Wat kun je allemaal met een airfryer?

De meeste mensen zijn dol op friet en ander gefrituurd voedsel. Het probleem daarvan is dat dit eten druipt van het vet met alle gevolgen van dien. Dat gebeurt je niet zo snel met een airfryer. Hiermee bak je niet in vet maar – zoals de naam al zegt – met (hete) lucht. Wist je dat je in een airfryer een enorme diversiteit aan voeding lekker kunt bereiden? Van frietjes tot kippenvleugeltjes, diepvriesmaaltijden, groenten, vlees, vis en zelfs soep. Lekker gezond, met een minimum aan vet en energiezuinig. In dit blog leg ik je uit hoe dit geweldige keukenapparaat werkt en wat je ermee kunt doen.

Een airfryer is geen friteuse

De airfryer wordt vaak gezien als een veredelde friteuse. Maar niets is minder waar! Juist omdat je er bijna geen vet voor hoeft te gebruiken. Je kunt het eerder zien als een compacte heteluchtoven waarin je bijna alles kunt bereiden.

Door de geconcentreerde hete lucht is je eten net zo knapperig als in een gewone friteuse, het smaakt geweldig en het is lekker vetarm. Eigenlijk heeft een airfryer dus alleen maar voordelen.

Zo werkt een airfryer

Hoe werkt een airfryer nu precies? Afhankelijk van welk eten je erin bereid, stel je vooraf de temperatuur en de baktijd in. Als je hem hebt aangezet, warmt de lucht in het apparaat op tot ongeveer 180 – 200 °C. Vervolgens wordt die hete lucht in het apparaat voortdurend gecirculeerd.

Hierdoor kun je eenvoudig je eten bereiden zonder vet (= olie of boter)  toe te voegen. Je hebt bij het koken van rauwe ingrediënten – zoals aardappelen – wel wat olie nodig. Maar dat is echt minimaal; denk aan een theelepel of eetlepel, afhankelijk van de hoeveelheid.

Die lucht verhoogt dan langzaam de temperatuur van het voedsel dat erin zit en gaart het. Het fijne is dat alles op deze manier gelijkmatig wordt verwarmd en gaar wordt. Ook frietjes worden heerlijk gelijkmatig knapperig en bruin. De bereidingstijd in de airfryer is wel wat langer dan in een gewone frituurpan.

Zo gebruik je een airfryer

Dat hangt er helemaal vanaf wat je er precies in wilt bereiden. Voor verschillende etenswaren zijn er op de airfryer voorgeprogrammeerde programma’s. Die kun je bedienen via een digitaal display of via de knoppen op het apparaat. Laten we friet als voorbeeld nemen. Je legt de friet in het frituurmandje dat je vervolgens in het apparaat schuift.

Nu hoef je alleen nog maar een van de automatische programma’s of timer en temperatuur in te stellen en de ingrediënten te laten garen. Roer het eten wel af en toe kort door.

Een prettige bijkomstigheid van een airfryer is trouwens ook dat het veel energiezuiniger is dan je eten in een oven bereiden.

Gezond eten uit de airfryer

Tegenwoordig wordt gezond eten in de breedste zin van het woord steeds belangrijker. Zoals je ongetwijfeld weet, is eten in een frituurpan bereiden ongezond. Als je hierin vetten verhit, brengt dat het risico met zich mee dat er transvetzuren worden gevormd. Die kunnen de kans op hart- en vaataandoeningen vergroten.

Als je je eten bereid in de airfryer, hoef je hier niet bang voor te zijn. Het is trouwens slim om voor het bereiden van bepaald eten in de airfryer gebruik te maken van olijfolie in plaats van geraffineerde plantaardige (bak)oliën. Die geraffineerde oliën bevatten vaak meer transvetzuren door de chemische behandeling ervan. Olijfolie kun je in de airfryer tot 180 °C prima gebruiken.

In een airfryer heb je eigenlijk geen tot slechts een beetje olie nodig om je eten te bereiden. Je kunt dus veel vet besparen als je een airfryer gebruikt in plaats van gewoon te bakken, braden of de frituurpan te gebruiken.

Helpt een airfryer bij het afvallen?

Een airfryer kan inderdaad goed ondersteunen bij het afvallen. Uiteraard val je alleen maar af door meer energie te verbranden dan je verbruikt. Dus daar ligt de basis en daar moet je in actie komen als je wilt afvallen.

Maar als je daarop let en je eten daarnaast bereid in de airfryer, vermijd je de dagelijkse toebereiding van je eten in een gewone pan met vetten zoals olie en boter. Dit heeft zeker een positief effect op je calorie-inname.

Wat kun je allemaal bereiden in een airfryer?

Je gelooft het vast niet, maar je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bereiden in de airfryer. Neem bijvoorbeeld gepaneerd eten. Dat kun je in de airfryer zelfs beter bereiden dan in de oven. Het paneermeel wordt ook veel knapperiger. Denk aan schnitzels, vissticks of loempia’s.

Ook heerlijke taarten kun je in de airfryer maken. Dat doe je in principe op dezelfde manier als in de oven. Er zijn speciale cakeblikken verkrijgbaar voor veel typen airfryers. Die kun je gebruiken om praktisch elke cake of taart te maken die je maar wilt. Denk aan brownies, muffins, vruchtentaart of cake.

Daarnaast is de airfryer ideaal om noten te roosteren. Denk aan geroosterde pinda’s, hazelnoten of amandelen. Fruit kun je ook goed drogen in de airfryer, bijvoorbeeld om er zelf chips van te maken.

Ook vlees bereid je eenvoudig en gezond in de airfryer; inclusief een lekker korstje. Denk aan kippenvleugels, gehakt(brood), worstjes en zelfs biefstuk. Maar ook goulash bereid je heerlijk in de airfryer.

Dan de groente: die stoom je als het ware en dat is gezond en lekker. Eigenlijk alles groentesoorten kun je er wel in bereiden.

Vis kun je ook prima in de airfryer bereiden. Hierbij moet je wel (net als in de oven) opletten dat de vis niet te droog wordt. Maar met de juiste tijd- en temperatuurinstellingen worden witvis, zalm, inktvis, mosselen, gamba’s enzovoorts lekker knapperig en blijven ze sappig van binnen.

Soepen en stoofschotels kunnen niet in elke airfryer bereid worden; alleen in bepaalde typen is dat mogelijk. De kookmanden hiervan zijn namelijk niet geperforeerd, zoals meestal het geval is, maar ze zijn echt gesloten als een pan. Dit maakt het gemakkelijk om er dit soort eten in te bereiden.

Tenslotte kun je in de airfryer bijvoorbeeld ook quiche, pizza, lasagne, roerei, bruschetta of brood bereiden. Je leest het: er kan veel meer mee dan alleen gezonde frietjes maken. 😉

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust