Wat moet er mee op vakantie? Tips om je koffer efficiënt in te pakken

Waarom lijkt het inpakken van je koffer altijd meer werk dan het is? Het kan iets zijn waar je tegen op ziet en uitstelt, maar veel van de inpakstress komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je niet echt weet wat je nodig hebt als je op de plaats van bestemming bent.

Wat als het de hele tijd regent? Wat als mijn koffer kwijt raakt op het vliegveld (horror!) Wat als je uiteindelijk niet de helft doet van wat je oorspronkelijk gepland hebt om te doen?

Je wilt gewoon het liefst inpakken wat je nodig hebt en je kleding en spullen ongekreukt en onbeschadigd uitpakken op je vakantiebestemming, waar of niet?

Hier zijn enkele handige inpaktechnieken om snel en efficiënt je koffer te vullen en je kleding onderweg in topvorm te houden.

De beste manieren om je kleding in te pakken

1. Denk eerst groot, dan kleiner 😊
Verzamel alle kledingstukken die je verwacht nodig te hebben en leg dan de helft terug. Vorige vakanties bracht je heel veel ongedragen kleding weer gewoon mee terug naar huis, weet je nog?

Selecteer kleding in dezelfde kleurfamilie, met meer topjes dan broeken.
Voor een vijfdaagse reis, zul je waarschijnlijk vijf tops, twee lange broeken, 2 jurken en, als je naar een warm land gaat, 2 korte broeken of rokken nodig hebben. Dit past prima in een cabinekoffer.

Als het kan kies voor katoen omdat linnen te veel kreukelt. Katoen is licht, koel en veelzijdig.

2. Rollen en vouwen
Pas meerdere verpakkingstechnieken toe. Dat is de meest efficiënte manier om veel dingen in je koffer te krijgen. Rol zachtere kledingstukken en vouw stijvere. Ondergoed, T-shirts, jeans, katoenen broeken en breigoed zullen niet kreukelen wanneer ze strak worden gerold.

De stijvere stoffen, zoals katoenen overhemden, blazers, een geklede broek en rokken kun je het beste zorgvuldig vouwen.

3. Schik de kleding zorgvuldig
Plaats zachtere, opgerolde voorwerpen eerst op de bodem van je koffer. Daarna komen gevouwen kledingstukken: Begin voor je middelste laag met de langste items, zoals rokken en een mooie broek. Stapel de kledingstukken op elkaar en leg ze om en om. Wissel de taille dus af met de zomen.

Leg ze in de lengte van je koffer en leg dus steeds een dikke op een zoom van het kledingstuk er onder.
Leg de uiteinden van de stapel in het midden. Leg vervolgens kragen van kortere items, zoals blouses, tegen het scharnier van de koffer, met de uiteinden tegen de handvatten van de koffer.
Vouw de kragen en uiteinden één keer om en vouw de armen naar binnen.

Tot slot, leg riemen rond de omtrek van de koffer, zodat ze zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen en voeg nog een laag ondergoed en sokken rondom de laag kleding.

4. Bedek de stapel kleding met een grote plastic zak
De plastic zak behoed je kleding van kreukelen en je hebt hem op de plaats van bestemming nodig voor je vuile was.

Extra tip: Plaats een plastic zak tussen elke laag kleding. Om gemakkelijk bij een bepaalde laag te komen, trek je de uiteinden van de tas aan beide zijden omhoog.

5. Leg de kleding die je als eerste nodig hebt bovenaan in de koffer.
Dit kan van alles zijn, van een jurk tot een badpak tot een pyjama, afhankelijk van waar je naartoe gaat, hoe laat je aankomt en wat het plan is als je daar aankomt.

Schoenen

6. Volg de regel van drie:
Beschouw sandalen of slippers, sneakers en nette schoenen als je heilige drie-eenheid. Door hun vormen en hakken nemen schoenen de meeste ruimte in beslag, dus neem 1 paar van elk soort mee. Daar heb je echt genoeg aan.

Als je wandelschoenen mee wilt nemen, meestal het zwaarste paar, draag je die tijdens de reis.

7. Laat je schoenen wat werk doen
Vul je schoenen met andere items zoals sokken, zonnebrillen en elektronische laders. Dit bespaart je uiteindelijk hier en daar wat ruimte.

8. Plaats schoenen in grote hersluitbare zakken
Zet ze dan langs de zijkanten van de tas. Zo komen je ingepakte kleren ook weer schoon uit je koffer.

Toiletartikelen en schoonheidsproducten

9. Kies voor travel-size flesjes, mini’s of vulbare flacons
Kies een getinte vochtinbrengende crème die als basis dient, een zeep en shampoo in één en doekjes die de handen en het gezicht reinigen. (Als je met een cabinekoffer vliegt, controleer dan de voorschriften voor vloeistoffen bij de vliegtuigmaatschappij).

Koop een kleine tube tandpasta en vergeet natuurlijk je tandpasta niet en een kleine fles zonnebrandmiddel. Voor een week smeren heb je heus geen literfles nodig.

Muggenspray koop je het beste ter plekke. Koop dat merk wat de lokale bevolking ook gebruikt. Die werkt het beste tegen de plaatselijke muggen.

10. Groepeer gelijke producten in hersluitbare zakken
Eén zak voor cosmetica, één voor haarproducten en één voor huidgerelateerde items. Stop de zakken in de hoeken van je koffer of in een buitenvak met rits.

11. Doe je toilettas eventueel leeg in de koffer
Als je je toilettas gevuld in de koffer doet, neemt ie veel te veel plaats in beslag. Je kunt je toilettas ter plekke weer vullen met de items uit de plastic zakken en in de badkamer zetten.

Bijouterieën

12. Kleine kettingen, armbanden en ringen kun je in pillendoosjes doen.
Bekleed de doosjes eventueel met tissue. Zo’n pillendoosje is vast te koop bij de drogist of de huishoudzaak.

13. Als je kostbare sieraden meeneemt, draag ze dan tijdens je reis of stop ze in je handtas om het risico op verlies of diefstal te beperken.

Breekbare dingen

14. Gebruik kleding als vulling
Wikkel breekbare voorwerpen in dikke, stevige kleding. Plaats ze in het midden van je tas, omringd door een buffer. Leg ze niet op de bodem! Er moet dus een laag kleding helemaal om het breekbare voorwerp heen liggen.

Zo! Je koffer is gepakt! Niks vergeten? Goede reis!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust