Waarom je gewicht niet altijd een goede graadmeter is voor resultaat

En dan in het bijzonder bij warm weer. Moet jij ook bekennen dat je dagelijks op de weegschaal staat en je gemoedstoestand de rest van de dag afhangt van het getal op de weegschaal? Eveline ziet het regelmatig. Je hebt flink je best gedaan en je weet zeker dat je afgevallen bent, maar de weegschaal zegt iets anders. Hoe kan dat nou? Ik heb goed nieuws voor je. Het getal op de weegschaal is niet altijd een goede graadmeter. In dit blog legt Eveline je precies uit hoe dat komt en wat je dan wel kunt meten.

Kilo’s zeggen niet alles

Je lichaam bestaat niet alleen uit vet, maar bijvoorbeeld ook uit vocht. Dat betekent dat wanneer je afvalt of aankomt dit niet altijd alleen vet is. Naast vet kun je ook vocht of spiermassa verliezen of winnen. Je vochtmassa kan van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut variëren. Drink je een halve liter water, dan ben je (tijdelijk) een halve kilo zwaarder. Is dat erg? Nee helemaal niet!

Andere factoren die je vochtbalans kunnen beïnvloeden zijn:

Hormonen
Hormonen kunnen van invloed zijn als je ongesteld moet worden. Dit kan wel één tot twee kilo verschil maken. Maar ook een slechte nachtrust kan je hormoonbalans beïnvloeden. En de overgang is ook van grote invloed op je gewicht. Dat betekent dat vrouwen in de overgang helaas meestal niet meer hetzelfde kunnen eten als voor de overgang, zonder aan te komen.

Zoutinname
Je bent uit eten geweest en de volgende dag weeg je ineens een kilo meer – terwijl je toch echt niet veel gegeten hebt. Het kan zijn dat je wat meer zout binnen gekregen hebt waardoor je meer vocht vasthoudt.

Het eten van veel koolhydraten
Als je op een koolhydraatarm dieet bent en je hebt een dag toch wat meer koolhydraten gegeten, dan kan het zijn dat je meer vocht vasthoudt. Je lichaam kan namelijk een kleine voorraad koolhydraten opslaan in je lever en je spieren, dit wordt glycogeen genoemd. Als je op een strikt koolhydraatarm dieet bent, is je glycogeenvoorraad op. Zodra je weer wat meer koolhydraten gaat eten, vult je lichaam deze voorraad weer aan. Iedere gram glucose die je opslaat als glycogeen houdt ook 3 gram vocht vast. Hierdoor lijkt het alsof je flink bent aangekomen. Maar zodra je opnieuw weinig koolhydraten eet, verlies je dit vocht weer.

Warm weer
We kennen het allemaal: op warme dagen krijg je dikkere vingers en voeten. Je ringen gaan wat moeilijker af en je schoenen zitten wat strakker. Allemaal tekenen dat je vocht vasthoudt.

Kan het ook zijn dat mijn spiermassa is toegenomen?

Wanneer je flink aan krachttraining doet, dus flink met gewichten aan de slag gaat en niet alleen fietst of op de crosstrainer staat, dan kan je spiermassa inderdaad toenemen. Maar de aanmaak van spiermassa wordt wel vaak overschat. Uit onderzoek blijkt dat mannen die een paar keer per week flink aan de slag gaan met krachttraining niet meer dan twee kilo spieren per half jaar aankomen en vrouwen niet meer dan 1,3 kilo in een half jaar. De toename van spiermassa is daarom vaak helaas niet de reden waardoor je niet afvalt of zelfs aankomt. Laat dit echter geen reden zijn om te stoppen met krachttraining! Onderzoek wijst namelijk ook uit dat mensen die meer bewegen gemakkelijker op gewicht blijven op de lange termijn.

Tips

  • Weeg jezelf altijd in de ochtend en het liefst op hetzelfde tijdstip. Het verschil tussen een avond- en een ochtendmeting kan wel één à twee kilo zijn.
  • Kijk niet alleen naar je gewicht, maar ook naar de verhouding tussen vet en vocht. Hiervoor heb je een betrouwbare weegschaal nodig die ook je vet en vocht meet.
  • Ben je in één dag tijd één kilo aangekomen? Het is bijna onmogelijk dat dit puur vet is. Om een kilo lichaamsvet aan te komen moet je namelijk 7000 kcal eten. Die kilo moet dus vocht zijn.
  • Meet ook je tailleomvang. Samen met de verhouding vocht en vet zegt dit meer dan alleen je gewicht.
  • Ga niet dagelijks of meerdere malen per dag op de weegschaal staan. Je zult merken dat je humeur er een stuk beter op wordt.
Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust