Visualiseer je eigen droomleven: 5 praktische tips

Visualiseren kun je zien als het in beeld brengen van je wensen. Als je dingen visueel maakt, worden ze echt. Je bent namelijk als het ware jouw toekomst aan het ‘maken.’ Je bent je aan het focussen op wat er is, ook al ligt het eigenlijk nog in de toekomst. En datgene waarop je je focust en wat je energie geeft; dat groeit.

Doe hier je voordeel mee en visualiseer je eigen droomleven. Om je hiermee op weg te helpen, geeft Lonneke in dit blog een paar waardevolle tips. Laat je inspireren en probeer het uit.

Wat is visualiseren?

Visualisatie betekent de mentale en gerichte verbeelding van wat je in een bepaalde situatie ziet, wat je voelt en hoe je handelt.

Daarbij is het belangrijk dat je een helder en concreet beeld voor je kunt zien van je doel, wens of droom. Het maakt daarbij niet uit wat je visualiseert: of je nu op een strand in de Caraïben ligt of thuis aan de keukentafel zit met je perfecte droomman. Er zijn geen grenzen aan je visualisatie.

Wist je dat jouw onderbewuste geen verschil kan maken tussen iets wat er echt is of iets wat wordt neergezet alsof het er al is? Het denkt dat het er nu al is en daardoor ga je het ook echt aantrekken. Ook focus je je hiermee niet op datgene wat er niet is (tekort) en wat je energie naar beneden haalt. Maar juist op wat je wilt (overvloed) en wat jouw energie omhoog brengt.

Een positief effect is trouwens dat je je helemaal kunt ontspannen tijdens een visualisatie, waardoor je stress vermindert. Je wordt daardoor meer ontspannen in je dagelijks leven.

1. Neem je tijd en de ruimte

Zoek een rustige plek op waar je alleen bent. Ga ergens liggen, zitten of staan. Sluit dan je ogen en stel je jouw doel, wens of droom voor. Ga na hoe je je precies voelt in deze situatie. Ga echt helemaal op in je verbeelding. Stel je alle details erbij voor: wat voel je? Wat hoor je? Wat zie je?

Vind je het moeilijk om te beginnen? Probeer dan eens het volgende uit: steek een kaars aan en kijk in de vlam. Na verloop van tijd merk je dat je steeds rustiger wordt. Als je de behoefte voelt om je ogen te sluiten, houd ze dan dicht.

Extra tip: Als je jouw mentale beelden combineert met een mooie melodie, kun je dit perfect gebruiken voor je visualisatie. Muziek is namelijk in staat om onze gevoelens op een eenvoudige manier op te wekken. Meditatie-cd’s zijn hiervoor bijvoorbeeld goed te gebruiken.

2. Het beste moment om te visualiseren

Visualiseren kun je eigenlijk op elk willekeurig gewenst moment doen. Maar er zijn specifieke momenten op de dag waarop het nog nét even beter werkt.

Vooral ’s morgens net na het wakker worden en ’s avonds voordat je in slaap valt, bevind je je in een soort van bijzondere “tussenwereld”. Je bent nog of al half in dromenland. Je begrijpt vast dat die specifieke momenten ideaal zijn om aan de slag te gaan met visualisaties, omdat jouw logica er dan moeilijker tussen kan gaan zitten. 

3. Zorg voor regelmaat

Je hersenen en je onderbewustzijn (waar je je droomleven op een dieper niveau verankert) leren het beste door regelmatige herhaling. Daarom is het van groot belang dat je de visualisatie regelmatig herhaalt; het liefst elke dag. En als het even kan zelfs meerdere keren op een dag.

Natuurlijk is het geheel aan jou om te bepalen of je hiervoor bepaalde momenten vastlegt of dat je hier flexibel in blijft. Let maar op: na een bepaalde periode wordt het zelfs een prettige gewoonte die je gewoon niet meer wilt missen 😉

4. Ondersteun je visualisaties met een vision board

Een leuke manier om je dromen kracht bij te zetten is het maken van een vision board of droombord. Heb je dat weleens gedaan? Een vision board is een collage van afbeeldingen, quotes en korte woorden van je dromen en verlangens, samengebracht om te dienen als een bron van inspiratie en motivatie.

Het is daarbij belangrijk om jezelf af te vragen: Wat ik wil ik echt? Waar droom ik van? Wat zijn mijn verlangens? Met een vision board programmeer je eigenlijk je onderbewustzijn. Dat gaat voor jou werken om de juiste kansen in het leven te herkennen en die te pakken.

Ga als volgt te werk: neem tijdschriften, foto’s, ansichtkaarten, eigenlijk alles wat je kunt vinden en wilt gebruiken. Knip nu alles uit wat je met jouw droomleven associeert: dat mag echt van alles zijn.

Nog een paar tips voor het maken van je vision board:

• Bepaal vooraf op welk thema je vision board betrekking heeft.

• De vormgeving is helemaal vrij.

• Mix beeld met tekst.

• Gebruik ook foto’s van jezelf.

Als je alles bij elkaar hebt gezocht, maak je daar een mooie collage van. Het mooiste is om die vervolgens in een lijst te doen, zodat het een soort schilderij wordt dat je aan de muur kunt hangen. Kies een plek uit die je meerdere keren op een dag ziet. Je kunt het bijvoorbeeld ook op je bureau neerleggen als onderlegger.

Extra tip: Er is ook een leuke app waarmee je eenvoudig een digitaal vision board maakt: Mind movies.

Je kunt hiervoor je eigen foto’s of video’s gebruiken en die combineren met effectieve affirmaties en muziek. Met deze combinatie (mentaal, visueel en emotioneel) wordt je onderbewustzijn op alle niveaus aangesproken.

5. Visualisatie oefeningen

Tenslotte deel ik nog twee korte visualisatieoefeningen met je die je kunt inzetten voor je zelfvertrouwen en voor het behalen van je doelen.

Je zelfvertrouwen versterken

We hebben allemaal wel van die dagen waarop we wel een beetje meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Visualiseren is hier ook perfect in te zetten. Het maakt niet uit of het drie of 30 minuten duurt: je kunt deze oefening zo lang doen als je wilt, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je hiervoor een of meer situaties uit je leven voor waarin je je sterk, positief en vol zelfvertrouwen voelde. Misschien toen je een wedstrijd hebt gewonnen, een diploma hebt gehaald of gewoon een geweldig mooi moment dat je hebt doorgebracht met je geliefden. Wat het ook is dat die goede en positieve gevoelens in je oproept: bedenk iets en herbeleef het uitgebreid in je gedachten. Probeer dan deze positiviteit mee te nemen in je dagelijkse leven.

Je doelen bereiken

Dagelijks neem je bewuste (maar ook onbewust) beslissingen die je helpen om je dromen te verwezenlijken. Het komt daarbij regelmatig voor dat we precies het tegenovergestelde doen van wat wensen.

Een voorbeeld: je moet een belangrijk gesprek met iemand voeren. Dagen van tevoren ben je al druk in je hoofd met alles wat er tijdens dat gesprek mis zou kunnen gaan: je denkt alleen maar aan je angsten. Je wordt daardoor steeds nerveuzer en rustelozer. En tijdens het echte gesprek ga je stotteren en vergeet je wat je ook alweer precies wilde zeggen. Je ziet het: je angsten worden werkelijkheid. Het kan dus geen kwaad om het tegenovergestelde eens te proberen.

Het is het beste om elke ochtend een paar minuten te gaan zitten, je ogen te sluiten en je een doel in de toekomst voor te stellen dat je wilt bereiken. Stel je het zo nauwkeurig mogelijk voor; alsof het al realiteit is. Waar ben je? Hoe voelt het? Wat zie, hoor en ruik je? Wie is er bij je? Dompel jezelf diep onder in deze voorstelling en schrijf alle details op die je hebt waargenomen.

Je leest het: visualisaties zijn goed in te zetten bij het creëren van jouw persoonlijke droomleven. Zet zo je eigen krachtige creatieve energie in. Probeer het gewoon eens uit en kijk wat het je brengt.

Meer tips zoals deze? Lonneke heeft er wel 365! In 365 Dagen Meer Energie ga je samen met haar werken aan je energie, je levensgeluk en doelen. Doe je mee? https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie/

Ging jouw visualisatie en vision board meer over je bedrijf? Dan is 365 Dagen Meer Energie In Je Bedrijf meer iets voor jou: https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie-in-je-bedrijf/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust