Van deze soort koolhydraten val je juist wél af!

We weten allemaal dat het eten van te veel koolhydraten (suiker en zetmeel), niet goed is voor onze gezondheid en ons gewicht. Maar er is ook goed nieuws! Er is namelijk een soort koolhydraten, dat ons juist helpt bij het afvallen en juist goed is voor onze gezondheid. Deze groep koolhydraten zijn de voedingsvezels. Ja, ook dit zijn koolhydraten, maar omdat ze niet verteerd worden hebben ze een heel ander effect op onze gezondheid.

In dit blog legt Eveline uit wat voedingsvezels zijn, wat ze doen voor je gewicht en je gezondheid en hoe je ervoor kunt zorgen dat ook jij optimaal kunt profiteren van de voordelen van voedingsvezels.

Voedingsvezels: hoe meer, hoe beter!

Vezels zijn structurele delen die stevigheid en vormgeven aan de plant. Je vindt ze in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, bonen en volkorenproducten. In dierlijke voedingsmiddelen komen geen voedingsvezels voor.

Naast het feit dat er in voedingsvezels heel weinig calorieën zitten en dat ze energie leveren, hebben ze nog veel meer voordelen voor je gezondheid. Ze stimuleren het kauwproces en de speekselproductie. En ze voeren ook dezelfde werkzaamheden uit als tandpasta: voedingsvezels hebben namelijk een schurende werking op je tanden waardoor plakvorming wordt tegengegaan.

Na het kauwen komen de voedingsvezels in je maag. Daar vertragen ze de snelheid waarmee het voedsel je maag verlaat. Daardoor ben je langer verzadigd en eet je minder. Aangekomen in de dunne darm zorgen de voedingsvezels voor een goede darmwerking. Zo worden andere koolhydraten langzamer opgenomen en zal je bloedsuikerspiegel minder hoge pieken hebben. Dat betekent dat je minder last hebt van snack attacks en minder snel vet op zult slaan.

Zo blijken volkorenproducten je verbranding te kunnen verhogen!

Maar vezels doen nóg meer. Uit onderzoek van de Tufts University blijkt dat wanneer je kiest voor volkorenproducten je dagelijks 100 kcal meer verbrandt dan wanneer je dat niet doet. 100 kcal komt overeen met een wandeling van dertig minuten of een extra koekje!
En dan hebben vezels ook nog eens een positief effect op je gezondheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat vezels beschermen tegen hart- en vaatziekten en darmkanker, dat ze je cholesterol verlagen en het bloedsuikermetabolisme verbeteren bij patiënten met diabetes type 2. 

Laat witbrood en witte rijst dus voortaan staan en kies voor volkorenproducten en heel veel groente.

De kans dat je te weinig vezels eet is heel groot

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen zo’n 30 gram voedingsvezels per dag te eten. Het gaat dan om vezels die van nature in je voeding aanwezig zijn, zoals vezels uit fruit, groente en granen. De meeste mensen halen die aanbevolen hoeveelheid niet. Nederlandse volwassenen eten gemiddeld tussen de 18 en 23 gram vezels per dag. De kans dat ook jij te weinig vezels binnenkrijgt, is dus groot!

Om aan die 30 gram te komen, adviseren wij minimaal 300 gram groente per dag te eten. Groente levert niet alleen vezels, maar heeft ook een groot volume en daardoor verzadigt het heel goed.

De volgende tips kunnen je helpen om je vezelinname te verhogen:

  • Eet niet alleen bij het diner groenten maar ook bij de lunch of tussendoor.
  • Maak meerdere soorten groenten klaar bij het diner. Variatie doet eten.
  • Zorg dat minimaal de helft van je lunch en je diner uit groente bestaat.
  • Vervang witte pasta en witte rijst door volkorenpasta of zilvervliesrijst.
  • Eet groente als snack. Bijvoorbeeld snoeptomaatjes, schijfjes komkommer of rettich met eiersalade of tonijnsalade, worteltjes met een dipsaus of radijsjes.
  • Kies uitsluitend voor volkorenproducten.
  • Eet af en toe een handje noten.

Het juiste moment bestaat helaas niet. Het juiste moment moet jezelf creëren. En hoe eerder je begint hoe groter de kans is op succes. Dus waarom wachten tot morgen als je ook nu kunt beginnen? Doe mee met de challenge ‘van Futloos naar Fit’ als je wel een beetje hulp gebruiken bij het veranderen van je gewoonten. Laten we samen tien dagen aan de slag gaan. Samen met een groep vrouwen. Je hoeft het niet alleen te doen. Straks wordt het extra moeilijk om die stap te zetten. Dus laten we het nu doen.
Het is een online challenge. Je hoeft dus nergens naar toe. Je kunt alles vanuit huis doen. En het is gratis!
Ik ben diëtist en dieetpsycholoog, dus je bent in goede handen. Meld je nu aan: https://www.365dagen.com/gratiscadeautjes/challenge-van-futloos-naar-fit/

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust