Sta positief in het leven: 6 ultieme tips

Hoe zit het bij jou? Is het glas altijd halfvol of halfleeg? De manier waarop jij naar de wereld kijkt en hoe je erin staat, doet veel met hoe jij je voelt. Niet alleen dat: het schijnt ook dat optimisten minder gevoelig zijn voor depressies en hart- en vaatziekten. Reden genoeg dus om nog positiever in het leven te staan dan dat je misschien al doet. Met deze 5 ultieme tips gaat jou dat zeker lukken.

1. Geloof in jezelf

Veel te vaak hebben we de neiging om ons te richten op datgene waar we zelf niet zo goed in zijn. Of op datgene waar anderen veel beter in zijn dan wij.

Ja, natuurlijk is het ook belangrijk dat we ons bewust zijn van onze minder sterke punten. Maar onthoud dat niemand perfect is of perfect moet zijn (nee, zelfs jij niet).Ook jij hebt je sterke punten. Leg hier vooral de nadruk op.

Zijn er dingen die je (nog) niet kunt of gewoon nog nooit hebt geprobeerd? Laat je angsten dan los en ga het gewoon doen. Fouten maken mag. Zeker als je dingen voor het eerst doet. Door in jezelf te geloven en gewoon dingen blijft proberen, word je er steeds beter in.

Laat alle pessimistische gedachten voor wat ze zijn. Merk je negatieve gedachten of gevoelens bij jezelf op? Denk bijvoorbeeld aan jaloezie? Word je er bewust van en laat deze gedachte dan los. Dit aandacht geven kost je alleen maar veel negatieve energie en het levert je ook nog eens totaal niets op … Focus daarvoor in de plaats liever op jouw eigen waardevolle kwaliteiten. En wees daar enorm trots op!

2. Omring jezelf met positieve mensen

De stemming van mensen om je heen heeft een enorme invloed op je. Dus als je alleen maar tijd doorbrengt met zuurpruimen, is het lastig voor je om zelf in een positieve stemming te blijven. Je wordt als het ware aangestoken door negativiteit.
Hoe staan de 5 mensen waar jij het meeste mee omgaat eigenlijk in hun leven? Is hun glas vaker halfvol of halfleeg? Probeer (daar waar het kan) wat meer afstand te nemen van mensen die negatief in het leven staan. Je kent ze vast wel; die mensen die bijna altijd zeuren, klagen en voor wie niets goed genoeg is. Ga juist wat meer om met mensen waar jij energie van krijgt, mensen die positief in het leven staan, mensen die hun dromen volgen en die jou volop aansteken met hun positiviteit.

3. Houd een geluksdagboek bij


Iedereen beleeft op een dag wel enkele (grote en kleine) geluksmomentjes. Helaas vergeten we die snel weer. Het enige dat wel de hele dag in je hoofd blijft hangen, is dat commentaar van je baas of die vervelende opmerking van je schoonmoeder.Om die mooie dagelijkse momenten te koesteren, kun je een geluksdagboek bijhouden. Koop een leuk schrift of een echt dagboek. Schrijf iedere avond op wat goed ging die dag, waar je trots op bent, waar je blij om was en waar je dankbaar voor bent. Je hoeft geen hele verhalen te schrijven: binnen 10 minuten ben je klaar. Wat het je oplevert, is dat je de positieve dingen van die dag nogmaals ervaart en zo veel bewuster waarneemt. Als je dit iedere avond doet, geef je dagelijks een boost aan je positiviteit.

4. Gebruik positieve woorden


De woorden die jij dagelijks gebruikt, hebben een effect op jouw gemoedstoestand. Hun effect is je waarschijnlijk nooit zo opgevallen. Neem dit voorbeeld: veel mensen gebruiken het woord ‘probleem’. Dat woord heeft een negatieve ‘bijsmaak’. Gebruik hiervoor in de plaats eens het woord ‘uitdaging’. Dat geeft al een heel andergevoel en een andere insteek. Misschien heb je opeens al veel meer zin nu om de uitdaging aan te gaan en het ‘probleem’ op te lossen ;-)Een ander voorbeeld is het woord ‘moeten’. Dat woord voelt ook meteen wat negatief aan: alsof je zelf geen keuze hebt en iemand anders je iets opdraagt. Vervang dat woord eens door ’kunnen’ of ‘mogen’. Wedden dat er meteen al een wereld voor je opengaat? Je ervaart bijna direct de keuzemogelijkheid en voelt dat jij degene bent, die het bepaalt. Daar word je blij van.

5. Ga voor jezelf steeds na: wat is het ergste dat er kan gebeuren?


Wist je dat onze hersenen van nature veel meer gefocussed zijn op gevaar en negativiteit dan op leuke en positieve zaken? Dat verschijnsel is afkomstig uit de oertijd: om te overleven moest je toen voortdurend alert zijn en alle gevaar in de gaten houden.Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer constant nodig. Maar onze hersenen zijn nog steeds zo geprogrammeerd. Je moet dus zelf hard aan de slag om die vaste programmering te doorbreken.
Wat kun je het beste doen bij een vervelende of angstige gedachte? Jezelf afvragen wat het ergste is dat er nu eigenlijk kan gebeuren. Want vaak speel je in je hoofd al allerlei rampscenario’s af bij bepaalde gedachten. Realiseer je dat die zorgen en angsten alleen bestaan in je gedachten. De kans dat ze daadwerkelijk uitkomen, is vaak erg klein.Denk dus rationeel na wat nu echt het allerergste is, en je zult ontdekken dat het ergste eigenlijk best nog wel meevalt en dat het in het niet valt bij al jouw rampscenario’s. Dat op zich is alweer een positieve gedachte waard en zorgt er meteen voor dat je je beter voelt.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust