Verminder afval en verspilling: 17 handige tips

We willen allemaal graag een bijdrage leveren aan het milieu en slim omgaan met afval en verspilling. Zeker als je weet wat het negatieve effect van plastic is en hoeveel voedsel er wordt verspild. Als individu kun je al veel doen, je moet het alleen even weten. In dit blog deel ik 17 handige tips waarmee je eenvoudig maar bewust bij kunt dragen aan minder afval en verspilling van voedsel en spullen.

1. Zeg altijd nee tegen plastic

Plastic afval is één van onze grootste milieuproblemen. Daarom moet je plastic verpakkingen zoveel mogelijk vermijden. Het is het beste om verpakkingsvrij te winkelen. Vermijd extra plastic verpakkingen bij groente en fruit in de supermarkt,. De meest eenvoudige manier om dit soort verpakkingen te vermijden, is om een stoffen tas te gebruiken of de speciale duurzame tasjes aan te schaffen voor je groente en fruit.

Heb je de keuze? Ga dan voor producten die weinig of geen verpakkingsmateriaal hebben. Ga ook liever voor een stuk zeep om je handen te wassen dan zeep in een plastic dispenser. Gebruik bij het invriezen van voedsel speciale bakjes en vermijd de plastic vrieszakken.

Doe je lunch of snacks niet in boterhamzakjes of aluminiumfolie. Op school, op je werk maar ook op reis zijn broodtrommels niet alleen praktisch, maar ook milieuvriendelijk.

2. Vermijd voedselverspilling

Wist je dat we in Nederland jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel in de afvalbak gooien? Hoe zonde is dat? Om voedselverspilling te voorkomen, moet je alleen kopen wat je echt nodig hebt. Denk goed na over welke verpakkingsgrootte je echt nodig hebt en laat je niet verleiden door allerlei speciale aanbiedingen en XL-verpakkingen.

Met een doordacht boodschappenlijstje en een goede weekplanning kun je voorkomen dat er uiteindelijk voedsel in de vuilnisbak belandt.

Extra tip: niet alles wat ‘over de datum’ is moet meteen in de vuilnisbak. Veel dingen zijn tot ver na de houdbaarheidsdatum houdbaar.

3. Vermijd wegwerpverpakkingen

Dranken en zuivelproducten zijn meestal verkrijgbaar in herbruikbare verpakkingen. Een herbruikbare mineraalwaterfles wordt gemiddeld 50 keer bijgevuld. Vermijd dus eenmalige verpakkingen als je de volgende keer boodschappen gaat doen en kies voor herbruikbare verpakkingen.

Glas of metaal is in veel gevallen een duurzamer en gezonder alternatief voor plastic. Want sommige kunststoffen bevatten bisfenol A (= BPA) dat bij contact met voedsel vrijkomt en zo door de mens wordt opgenomen.

BPA is een chemische stof die de hormoonhuishouding van mensen verstoort. Vermijd dit liefst zoveel mogelijk, zeker ook voor kinderen.

4. Drink kraanwater in plaats van flessenwater

Water in plastic flessen kopen is een echte no-go. Het kraanwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit en daardoor een perfecte en gezonde dorstlesser. Water kopen is dus eigenlijk overbodig. Kraanwater drinken bespaart veel afval en geld.

Wil je graag bubbels in je water? Koop dan een apparaat waarmee je kraanwater snel en eenvoudig omtovert in bubbels naar keuze.

5. Ga voor hervulbaar

Tegenwoordig vind je voor veel producten een refill. Kies bij de aankoop voor deze hervulbare verpakkingen. Vooral schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten bieden hierin een ruime keuze.

Deze navulverpakkingen zorgen voor stukken minder afval. Denk er maar eens over na hoeveel verpakkingen je nu jaarlijks weggooit. Dat kan anders.

6. Doe aan upcyclen

Eigenlijk kan iedereen met wat creativiteit verspilling voorkomen. Of het nu gaat om servies, meubels, kleding, speelgoed, keukenspullen of andere spullen: je kunt veel spullen upcyclen.

Van je kleding of van oude theedoeken kun je bijvoorbeeld allerlei leuke dingen maken. Zoek op Google en laat je inspireren. Met relatief weinig moeite kun je geweldige unieke voorwerpen maken van oude spullen. De spullen krijgen een tweede leven en belanden dus niet bij het afval.

7. Ga vaker naar de kringloopwinkel

Ben je op zoek naar iets, bijvoorbeeld een mooie stalamp voor op je kast? Ga dan zeker ook even kijken bij een kringloopwinkel. Je zult verrast zijn wat voor leuke vintage spullen je daar hebt waarmee je je huis kunt ‘opleuken’. Ze hebben er echt van alles.

Ook op rommelmarkten kun je goed slagen als je iets leuks voor een habbekrats op de kop wilt tikken. Daarmee draag je actief bij aan minder verspilling.

8. Ruil of leen wat vaker

Veel dingen heb je maar één keer nodig, dus is het niet nodig om het zelf aan te schaffen. De bibliotheek is daar een goed voorbeeld van. Daar kun je terecht voor onder meer boeken, CD’s of DVD’s.

Ook gereedschap of apparatuur die je maar af en toe nodig hebt, kun je bijvoorbeeld huren bij een bouwmarkt of een andere aanbieder. Maar je kunt uiteraard ook de buren vragen of je familie als je een ladder, heggenschaar, statafel of partytent nodig hebt.

9. Laat je spullen repareren

Gebruiksartikelen zo lang mogelijk gebruiken vermindert afval. En als het dan op een dag niet meer werkt of functioneert? Dan repareer je het zelf of je laat het repareren in plaats van het direct nieuw aan te schaffen. Dit is een kwestie van bewustwording.

Het is vaak gemakkelijker dan je denkt en met YouTube-video’s kom je een heel eind. Wie weet ontdek je wel een paar verborgen talenten?

Lukt het je zelf niet of heb je daar geen zin in? Bij zogeheten Repair Cafés kun je gratis hulp krijgen bij reparaties. En er daar is vast wel een elektromonteur, PC-expert, naaister of schoenmaker beschikbaar die je er graag bij helpt.

Hier vind je meer informatie: https://repaircafe.org/

10. Kies liever voor kwaliteit

Om verspilling te voorkomen, moeten we producten kopen die zo lang mogelijk meegaan en ze dan ook zo lang mogelijk gebruiken. Het is vaak zo dat goedkope producten meestal niet zo duurzaam zijn en relatief snel bij het afval belanden.

Dat is zonde. Vaak kun je voor iets meer geld een kwalitatief beter en dus duurzamer product aanschaffen. Dat geldt natuurlijk niet voor alles, maar in veel gevallen kun je daarbij denken aan elektrische apparaten, speelgoed, meubels of kleding. Die iets hogere aankoopprijs voor een duurzamer product is het bijna altijd wel waard.

11. Ga voor houten speelgoed

Als het om speelgoed gaat, kun je ook bewust kiezen voor duurzamer en daarbij ook meteen voor veiliger. Kinderen spelen en er gaat wel eens iets stuk.

Als je voor de kleinere kinderen kiest voor houten speelgoed, is dat niet alleen beter voor het milieu ten opzichte van de goedkopere plastic variant, maar het is ook meteen een stuk degelijker. Je kunt veel langer met het speelgoed doen en het is ook nog eens veiliger.

Op die manier belandt er minder speelgoed in de vuilnisbak. Zeker ook omdat het speelgoed probleemloos een tweede ronde meegaat.

12. Gebruik stoffen tassen

Geen nieuw idee, maar toch belangrijk: neem je eigen stoffen tassen of rugzakken mee als je boodschappen moet doen. Regelmatig kopen mensen toch nog een plastic draagtas bij de kassa omdat ze geen tas mee hebben.

Schaf liever een groot stoffen exemplaar aan en zorg dat die standaard in je tas zit als je boodschappen gaat doen. Perfect herbruikbaar en milieuvriendelijk; en tegenwoordig zelfs ook weer helemaal hip.

13. Verminder je papierverbruik

Ondanks dat we veel dingen digitaal doen en afhandelen, neemt het papierverbruik niet af. Verminder je papierverbruik en gebruik bij voorkeur gerecycled papier. Dat geldt voor alles.

Een sticker op de brievenbus met het verzoek om geen reclame in de bus te doen draagt ook bij aan stukken minder papierverbruik. Hoe meer mensen zich verzetten tegen ongewenste reclame en dus tegen onnodige verspilling, hoe minder er uiteindelijk wordt geproduceerd.

14. Gebruik geen wegwerpproducten

Tijdens feestjes en BBQ’s worden ze nog wel gebruikt: de wegwerpproducten. Laat dit de volgende keer achterwege en gebruik gewoon servies en bestek. Dat oogt leuker en op die manier voorkom je veel papieren en plastic afval.

Afwassen is na een feestje of een BBQ misschien iets minder leuk , maar wel goedkoper en milieuwvriendelijker dan wegwerpservies aanschaffen.

15. Koop liefst verpakkingen die bestaan uit één materiaal

Dit is iets waar niet iedereen op let: probeer verpakkingen van verschillende materialen liever te vermijden. Denk hierbij aan een glazen deo-roller met een plastic dop erop. Of een aluminium verpakking met een plastic dop erop.

Maar ook verpakkingen waarin plastic en papier gecombineerd zijn: vooral die zie je vaak. Kijk of je hetzelfde vindt in een verpakking die iets milieuvriendelijker is. Want op dit moment kunnen alleen zuivere materialen worden gerecycled. De gemengde materialen komen vaak in de afvalverbranding terecht.

Extra tip: je kunt de aparte materialen natuurlijk ook zelf weer scheiden. Glas in de glasbak en plastic bij het plastic. Maar vaak denken we daar niet aan.

16. Kies voor oplaadbare batterijen

Deze tip kent iedereen wel zo’n beetje, maar toch worden er nog veel gewone batterijen verkocht. En een groot deel daarvan wordt niet teruggebracht om te recyclen.

Ondanks dat het niet is toegestaan, komen die batterijen regelmatig terecht bij het huishoudelijk afval: met alle gevolgen van dien. Er komen dan namelijk schadelijke stoffen vrij. Denk daarbij aan cadmium, kwik en nikkel. Kies daarom liever voor oplaadbare batterijen.

17. Wees creatief

Als je gaat googelen dan zie je dat veel mensen hele creatieve ideeën hebben om afval te verminderen en verspilling tegen te gaan. Laat je daardoor inspireren of volg de tips die worden gedeeld. Want waarom zou je bijvoorbeeld allerlei schoonmaakmiddelen kopen als je met soda ook al heel ver komt?

Lees bijvoorbeeld dit blog ter inspiratie:

Ecologisch poetsen met deze handige huismiddeltjes

Alle kleine beetjes helpen: met deze tips gaan we gericht voor minder afval en een duurzamere wereld. Doe je mee?

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust