Tips voor een ontspannen vakantie zonder overprikkeling

Heb jij weleens opeens een kort lontje, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is? Dat kan zomaar komen door overprikkeling. Hierbij krijgen je hersenen meer prikkels dan ze kunnen verwerken. Door die overdosis aan prikkels slaat je zenuwstelsel op een gegeven moment ‘op tilt’. De vakantie is voor sommigen de periode bij uitstek om overprikkeld te raken. Maar niet alleen jij kunt daar last van hebben, ook je partner en/of kinderen kunnen daar in deze periode extra last van hebben.

In dit blog legt Lonneke je uit wat overprikkeling precies is en hoe je je er beter tegen kunt wapenen tijdens de vakantieperiode (en daarbuiten).

Wat is overprikkeling?

Wist je dat je last kunt hebben van allerlei klachten, zonder dat je door hebt dat het komt door overprikkeling? Dat gebeurt wanneer er te veel indrukken bij je binnen komen. Dat kan van alles zijn: denk aan beeld, licht, geluid, geur of emoties.

Het is maar net waar jij gevoelig voor bent. Als iets je dan teveel wordt, gaat je emmertje als het ware ‘overlopen’. Zeker nu in de vakantieperiode zie je vaak dat mensen meer last hebben van overprikkeling dan anders. De structuur is weg en je gaat vaak nieuwe dingen doen en andere plaatsen bezoeken.

Drie soorten overprikkeling

Overprikkeling is voor iedereen anders. Je hebt drie soorten overprikkeling:

 1. Sensorische overprikkeling: hierbij wordt de informatie die via je zintuigen binnenkomt, niet goed gefilterd. Denk aan felle lichtbronnen of hard geluid/lawaai.
 2. Emotionele overprikkeling: dit spreekt voor zich: hierbij komen emoties bij jou gewoon te heftig binnen. Denk aan miscommunicatie of aan conflicten.
 3. Cognitieve overprikkeling: hierbij kunnen je hersenen de gegevensverwerking niet aan. Dit hangt vaak samen met leren en denken. Voorbeelden zijn overbelasting op het werk of gewoon veel te veel aan je hoofd hebben.

Als je te veel of negatieve energie binnen krijgt zonder dat je je daarvan bewust bent, kun je ook last van krijgen van overprikkeling. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt tijdens je welverdiende vakantie.

Hoe herken je nu dat je overprikkeld bent? Het belangrijkste is dat je je bewust bent van hoe je eigen energie normaal gesproken aanvoelt. Als het anders aanvoelt dan normaal en er eigenlijk niets spectaculairs is gebeurd wat die verandering in je energie kan verklaren, dan is de kans groot dat je te veel energie of te veel negatieve energie hebt opgepikt. Daardoor ben je overprikkeld.

De signalen van overprikkeling

Er zijn verschillende algemene signalen die kunnen duiden op overprikkeling, zoals:

 • Een vol of druk hoofd
 • Spanningen in je lijf
 • Lusteloosheid
 • Allerlei soorten vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Moeite met slapen
 • Onzeker voelen
 • Verdrietig zijn
 • Depressief gevoel
 • Een kort lontje hebben
 • Snel geïrriteerd zijn
 • Ongeduldig zijn
 • Slecht tegen harde geluiden kunnen (denk aan tv, radio, harde stemmen)
 • Behoefte voelen om je terug te trekken
 • Zwakke benen hebben (het gevoel alsof je door je benen zakt)

Overprikkeling zelf verminderen

Herken je dit soort signalen? Je kunt natuurlijke zelf al logische stappen bedenken nu je iets meer weet over wat overprikkeling is en welke soorten er zijn.

Je kunt bijvoorbeeld uit de betreffende situatie stappen. Stel je hebt een heftige discussie met je baas. In plaats van dat de discussie misschien wel uit de hand loopt, kun je ook aangeven dat je het hierbij wilt laten. En dat je het er op een later moment graag weer over wilt hebben, maar het voor nu even laat rusten. Misschien kom je moeilijk los van je werk op vakantie, daar kan je ook echt overprikkeld van raken hier kun je lezen hoe je daar gemakkelijk van los komt.

Ben je ergens waar je overprikkeld raakt door het licht of de geluiden? Dan ga je daar weg (of zet zelf het licht uit of het geluid zachter). In andere situaties kun je bijvoorbeeld een korte ontspanningsoefening doen: focus bijvoorbeeld tijdens een minuut volledig op je ademhaling.

Daarnaast heb ik de volgende 5 speciale tips voor jou om de overprikkeling te verminderen:

 1. Loos de grote hoeveelheid aan (negatieve) energie.
 2. Maak je energieveld kleiner, zodat je niet weer extra prikkels en energie van anderen oppikt.
 3. Bescherm jouw energieveld tegen al die externe prikkels en energie.
 4. Kom weer stevig in je schoenen te staan door de aandacht op je voeten te richten.
 5. Maak gebruik van de kleur rood voor meer aarding en zelfvertrouwen.

Oefening

Om je meer bewust te worden van de dingen waardoor jij overprikkeld raakt en de signalen die erbij horen, is het goed om die dingen voor jezelf eens op te schrijven. Hierdoor krijg je beter inzicht en meer bewustwording als het gaat om jouw overprikkeling. Op die manier kun jij het in de toekomst sneller herkennen en voor jezelf verminderen of oplossen.

Schrijf nu voor jezelf op:

1) Van welk soort overprikkeling(en) heb jij last?

2) Welke van de bovengenoemde signalen herken jij?

3) Hoe uit zich dat bij jou?

4) Van welke heb jij het meeste last?

5) Welk van de bovengenoemde tips zou je bij bepaalde vormen van overprikkeling kunnen inzetten?

Onthoud dat jij de baas bent over je eigen energie. Zorg er dus goed voor en ga voor een ontspannen vakantie!

Wil je meer leren over energie en zou je weleens willen weten hoe je er zelf invloed op kan uitoefenen? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie

Lonneke gaat je iedere dag helpen met je energie op peil te houden.

En als je dan een dipje in je energiepeil hebt, helpt Lonneke je weer je energie terug op peil te brengen.

Er zijn 6 pijlers in 365 Dagen Meer Energie:

Relatie
Werk
Gezondheid
Spiritualiteit
Geld
Persoonlijke ontwikkeling

Doe je mee? https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust