe zorg je er nu voor dat je de affirmaties niet vergeet op te zeggen? Ik geef je wat handige tips mee:

 • Zet je affirmatie op je startscherm van je mobiel en/of op de achtergrond. Hierdoor zie je het zodra jij op jouw mobiel kijkt.
 • Schrijf de affirmatie op een briefje en hang het briefje op de spiegel in je badkamer. Als het goed is, zie je de affirmatie dan minstens 2 keer per dag 😉
 • Zet de affirmatie op je bureaublad van je laptop of computer.
 • Spreek de affirmatie in en zet in je agenda een reminder om de affirmatie te beluisteren.

Extra tip: Er zijn verschillende handige apps te vinden die je hierbij kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld de affirmatie inspreken en koppelen aan een timer. Je kunt ook een affirmatie uit de lijst in de app kiezen. Daarnaast bieden ze vaak de mogelijkheid om affirmatie te beluisteren. Fijne apps hiervoor zijn bijvoorbeeld: Affirmation Reminder, Think Up, My Affirmations; Live Positive.

Neem vandaag de tijd om jouw persoonlijke affirmaties op te schrijven en maak meteen een start met het hardop uitspreken. Onthoud daarbij dat alles mag en niets moet. Vergeet alleen niet het consequent te doen. Succes!

Hopelijk heb ik laten merken hoe down to earth ik ben. Ik ben praktisch en dat merk je aan mijn tips. Met je energie bezig zijn hoeft niet whoohoo dansend met wierook in de kamer te zijn, ookal zie ik ook dat er mensen zijn die er baat bij hebben. Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kan beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust