Zo ruimt je kind wél op: 8 handige hacks

Kinderen zijn dol op een kamer vol met speelgoed; ouders zijn er iets minder blij mee. Tenminste … als het niet wordt opgeruimd. Zou het niet geweldig zijn als kinderen een aangeboren behoefte hadden om op te ruimen? Helaas is dat niet zo en zullen we als ouder daarbij een handje moeten helpen. In dit blog deel de meest belangrijke basistips als het gaat om kinderen en opruimen.

Begin je kind echt al op jonge leeftijd bepaalde regels en routines te leren. Denk aan elke avond met je kind samen de LEGO opruimen in de doos of de boeken terug zetten op de boekenplank. Doe dat liefst elke avond en sla dit nooit over.

In dit blog komen de meest belangrijke basis tips uitgebreid aan bod. In een ander blog deel ik mijn 5 gouden tips als het gaat om opruimen met kinderen: https://www.365dagen.com/5-praktische-tips-voor-het-opruimen-van-de-kinderkamer/

1. Ga voor structuur

Veel kinderen hebben een enorme behoefte aan structuur. Zet structuur dan ook gericht in als het gaat om opruimen in huis. Neem wekelijks een vast moment waarop je met het hele gezin samen opruimt. Je spreekt af dat iedereen er dan is en dat samen wordt opgeruimd. Maak er echt dé opruimdag van. Neem bijvoorbeeld vrijdags eind van de middag. Je kind went eraan en zal dit op een bepaald moment als een soort gewoonte gaan zien.

2. Geef duidelijke instructies

Voor kinderen is het belangrijk dat ze opruimtaakjes in hapklare brokken toebedeeld krijgen. Leg dus alles duidelijk en stap voor stap uit. Alleen roepen ‘Ruim je kamer op’ werkt simpelweg niet omdat de opdracht veel te groot is voor kinderen.

Deel liever kleine duidelijk afgebakende taken uit. Bijvoorbeeld ‘Je mag nu eerst alle puzzelstukjes terug in de doos doen’. Het volgende taakje is dan ‘Doe de deksel erop en zet de puzzeldoos terug in de spelletjeskast.’ Houd elke taakje klein.

3. Laat je kind meedenken

Het is verstandig om kinderen al van kleins af aan (samen met jou) een eigen opruimsysteem te laten bedenken. Bespreek wat er moet gebeuren en laat je kind meedenken over het hoe en wat. Spreek dan samen af hoe jullie het gaan doen. Wat wanneer waar moet worden opgeruimd.

Kinderen vinden het fijn om hier ook wat inspraak in te hebben in plaats van dat het hen wordt ‘opgelegd’. Je kind kan daarna zijn of haar spullen opruimen op een manier die hij of zij prettig vindt. Zo weten ze zeker waar hun spullen liggen en vinden ze het gemakkelijker om steeds alles zelf weer op te ruimen.

4. Maak er een spelletje van

Kinderen zijn dol op spelletjes, waarom dan niet een leuk spelletje maken van de opruim-taakjes? Maak van opruimen elke dag weer een spelletje: zeker bij de kleinere kinderen. Bedenk bijvoorbeeld een spelletje waarbij je kind stukje bij beetje de vloer van zijn kamer opruimt. Denk aan dat er lava op de grond stroomt in een bepaald hoek en dat je kind de spullen daar moet ‘redden’ door ze op te ruimen.

Je kunt ook bij het was vouwen allerlei leuke spelletjes bedenken. Bijvoorbeeld: wie vouwt de meeste groene was netjes op?

Zie je dat het kind wordt afgeleid? Zorg er dan voor dat je hem of haar terugbrengt naar het spelletje dat jullie aan het spelen zijn.

5. Zet de timer

Ook is het slim om kinderen er iets van tevoren op te attenderen dat er moet worden opgeruimd. Maak duidelijk dat ze bijvoorbeeld nog 10 minuten kunnen spelen en als het wekkertje gaat, is het tijd om op te ruimen.

Zet dan een wekker in de kamer waar je kind speelt en zet die op 10 minuten. Als de wekker afloopt, is het de bedoeling dat de kinderen stoppen met spelen en dat ze dan gaan opruimen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter dat op een gegeven  moment gaat.

6. Leer je kind om dingen weg te doen

Hoe vroeger je kind leert dat het oké is om spullen weg te geven, hoe gemakkelijker het voor ze is als ze ouder worden. Eens in de zoveel tijd kijk je samen met je kind welk speelgoed er eventueel weg kan.

Denk aan speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld. In eerste instantie zal je kind graag alles willen houden. Laat hem of haar dan een keuze maken door aan te geven dat hij of zij van bijvoorbeeld 10 speelgoedstukken er 7 mag uitkiezen die hij of zij echt graag wil houden. Zo kun je langzaam aan ‘ontspullen’. Ook heeft je kind heeft zo het gevoel dat er een eigen keuze en inbreng is.

Leg ook duidelijk uit waarom dat belangrijk is. En leg de nadruk op het feit dat hij of zij andere kindjes er weer gelukkig mee maakt.

7. Beloon je kind steeds opnieuw

Een deel van opruimen is samen genieten van het mooie eindresultaat. Gun je kind vrije tijd na het opruimen. Het beste is om samen te lezen of te spelen in die heerlijk opgeruimde kamer. Geef ze dat fijne voldane gevoel na het opruimen.

Je hoeft ze niet te overladen met complimentjes, want opruimen hoort er gewoon bij. Maar benoem wel steeds opnieuw wat hij of zij goed heeft gedaan. Zeker als een kind iets uit zichzelf opruimt. Dat stimuleert dan alleen maar meer om dat nog vaker te doen.

8. Laat sommige ‘kunstwerken’ even staan

Je kent het vast wel: je kind is beretrots op dat ene mooie knutselwerkje dat net af is. Of op die mooie hoge Lego-toren. En wat dacht je van die heerlijke zelf gebouwde hut in de woonkamer?

Als ouder wil je die dingen het liefste uit zicht en opgeruimd hebben ’s avonds. Maar denk ook eens vanuit het kind: die is hier uren mee bezig geweest. Dus de weerstand als dat dan meteen dezelfde dag moet worden opgeruimd is natuurlijk vaak groot.

Ga hierin af en toe met je kind mee en laat het een dag (of twee) staan. Geef het een handige plek in de kamer en laat het als soort kunstwerk staan. Je kind zal beretrots zijn! Als het dan tijd is om het op te ruimen, laat je ze het ook zelf opruimen of afbreken. Op die manier kunnen ze aan dit ritueel wennen en zullen ze uiteindelijk met een fijn gevoel hun kunstwerkjes opruimen.

Opruimen met kinderen is echt een proces: het gaat niet direct perfect of helemaal vanzelf. Heb hierbij veel geduld, ben consequent en maak het leuk. Geef vaak complimenten en blijf je kind betrekken bij het opruimen.

Er is nog veel meer te verzinnen. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg zo spelenderwijs voor een opgeruimde kinderkamer.

Wil je de rest van je huis ook aanpakken maar heb je geen idee waar te beginnen? Start dan in ieder geval met het downloaden van deze checklist 60 dingen in huis om weg te doen zonder je schuldig te voelen.

Wil je meteen goed van start gaan met hulp? En, goed voorbeeld doet volgen : – ) Start dan met de cursus 365 Dagen van Rommel naar Rust en krijg dagelijkse hulp bij het opruimen van jou huis. Je kunt je daarvoor hier aanmelden: https://www.365dagen.com/365-dagen-rommel-naar-rust/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Wie slank wil zijn moet slim zijn! Met de tips van Eveline van 365 Dagen Slank lukt me dat iedere dag smile

Marja

volgt 365 Dagen Slank

Ik voel me sterker op het gebied van grenzen stellen. Mijn dienstbare kant is ook zakelijker geworden 😊

Lonneke heeft iets wakker gemaakt in mij, daar ben ik super blij mee.

Joyce

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Ik ben nu veel meer gemotiveerd en ik weet dat ik op de juiste weg ben. Er komen nu ook klanten gewoon naar me toe!

Veerle

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Vanaf middel april tot nu (2 juni) is er ruim 4 kilo af!

Chantal

volgt 365 Dagen Slank