Wat kun je allemaal doen met baking soda? 25 handige tips

Baking soda kennen we allemaal. Het is een eenvoudig maar effectief schoonmaakmiddel. Maar je kunt er nog veel meer mee. Wist je dat het een echt wondermiddel is op bijna alle gebieden van je huishouden? Het verwijdert bijvoorbeeld geurtjes en vlekken, houdt insecten op afstand, reinigt je afvoer, maakt de was witter en doet nog veel meer. In dit blog deel ik 25 handige en soms zelfs verrassende manieren voor het gebruik van baking soda in en om je huis.

Wondermiddel baking soda

Natriumbicarbonaat: zo heet het eigenlijk. Het wordt ook wel zuiveringszout genoemd. In Amerika is het bekend onder de bij ons ook bekende naam ‘baking soda’, en wordt het ook bij bakken gebruikt. Het is dus niet de schoonmaaksoda, die onze moeders en grootmoeders gebruikten als inweekmiddel en poetsmiddel.

Wat maakt baking soda nu zo effectief? Zodra het met water of zuur wordt gemengd, ontstaan er kooldioxide-bubbeltjes. Deze chemische reactie zorgt voor de doeltreffendheid van het middel. In plaats van het gebruik van de standaard schoonmaakproducten die vaak agressieve chemicaliën bevatten, kun je met baking soda zelf gemakkelijk een niet-chemisch en niet-giftig schoonmaakmiddel maken. Bewaar het poeder altijd op een droge plaats om zo klontering te voorkomen.

Hoe gebruik je baking soda?

Je kunt baking soda op allerlei manieren aanlengen en gebruiken, bijvoorbeeld als volgt:

  1. Breng baking soda onverdund rechtstreeks aan op vuile oppervlakken.
  2. Doe 2 eetlepels baking soda in een spuitfles en vul dit verder aan met water.
  3. Doe 2 grote eetlepels baking soda in een emmer met 5 liter warm water en gebruik het als schoonmaakwater.

Lees nu op welke manieren je baking soda allemaal kunt gebruiken.

IN HET ALGEMEEN IN HUIS

1. Verwijder eenvoudig roestvlekken

Roestvlekken in en rondom huis kun je goed met baking soda verwijderen. Strooi hiervoor het poeder op een doek of spons. Wrijf het dan goed over de vlek. Doe dit net zo vaak tot de vlek weg is.

2. Mix je eigen effectieve allesreiniger

Een fles allesreiniger die effectief is en die je eenvoudig zelf maakt? Dat kan met baking soda. Meng gewoon een theelepel baking soda, een theelepel biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel en warm water in een schone spuitfles. Voeg voor een lekker geurtje eventueel nog een druppel essentiële olie toe of een beetje citroensap. Tada: je allesreiniger is klaar.

3. Maak je verstopte afvoer weer vrij

Om een verstopte afvoer weer vrij te maken, giet je eerst een kopje baking soda in de afvoer. Giet daarna direct 2 kopjes azijn na. Deze combinatie kun je inzetten als een natuurlijk alternatief voor een chemische afvoerreiniger. Laat dit goedje 20 minuten inwerken en giet er dan een liter kokend water bij. Als de afvoer daarna nog steeds verstopt zit, herhaal je het proces nog een keer.

4. Ga voor een nog wittere en frissere was

Wil je een heerlijk witte was? Voeg dan een flinke eetlepel baking soda toe aan je wasmiddel. Het maakt je wasgoed niet alleen sprankelend wit, maar het maakt ook je wasverzachter overbodig. Dat is nog niet alles. Als je onaangename (zweet)geurtjes uit je kleren wilt verwijderen die er met het gewoon wassen niet uit gaan, los dan een volle eetlepel baking soda op in vijf liter water. Laat het kledingstuk  een uur weken en was het daarna. Het kledingstuk ruikt weer als nieuw.

5. Geen overlast meer van mieren in en rondom huis

Heb jij ook wel eens last van mieren in je keuken? Of in een andere ruimte in of rondom je huis? Ook hier is baking soda een effectief middel. Strooi het poeder op alle plekjes en ingangen waar de mieren komen. Denk aan hoeken in de ruimte en langs de plinten of achter / onder kasten. Het natriumbicarbonaat doodt de mieren omdat het het mierenzuur in hun lichaam neutraliseert.

IN DE KEUKEN

6. Blinkende kunststof keukenkastjes

Echt ideaal: alle gladde kunststof oppervlaktes kun je veilig en gemakkelijk schoonmaken met wat zelf gemengd sodawater uit de spuitfles (zie hierboven). Al het vuil wordt zo opgelost en kan eenvoudig worden weggeveegd. Veeg het daarna wel even na met schoon water en wrijf het droog.

7. De ideale ovenreiniger

Zit je oven vol vet en aangebrande plekjes? Ook hier kan het wondermiddel natriumbicarbonaat je goed helpen. Meng hiervoor baking soda met water in een verhouding van 1:1 tot een wat dikkere pasta. Smeer die op de vieze plekken in de oven. Het beste effect krijg je als je dit langer goed laat intrekken: bijvoorbeeld de hele nacht. Reinig het daarna met een schone spons en veeg het schoon met water.

8. De perfecte fornuis reiniger

Ook voor je fornuis is baking soda de perfecte reiniger. Het verwijdert eenvoudig vetvlekken en eventuele kalkaanslag. Strooi hiervoor wat baking soda over het fornuis. Pak een vochtig doekje en veeg de kookplaat net zo lang tot die blinkend schoon is. Je hoeft niet te schrobben en hebt ook geen spons nodig. Alles wordt heerlijk schoon en glanzend. Dit werkt voor alle typen fornuis en kookplaten.

9. De oplossing voor aangebrande pannen

Is je pan weer eens flink aangekoekt? Geen nood; ook dit kun je snel en moeiteloos schoon krijgen met een soda-oplossing. Pak de vieze pan en voeg hier drie tot vier theelepels baking soda aan toe samen met een liter water. Breng dit aan de kook en laat het kort koken. Als het vuil heel hardnekkig is, laat het dan een nacht zo staan. Je kunt daarna de korstjes met een spons gemakkelijk afvegen.

TEGEN NARE GEURTJES

10. Weer frisse handen na het koken

Als je in de keuken veel uien of teentjes knoflook hebt gesneden, ruiken je handen daarna meestal nog lang. Om dit tegen te gaan, wrijf je een beetje baking soda met een paar druppels water tussen je handen. Laat het een minuut inwerken en spoel het dan af. De geurtjes zijn daarna verdwenen.

11. Geen onaangename geurtjes meer in huis

Baking soda is ook een geweldig middel om onaangename geurtjes in huis snel te verwijderen. Zet bijvoorbeeld een bakje met wat soda in je koelkast om nare geurtjes te neutraliseren. Het helpt ook om wat baking soda in je afvoerputje te strooien als dat putje vies ruikt. Ook kun je het poeder in je vuilnisbak strooien om vervelende geurtjes tegen te gaan. Ideaal!

12. Muffe boeken ruiken weer als nieuw

Zelfs van bepaalde voorwerpen kun je de geur neutraliseren. Denk aan muf ruikende boeken. Die geur herken je vast wel. Je kunt er iets aan doen met soda. Doe het boek / de boeken in een plastic zak. Voeg hier een of twee eetlepels baking soda aan toe. Sluit de zak dan goed af en schud hem flink. Leg de zak dan een paar dagen weg. Open de zak daarna, schud het poeder van het boek af en de muffe geur is verdwenen.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

BIJ HET BEREIDEN VAN ETEN

13. Handig bij het koken

Door een snufje baking soda toe te voegen aan het kookwater van je peulvruchten worden ze veel sneller zacht. Denk hierbij aan erwten, linzen of bonen. Sommige mensen zweren er ook bij om bij het koken van kool wat baking soda toe te voegen. Hiermee verminderen of voorkomen ze een opgeblazen gevoel.

14. Probleemloos eieren pellen

Erger jij je ook zo als je een gekookt ei niet goed kunt pellen? Met baking soda hoort dat tot de verleden tijd. Als je een theelepel ervan aan het kookwater toevoegt, kun je je eitjes veel gemakkelijker pellen. De reden hiervoor is dat baking soda de pH-waarde van het water verandert (het wordt meer alkalisch). Dat heeft effect op de kalkschil van het ei en maakt ze gemakkelijker te pellen. Dit werkt ook met verse eieren, die van nature moeilijker te pellen zijn dan oudere eieren.

15. Makkelijk wortels schillen

Handig wanneer je geen zin hebt om wortels te schillen voordat je ze kookt. Kook 1 liter water met 1 eetlepel baking soda erin. Giet dit kokende water over de wortels. Laat ze er even in weken. Giet de wortels dan af en spoel ze af met koud water. De schil van de wortels kun je er nu heel gemakkelijk vanaf schillen / pellen.

IN DE BADKAMER

16. Goede toiletreiniger

Giet een eetlepel baking soda in het toilet, verdeel het met de WC-borstel en laat het 5 minuten intrekken. Spoel dan gewoon door. Heb je last van urine-aanslag en wil je die verwijderen? Los dan 2 eetlepels baking soda op in een mengsel van azijn en water (1:1). Laat dit 5 minuten intrekken, spoel het af en je toilet is weer als nieuw.

17. Een stralend schone badkamer

Heb jij misschien ook dat de wasbak, de douchebak of je bad dof zijn door vuil en kalkaanslag? baking soda lost het letterlijk en figuurlijk voor je op. Want daarmee kun je keramiek heel goed schoon krijgen. Bij flinke vlekken en aanslag strooi je er wat baking soda op en met een vochtig zacht schoonmaaksponsje wrijf je de plekken weg. Om het bij te houden, kun je je het regelmatig afnemen met de mix uit je spuitfles (zie hierboven). Wil je nog meer tips voor een stralend schone badkamer? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/voorjaarsschoonmaak-6-ultieme-poetstips-voor-je-badkamer/

18. Handige vervanger voor shampoo

Dit wist je vast nog niet: natriumbicarbonaat reinigt ook je hoofdhuid op milde wijze en verwijdert overtollig vet door zijn licht alkalische werking. Ter vervanging van shampoo los je gewoon wat baking soda op in warm water. Masseer het in je haar en spoel het daarna goed uit.

19. Maak je eigen deodorant

Er kan nog meer: je kunt ook eenvoudig je eigen deodorant maken. Neem 70 ml water, een theelepel baking soda en naar wens wat druppels etherische oliën. Denk aan salie, bergamot, sandelhout, citrus, grapefruit of tea tree olie. Meng dit alles samen in een schone spuitfles. Op die manier heb je een effectieve natuurlijke deodorant gemaakt; helemaal zonder aluminium of alcohol.

BUITEN HET HUIS

20. Schone kunststof raamkozijnen

Vooral witte kunststof raamkozijnen worden na verloop van tijd smoezelig en dof. Er ontstaan dan van die donkere randen en strepen op die je maar lastig weg kunt poetsen. De oplossing is hier ook baking soda. Spuit er gewoon de soda-oplossing uit je spuitfles op en laat het een minuut intrekken. Veeg het daarna af met een vochtige doek en weg zijn die vervelende strepen.

21. Een schoon terras zonder groene aanslag

Iedereen die een terras heeft van natuursteen kent dit probleem: na de winter zit die vervelende groene aanslag erop. Een hogedrukreiniger of allerlei chemische middeltjes kun je beter niet gebruiken. Kies ook hier voor baking soda. Dat is altijd minder agressief voor plant en dier. Meng hiervoor 1 – 2 eetlepels baking soda met 10 liter water in een grote emmer. Verdeel dit over het terras en laat het even intrekken. Pak dan een bezem en veeg ermee over de stenen. Let op: gebruik het alleen op natuursteen en niet op ander oppervlaktes, zoals gepolijst graniet.

22. Schone kunststof tuinmeubels

Ook je kunststof tuinmeubels maak je weer glanzend schoon met baking soda. Maak ze één keer goed schoon met pure baking soda dat je op een vochtige doek strooit. Hiermee boen je de stoelen goed schoon. Neem ze af met water. Houd de stoelen vervolgens bij met de mix uit je spuitbus (zie hierboven). Zo heb je altijd een mooie schone tuinset staan.

VERRASSENDE ANDERE TOEPASSINGEN

23. Houd je bloemen langer mooi

Snijbloemen maken elk huis mooier. Het is alleen jammer dat de bloemen altijd zo snel verwelken. Dat gebeurt zelfs nog regelmatig met de speciale zakjes voeding die je er vaak bij krijgt. Voeg aan het water van je mooie bos bloemen altijd een kleine theelepel baking soda toe. Zo blijven ze nog langer mooi en kun je er optimaal van genieten.

24. Eenvoudig splinters verwijderen

Vooral ouders van kleine kinderen weten hoe hardnekkig houtsplinters in de huid kunnen blijven steken. En hoe lastig het verwijderen dan is. Baking soda biedt ook hier weer uitkomst. Strooi wat baking soda op de plek van de splinter. Doe er dan 2 – 3 druppels water bij en plak er een pleister op. Laat de pleister dan een uur of 3 zitten. Na het verwijderen van de pleister is de plek wat opgezwollen. Vaak steekt de splinter er al een stukje uit en kun je hem probleemloos met een pincet verwijderen.

25. Probleemloos etiketten verwijderen

Worstel jij ook vaker met stickers die je niet helemaal van potjes af kunt weken? Of prijsstickers die je er maar niet goed afkrijgt en waarvan lijmresten blijven zitten? Dat behoort nu tot de verleden tijd. Ook hier lost baking soda het probleem op. Strooi gewoon wat poeder op de sticker. Snij dan een citroen doormidden en wrijf de citroenhelft als een soort spons over de lijmresten. Alles laat keurig los. Nu nog afspoelen en afwassen en klaar ben je.

Waar koop je baking soda?

Je kunt het kopen bij de Turkse winkels, de Toko, natuurvoedingswinkels, zelfs het Kruidvat en De Tuinen. Bij de drogist of apotheek kun je het meestal ook kopen, al wordt het daar onder de naam zuiveringszout verkocht.

Vanaf nu heb jij één oplossing voor een schoon, fris en blinkend huis: en dat is ‘baking soda’ 😉

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust