Zo gaat je vaatwasser veel langer mee: 10 effectieve tips

Is je afwas weer eens niet echt schoon als hij uit de vaatwasser komt? Of merk je zelfs een onaangename geur? Misschien denk je dat vaatwassers niet veel onderhoud nodig hebben. Dat klopt niet. Als je je vaatwasser niet goed onderhoudt, heeft dat invloed op de levensduur van dit onmisbare apparaat. In dit blog deel ik 10 effectieve tips om je vaatwasser schoon en fris te houden.

Regelmatig onderhoud is noodzaak

Vaatwassers gaan meestal tussen 7 en 12 jaar mee, met een gemiddelde levensduur van 9,5 jaar. Sommige merken beloven zelfs een levensduur van 15 tot 20 jaar. Maar alles staat of valt met het goed onderhouden ervan.

Hoewel het apparaat er op het eerste oog meestal schoon uitziet, kan zich in de machine veel vuil ophopen. Dit leidt uiteindelijk niet alleen tot vieze geurtjes, maar je vaat komt ook niet meer echt schoon en fris uit de vaatwasser.

Neem bijvoorbeeld kalkaanslag: dit  kan na verloop van tijd zelfs schadelijk zijn voor je vaatwasser. Zodra de verwarmingselementen verkalkt raken, doen ze hun werk niet meer goed. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik en het kan de levensduur van je vaatwasser aanzienlijk verkorten.

Door het juiste gebruik en regelmatig onderhoud kun je de levensduur van je vaatwasser verlengen.

TIPS VOOR EEN LANGERE LEVENSDUUR VAN JE VAATWASSER

Hier volgen effectieve tips voor een frisse en schone vaat die ook meteen een positief effect hebben op de levensduur van je vaatwasser.

1. Verwijder alle etensresten voordat je de vaat in het apparaat zet

Gooi etensresten op je borden altijd weg voordat je de vaatwasser inruimt. Hoewel sommige nieuwere modellen voedselresten wel aankunnen, is het verstandig om het altijd eerst van je borden af te halen voordat je de vaatwasser inruimt. Deze restjes kunnen namelijk in de filters blijven steken en zo op den duur grote problemen veroorzaken.

Het is ook verstandig om overtollig vet van de borden te verwijderen. Bij voorkeur door het met een keukendoekje af te nemen. Want naast voedselresten kan ook teveel vet je vaatwasmachine-filter verstoppen. Ook kan het onaangename geurtjes veroorzaken.

2. Niet (altijd) voorspoelen

In veel huishoudens wordt de vaat – ondanks de vaatwasmachine – vooraf nog even met water afgespoeld voor het in de machine wordt opgeruimd. In principe is dit een onnodige stap, die aan de ene kant water verspilt en aan de andere kant niet specifiek bijdraagt aan een beter afwasresultaat. De vaatwasser is er om vuile vaat schoon te maken. Geef het dus ook vuile vaat, zodat het zijn werk kan doen.

Voor relatief schone (voorgespoelde) vaat zoals borden en bestek heeft het weinig zin om een volledige spoelcyclus te draaien. Probeer het gewoon uit en zet de vaatwasser aan zonder voor te spoelen. Je zult merken dat je vaat net zo schoon uit de machine komt. Voorspoelen – met de hand of in het apparaat – is dus altijd onnodige waterverspilling.

3. Laad je vaat op de juiste manier

Wist je dat het één van de meest voorkomende fouten is die mensen maken als het om de vaatwasser gaat? De machine te vol laden met vuile vaat. Hierdoor blokkeer je de watercyclus op bepaalde plekken waardoor er niet goed gereinigd kan worden door de machine.

Het water moet probleemloos kunnen circuleren in de machine en zo alle vaat goed kunnen bereiken. Zorg er daarom voor dat elk voorwerp altijd vrije ruimte om zich heen heeft. Leg geen vaat op elkaar of tegen elkaar aan.

Als je je vaatwasser op de juiste manier belaadt, past er meer in dan je denkt en hoef je de vaat na het wasprogramma niet nog eens schoon te maken. Daarnaast vermindert het ook je waterverbruik en je energieverbruik. In de handleiding van je vaatwasser vind je tips over het op de juiste manier vullen van je vaatwasser.

4. Gebruik het juiste product

Heb je er ooit aan gedacht om afwasmiddel te gebruiken in plaats van de speciale tabs voor in je vaatwasser? Dan heb je daarna waarschijnlijk gemerkt dat dit helemaal geen goed idee was. Afwasmiddel reinigt onvoldoende goed in een vaatwasser en daarnaast is er hiermee een enorme onnodige schuimontwikkeling.

Onthoud goed: zelfs als je geen reinigingstabletten meer in huis hebt, gebruik dan geen producten die niet voor je vaatwasser bedoeld zijn. Dus ook geen afwasmiddel ook al lijkt je dat logisch.

5. Draai af en toe een lege vaat

Af en toe je vaatwasser zonder vaat wassen doet echt wonderen. Eens per maand een spoelcyclus op hoge temperatuur met een beetje afwasmachine-reiniger laten de vaat daarna meteen weer glanzen.

Neem daarbij ook meteen een kijkje in de binnenkant van je vaatwasser. De zichtbare vervuiling kun je eenvoudig verwijderen met een vochtige doek en wat schoonmaakazijn. Er zijn hiervoor ook speciale reinigingsmiddelen voor je vaatwasser verkrijgbaar.

6. Laat je vaatwasser altijd luchten

Een vaatwasser moet regelmatig luchten: sowieso na elk gebruik. Zodra je hem hebt leeggeruimd, zet je de deur van het apparaat een behoorlijke tijd helemaal open. Daarna kun je de machine op een kiertje open laten staan. Het is niet verstandig om de deur altijd gesloten te houden.

Dit is de enige manier om de machine goed te laten luchten en drogen. Dit is erg belangrijk omdat anders schimmelvorming en vieze geurtjes kunnen ontstaan.

7. Maak regelmatig de rubbers van de deur schoon

Na verloop van tijd hopen vuil en puin zich op in de rubbers van de deur van je vaatwasser en moeten ze schoongemaakt worden. Doe dit minimaal 4 keer per jaar grondig. Tussendoor kun je ze ook afnemen met een vochtige doek en wat schoonmaakazijn.

Veeg de rubbers goed schoon met een beetje allesreiniger op een vochtige keukendoek. Je kunt het helemaal goed schoon krijgen met een oude tandenborstel die je vochtig maakt met wat allesreiniger erop. Hiermee kun je perfect in de kleine hoekjes komen. Zo maak je de rubbers goed schoon.

8. Geef je vaatwasser af en toe een extra reinigingsbeurt met schoonmaakazijn

Doe om de paar maanden een kopje schoonmaakazijn op de bodem van je afwasmachine en laat een programma lopen zonder vaat in de machine. De schoonmaakazijn verwijdert alle kleine onzuiverheden die zich in de kieren binnenin de machine hebben genesteld. Dit werkt ook perfect tegen schimmelvorming in je vaatwasser.

9. Onderhoud je vaatwasser zoveel mogelijk zelf

Je hoeft natuurlijk niet voor alles een vakman in te schakelen. Veel dingen kun je ook zelf als het gaat om het controleren en het standaard onderhoud van je vaatwasser. Denk daarbij aan het volgende:

  • Controleer vóór elke vaatwas beurt of de spoelarmen vrij kunnen ronddraaien.
  • Neem regelmatig het afvoerzeefje eruit, maak het schoon en zet het weer goed in.
  • Verwijder ook andere filters. Leeg ze en reinig ze. Hoe je dat doet staat in de handleiding.
  • Controleer regelmatig of de sproeiers vrij zijn. Soms blijven hier kleine voorwerpen in hangen, zoals pitjes en kruimels. Verwijder de spoelarmen en reinig ze van tijd tot tijd.
  • Stel de waterontharder juist in en vul hem met onthardingszout wanneer dat nodig is.
  • Laat de machine tenslotte af en toe draaien met een speciale afwasmachine reiniger. Laat de vaatwasser draaien als hij leeg is, met alleen het reinigingsmiddel in de bestekmand. Dit reinigingsmiddel reinigt ook meteen de slangen in de machine en de andere onderdelen grondig.

Pak altijd de handleiding erbij. Daarin kun je ook handige tips terugvinden.

10. Schakel bij problemen de vakman in

Als je vermoedt dat er iets mis is met je vaatwasser of als je vreemde geluiden hoort, bel dan zo snel mogelijk een vakman voordat een klein probleem verandert in een groot probleem.

De meeste problemen worden veroorzaakt door vervuiling in de filters en de sifons of door verstoppingen in de watertoevoer. Door bovengenoemde tips op te volgen voorkom je al veel leed en blijven onaangename verrassingen je bespaard. Bovendien heb je hierdoor altijd een frisse en schone vaat.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust