Voorjaarsschoonmaak: 6 ultieme poetstips voor je badkamer

Er zijn echt wel leukere dingen te bedenken dan je badkamer schoonmaken. Maar omdat het toch eens in de zoveel tijd moet gebeuren, deel ik in dit blog graag wat verrassende tips met je om je badkamer weer helemaal schoon en heerlijk fris te krijgen.

Aan de slag

Iedereen houdt van het uiteindelijke resultaat, maar niemand doet het graag: de badkamer schoonmaken. Er zijn van die dingen die je misschien niet altijd meeneemt in je poetsbeurt op de badkamer. Of dingen die anders en makkelijker kunnen of vriendelijker voor je portemonnee zijn. Trek je handschoenen alvast aan en ga aan de slag voor een blinkend schone badkamer.

1. Spiegels en ramen schoonmaken

Spiegels en ramen schoonmaken: hier zijn 1001 producten en trucjes voor. Dit is het huismiddeltje voor glanzende spiegels en ramen dat voor mij altijd het beste werkt. Het is een zelfgemaakte reiniger van azijn. Meng hiervoor ¾ kopje azijn met 1 ¼ kopje gedestilleerd water. Voeg hier vier druppels citroengeur-olie aan toe. Meng het geheel en doe het in een lege (planten)spuitfles. Schud het goed en besproei nu je spiegels en ramen met dit mengel.

Zorg dat je hierbij ook oude kranten bij de hand hebt. Want die gaan zorgen voor een streeploze afwerking. Pak een dubbele pagina van de krant. Frommel het op tot een grote prop papier. Hiermee wrijf je over de spiegels en ramen heen, net zolang tot het vocht is verdwenen. Pak regelmatig een nieuwe prop als de andere te vochtig wordt. Dit is dé manier om spiegels en ramen streeploos schoon te krijgen. Werk bij voorkeur steeds één spiegel of raam per keer af.

2. Ventilatiefilters schoonmaken

Als je denkt dat een badkamer zonder ramen het voordeel heeft dat je minder hoeft schoon te maken, dan heb je het mis. Iets wat best vaak vergeten wordt, is het ventilatiesysteem in de badkamer. Dit moet ook regelmatig schoongemaakt moet worden.

Haal hiervoor het buitenste plastic deksel eraf om bij het filter te komen. Je kunt dit vervolgens schoonmaken met een mengsel van afwasmiddel en water. Let op: als het té vies is, moet er een heel nieuw filter in (verkrijgbaar in bouwmarkten).

Is je filter niet afneembaar? Neem het dan regelmatig af met een vochtige doek en een sopje.

3. Kranen reinigen

Helaas vormt zich op kranen vaak een lelijke kalkaanslag of ze worden vies door gebruik (denk aan tandpasta, zeep etc.). Je maakt ze eenvoudig schoon door de kranen los te maken (indien mogelijk).

Vervolgens verwijder je de vervelende kalkaanslag eenvoudig door er een in azijn gedrenkte keukenhanddoek omheen te wikkelen en die 30 tot 60 minuten lang in te laten werken. Als je het niet kunt demonteren, wikkel je de handdoek er gewoon zo omheen. Daarna neem je de kranen af met warm water.

Extra tip: Wil je dat de kranen wat minder last hebben van watervlekken? Pas dan dit slimme trucje toe: poets de kranen met een washandje met daarop een druppel babyolie. Wrijf het daarna op met een schone washand en je hebt geen last meer van watervlekken.

4. De douchekop ontkalken

Hoe vaak ontkalk jij je douchekop? Vast niet zo vaak als het eigenlijk zou moeten. Als je een gemiddelde waterhardheid hebt in jouw regio, dan wordt aanbevolen om dit eens in de 2 – 3 weken te doen.

Gelukkig kun je de douchekop eenvoudig schoonmaken. Vul een stevige plastic zak met witte azijn en laat het geheel een poos intrekken. Je kunt het ook in een emmertje met azijn leggen. Je ziet vanzelf wanneer de kalk is opgelost, dan kun je de douchekop schoonmaken met een fris sopje en hij kan er weer even tegenaan.

5. Wanden en tegels schoonmaken

Niemand zit erop te wachten, maar het is slim om eens in de zoveel tijd de tegels in de badkamer eens goed af te nemen. Begin met het verwijderen van eventuele spinnenwebben boven in de hoeken. Daarna kun je starten met de tegels. Gebruik hiervoor een speciale tegelreiniger of maak zelf eenvoudig een mengel van azijn en water (verhouding 1:1).

Let op met schurende schoonmaakmiddelen: die mogen niet in de hele badkamer gebruikt worden, want ze ruwen bepaalde oppervlakken te veel op waardoor het vuil zich daar juist nog meer kan afzetten.

6. Schimmelranden verwijderen

Vooral in badkamers zonder ramen verschijnt vaak een vieze zwarte schimmel in de siliconen voegen van je badkuip of douche. Er zijn hiervoor allerlei middeltjes op de markt, maar je kunt dit ook vrij eenvoudig verwijderen met chloor.

Doordrenk hiervoor een dikker stuk katoenen touw flink met chloor. Laat dit vervolgens een nacht lang precies op de beschimmelde voeg(en) liggen. De volgende ochtend is alles weer stralend wit.

Let op: deze werkwijze mag je niet toepassen op gebarsten voegen of voegen die grenzen aan natuursteen (zoals marmer of graniet).

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 20,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust