Waarom je zin hebt in zoet na het eten en hoe je dit oplost

Je hebt net uitgebreid gegeten en toch krijg je ineens onbedwingbare zin in iets zoets. Herken je dit? Vraag jij je af hoe dit komt en hoe je hier vanaf komt? In dit blog leg ik je uit dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor trek in zoet na de maaltijd. En natuurlijk geef ik je bij iedere reden ook de bijbehorende oplossing.

1. Het is een gewoonte om na het eten iets zoets te nemen

Dit is misschien niet de eerste reden waar je aan zult denken, maar wel een van de belangrijkste oorzaken waarom je naar zoet snakt. Door na het eten altijd iets zoets te nemen wordt dit een gewoonte en zal je lichaam direct om zoet vragen na het eten.

Is het bijvoorbeeld je gewoonte om na het eten de afwas te doen en vervolgens op de bank te ploffen met een stuk chocolade? Als je dit vaak genoeg herhaalt gaat je lichaam het op de bank zitten associëren met chocolade. Je kunt op dat moment aan niets anders denken dan aan chocolade.

Je kunt hier alleen iets aan doen door deze gewoonte te doorbreken. Je kunt er voor kiezen om het op de bank zitten te koppelen aan iets anders, zoals het drinken van een kop thee en niet toe te geven aan je behoefte aan chocolade. De koppeling zal dan vanzelf verdwijnen. Een gemakkelijkere oplossing is om de gewoonte, om direct na het eten op de bank te gaan zitten, te vervangen door een andere gewoonte die afleiding biedt. Bijvoorbeeld een routine waarbij je niet tegelijk kunt eten, zoals het bellen van een vriendin of sporten.

2. Je gebruikt (onbewust) veel zout bij je maaltijd

Wanneer je te zout eet kan dit vervolgens de zoet behoefte aanwakkeren. Hoe dit precies werkt is onbekend. Het zou kunnen komen doordat de zoete smaak de zoute smaak afzwakt. Maar het zou ook kunnen dat je lichaam dorst verwart met honger.

Onbewust krijgen we veel meer zout binnen. Ook als je geen tafelzout toevoegt aan je eten krijg je via bouillon (blokjes), pakjes, zakjes, brood, kaas en sausjes heel veel zout binnen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de verpakking van roerbaksausjes, je zult versteld staan hoeveel zout deze bevatten. Goede alternatieven voor zout zijn verse of gedroogde kruiden.

3. Je eet veel snelle koolhydraten

Wanneer je veel snelle koolhydraten eet of drinkt stijgt je bloedsuikerspiegel enorm snel. (Snelle koolhydraten zitten o.a. in vruchtensappen, frisdrank, eierkoeken, jam en fruithagel.)

Hierdoor gaat je lichaam insuline aanmaken om deze suikers uit het bloed op te nemen in je cellen. Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.

Dit kun je heel gemakkelijk voorkomen door weinig snelle koolhydraten te eten en veel vezels. Vezels zorgen er namelijk voor dat koolhydraten geleidelijk in je bloed worden opgenomen. Hierdoor krijg je minder hoge pieken en daardoor ook minder diepe dalen in je bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel zult hebben.

Kies bijvoorbeeld voor volkoren pasta of zilvervliesrijst i.p.v. de witte varianten. Eet je een dessert met veel toegevoegde suikers, zoals vruchten yoghurt of vla? Vervang dit dan door een variant zonder toegevoegde suikers. Ook vruchtensappen en frisdrank kunnen voor enorme pieken en dalen zorgen. Drink daarom liever water of thee bij je maaltijd.

4. Je eet te snel

Het kost tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Wanneer je snel eet komt het signaal dat je vol zit veel later, dan wanneer je rustig eet en de tijd neemt om goed te kauwen op je voedsel. Ben jij een snelle eter? Mogelijk helpt het om kleiner bestek te gebruiken, zodat je minder grote happen neemt en dus langer over je maaltijd doet.

5. Je eet overdag te weinig

Wanneer je te weinig eet overdag, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen, is je bloedsuikerspiegel vlak voor je gaat eten heel laag. Het kost tijd om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft je lichaam nog geen signaal af dat het vol zit. Met als gevolg dat je behoefte blijft houden aan snelle energie.

Zoete producten bevatten veel suikers, deze leveren heel snel energie. Hierdoor vraagt je lichaam op een dergelijk moment om zoet en niet om iets hartigs.
Als je wilt afvallen is het verstandig om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je ’s avonds flink gaat snacken, maar hou je het dieet ook veel beter vol.

Wist je dat Eveline dinsdag 25 mei start met de gratis online challenge ‘Van futloos naar Fit’? Tijdens deze challenge helpt ze je een begin te maken met je goede voornemen om af te vallen én vertelt ze je hoe je dit vol kunt houden, zodat ook jij deze zomer weer lekker in je vel zit. Doe je mee? Meld je dan nu aan: https://www.365dagen.com/gratiscadeautjes/challenge-van-futloos-naar-fit/ 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust