Zo houd je je was lekker fris en je wasmachine goed schoon

Je wasmachine zorgt ervoor dat je wasgoed weer lekker fris en schoon wordt. Maar hoe fris en schoon is je wasmachine zelf eigenlijk? Bacteriën kunnen zorgen voor onaangename geurtjes in je wasmachine. Die worden veroorzaakt door wasmiddelresten en door het vocht in de wastrommel. In dit blog deel ik hoe je je wasmachine in een handomdraai grondig schoon maakt en ook lekker fris houdt.

Regelmatig schoonmaken

Het wordt aangeraden om je wasmachine eens in de 6 – 8 weken grondig schoon te maken. Op die manier voorkom je hardnekkige afzettingen en kalkaanslag die nare geurtjes kunnen verspreiden of die je wasmachine zelfs kapot kunnen maken.

Misschien herken je het wel dat je wasmachine opeens vies stinkt of dat de was onaangenaam en muf ruikt. Dat komt onder andere door vetluis. Dit is een verzamelnaam voor de reactie die alle resten uit je was (denk aan vetten, huidschilfers of haren) zijn aangegaan met je wasmiddel. Zo ontstaan er bacteriën.

Die muffe geur is absoluut een teken dat je wasmachine zo snel mogelijk aan een grote schoonmaak toe is en in de toekomst ook wat vaker gereinigd mag worden.

Grote schoonmaak

Het is slim om de schoonmaak van je wasmachine structureel in je agenda te zetten. Zo vergeet je die niet en blijven de machine en de was lekker fris. Ook gaat je wasmachine hierdoor een stuk langer mee. Ik leg je nu stap voor stap uit hoe je de wasmachine op de juiste manier schoonmaakt:

De buitenkant

Neem de buitenkant van de hele wasmachine af met een vochtige doek. Gebruik hierbij ook een druppel mild schoonmaakmiddel. Daarmee verwijder je alle stof, oude wasmiddelresten en ander vuil van je machine.

Het filter

Maak nu het filter van je wasmachine schoon. Zorg voor een ondiepe bak waarin je het water kunt opvangen. Zorg ook voor een poetsdoek en een handdoek. Open het klepje waarin het filter zich bevindt. Dat is vaak aan de voorkant van de wasmachine ergens rechts of links onderin. Laat het water voorzichtig uit de afvoerslang lopen.

Verwijder dan het filter. Reinig dit vervolgens onder lauwwarm stromend water. Gebruik een oude tandenborstel om in de kleine hoekjes te komen. Zo verwijder je alle oude zeepresten. Poets ook de plek waar je het filter net uitgehaald hebt goed schoon met je poetsdoek en droog het dan af.

De rubbers

Ook de rubberen afdichtingen van je wasmachine moet je regelmatig schoonmaken. Want het water uit de machine blijft vaak achter op de onderste rubbers van de machine. Daar ontstaan dan de bacteriën en daar komen ook vaak die nare geurtjes vandaan.

Pak een droge handdoek en maak de rubbers heel goed droog. Je kunt er eventueel nog met een doekje met wat afwasmiddel overheen gaan als ze erg stinken. Maak het daarna ook weer goed droog.

Het zeepbakje

Haal het zeepbakje voorzichtig uit je machine. Haal eerst de grove zeepresten eruit met warm water en een zachte doek of een zachte spons. Pak dan een emmer en doe daar een halve liter azijn in. Leg het zeepbakje hierin. Vul de emmer met water tot dat het zeepbakje helemaal onder water zit. Laat het 10 minuten zo staan.

Reinig ondertussen de ruimte in je machine waar het zeepbakje inzit met een sopje. Maak het daarna goed droog. Haal het zeepbakje weer uit de emmer en was het af met afwasmiddel. Spoel het vervolgens goed uit, droog het af en plaats het terug.

Het zeefje

Het is belangrijk om twee keer per jaar het zeefje te reinigen dat in de watertoevoerslang zit. Pak de handleiding van je wasmachine erbij. Daarin vind je hoe je dit zeefje het beste kunt schoonmaken. Let op dat je wel vooraf de kraan dicht draait 😉

De wastrommel

Ook de wastrommel zelf moet je regelmatig reinigen. De meest simpele manier om dit te doen is door de machine aan te zetten zonder wasgoed erin. Stel hem dan in op de heetste temperatuur: 90 graden is hiervoor het beste. Wil je de wasmachine extra goed schoonmaken, voeg dan één van de volgende huismiddeltjes toe.

Handige huismiddeltjes voor het reinigen van je wasmachine

Geef de wasmachine regelmatig een extra reinigingsboost met één van deze huismiddeltjes.

Baking soda: dit is – zoals je vast weet – een echte alleskunner in het huishouden. Gebruik het ook voor het schoonmaken van de wasmachine. Voeg hiervoor 50 gram baking soda toe aan het zeepbakje en zet de machine op minimaal 60 graden aan.

Citroenzuur: dit is een goed middel om kalk en andere resten uit je machine te verwijderen. Het voordeel hiervan is de prettige en frisse geur die het afgeeft in de wasmachine. Voeg ongeveer 8 eetlepels citroenzuur toe aan de lege trommel. Zet de machine aan op de hoogste temperatuur.

Vaatwastabletten: wat goed is voor bestek en vaat is ook goed voor de wastrommel. Doe een vaatwastablet in de lege trommel en start een wasprogramma op minimaal 60 graden. Dit ontkalkt je wasmachine ook meteen. Ideaal dus.

Schoonmaak soda: ook soda is een geweldig om mee schoon te maken. Voeg bijvoorbeeld 1 – 2 eetlepels soda toe aan je wasmiddel bij je volgende wasbeurt voor een snelle schoonmaakbeurt tussendoor. Je kunt ook 50 gram van dit huismiddel in je zeepbakje doen en de machine vervolgens zonder was op hoge temperatuur laten draaien voor een extra grondige reiniging.

Azijn: dit is op zich ideaal als je je wasmachine wilt ontkalken. Maar let wel op: de zuurgraad van de azijn kan op den duur de rubbers en de slangen van je wasmachine aantasten en zo mogelijk schade veroorzaken. Ook ruikt het minder fris. Gebruik het daarom maar met mate.

Wil je ook tips om je keuken schoon en fris te houden? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/7-handige-hacks-om-je-keuken-schoon-en-fris-te-houden/

Extra tips om je wasmachine schoon te houden

Tenslotte nog wat extra tips die bijdragen aan een frisse en schone wasmachine en dito was:

  • Gebruik liever ouderwets waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. In de vloeibare variant zitten namelijk weekmakers en die kunnen weer (sneller) zorgen voor vetluis.
  • Meestal gebruiken we veel te veel wasmiddel. Onthoud dat wasmiddel je wasmachine niet schoonmaakt, het reinigt alleen je was. Het gebruik van teveel wasmiddel kan zorgen voor vetluis. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering van wasmiddel en wasverzachter.
  • Was regelmatig op hoge temperaturen van minimaal 60 °C. Katoenen handdoeken, beddengoed en ondergoed, en ook poetsdoeken en theedoeken kun je prima op hoge temperatuur wassen. Bij lagere temperaturen lost je wasmiddel namelijk niet altijd goed op. Dit kan vlekken veroorzaken in je was en het veroorzaakt stank in je machine.
  • Haal je was direct uit de machine zodra die klaar is. Laat het er nooit (te) lang inzitten. Zo voorkom je dat er bacteriën ontstaan in je was(machine).
  • Laat na het wassen de deur van de wasmachine en het zeepbakje altijd open staan, zodat eventueel achtergebleven water kan verdampen.
  • Sommige typen wasmachines hebben speciale reinigingsprogramma’s voor het intensief reinigen van de wastrommel. Erg handig: gebruik ze regelmatig om je wasmachine en de was optimaal fris te houden.

Met deze tips ben je altijd gegarandeerd van een frisse was en gaat je wasmachine veel langer mee.

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 100,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 65 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust