Slim tuinieren met de maan

Het is geen geheim dat de maan een sterke invloed heeft op al het leven op aarde. Wist je dat de maan niet alleen invloed heeft op het ontstaan van eb en vloed, maar ook invloed heeft op grondwater en dus in de waterhuishouding van onder meer bomen, struiken, bloemen en planten? Hierdoor speelt de maan ook een rol bij het tuinieren.

In dit blog vertel ik je hoe de maan de tuin beïnvloedt en hoe je effectief in harmonie met de maan kunt tuinieren.

De maanfasen

Wist je dat de maan het licht van de zon reflecteert, waardoor steeds een ander deel van de maan wordt belicht? Dit zijn de verschillende maanfasen. Hierdoor ontstaat een mooi samenspel van de zon en de maan. Dit zijn de vier fasen:

  1. Nieuwe maan
  2. Wassende maan
  3. Volle maan
  4. Afnemende maan

Lees hierover meer in dit blog: https://www.365dagen.com/de-4-fasen-van-de-maan/

De rol van de tekens van de dierenriem

Behalve de verschillende fasen van de maan zijn ook de tekens van de dierenriem waarin de maan zich op dat moment bevindt, van betekenis. Van elk teken van de dierenriem wordt gezegd dat het een bijzondere invloed heeft op de afzonderlijke plantensoorten.

Als de maan in het dierenriemteken Stier, Maagd of Steenbok staat, worden wortelgroenten positief beïnvloed. Op deze dagen kun je goed wortelgroenten oogsten en kun je al het werk dat aan de grond gewijd is (denk bijvoorbeeld aan spitten) uitvoeren.

In de bloei en groeidagen staat de maan in het dierenriemteken Tweelingen, Weegschaal of Waterman. Deze dagen zijn geschikt om bloemen te planten en kruiden te oogsten waarvan je de bloemen wilt eten.

Als de maan in het dierenriemteken Vissen, Kreeft of Schorpioen staat, dan kun je  bladgroenten en planten zaaien en kruiden oogsten waarvan je de bladeren wilt eten.

Wanneer de maan in het dierenriemteken Ram, Leeuw of Boogschutter staat, is het de moeite waard om fruitbomen te planten en om vruchten te oogsten.

Hoe werkt tuinieren met de maan?

Zaaien, oogsten, wieden: alles hangt af van de juiste timing. Er zijn speciale maankalenders verkrijgbaar die je vertellen welke tuinbeurten je op welke dag moet doen.

Zo wordt het eenvoudig om bij het tuinieren met de stand van de maan werken. Misschien klinkt dit wat vreemd voor je als je nog nooit hebt gehoord van tuinieren met de maan. Het leuke is dat je gaat merken dat je planten veel beter gaan groeien en dat je oogst beter wordt.

Nieuwe maan

Bij nieuwe maan staat de maan recht tussen de aarde en de zon en kan er dus geen licht weerkaatsen. De oorsprong van de naam ‘nieuwe maan’ ligt bij het feit dat de maan zich als het ware ‘vernieuwt’.

Daarom is het slim om in deze fase alleen tuinwerkzaamheden uit te voeren die te maken hebben met vernieuwing en regeneratie. Je kunt de nieuwe maan bijvoorbeeld gebruiken om verdorde plantendelen te verwijderen, maar ook om te snoeien en om ongedierte te bestrijden.

Wassende maan

Als de maan wassend is, trekt ze water aan. Bij planten wordt het water naar de bovenste delen ervan geleid. Bovendien neemt de helderheid van de maan in deze fase toe. Licht en water: dat zijn twee uitstekende voorwaarden voor bovengrondse groei. Deze maanfase staat dus duidelijk in het teken van toename en groei.

Dit is het juiste moment om planten te zaaien of te planten die boven de grond groeien. Ook is dit een uitstekend moment om te verpotten.

Bovendien is het tijdens de wassende maan oogsttijd. Als de vruchten goed van plantensap zijn voorzien, zijn ze minder vatbaar voor ongedierte en schimmels. Hierdoor zijn ze dus langer houdbaar. Dit is ook het moment om je gazon opnieuw in te zaaien om eventuele kale plekken snel dicht te maken.

Volle maan

Als de aarde tussen de maan en de zon staat, is de maan vol. In deze tijd is de kracht van de maan het grootst. Daarom hebben alle maatregelen die de plant van voedingsstoffen voorzien, een bijzonder groot effect in deze fase. Bij volle maan is het bijvoorbeeld de moeite waard om te bemesten, want de plant kan de aangevoerde voedingsstoffen nu beter opnemen.

Als je nu kruiden oogst, profiteer je het meest van hun (helende) eigenschappen, omdat ze bij volle maan bijzonder veel van hun bestanddelen bevatten. Zo kunnen ze hun grootste genezende krachten ontwikkelen. Zeker ook handig om te weten: als je je gazon nu maait, groeit het minder snel.

Afnemende maan

In de afnemende maanfase geldt eigenlijk het omgekeerde: Nu trekt het water zich terug naar het binnenste van de aarde. In de planten wordt het sap met de voedingsstoffen erin naar de wortels en de lagere delen van de planten getransporteerd.

Bij afnemende maan is het een ideaal moment om te snoeien, omdat er nu minder plantensap aan de raakvlakken kan ontsnappen.

Dit is ook het moment waarop je wortelplanten moet oogsten, want het sap concentreert zich in de onderste delen van de plant. Dit zorgt ervoor dat hun vruchten (denk aan uien of radijsjes) langer houdbaar zijn. Onkruid- en ongediertebestrijding werkt ook veel beter in de afnemende maanstand. Je dringt namelijk letterlijk door tot de wortel van het probleem.

Praktische tips voor tuinieren met de maan

Ik geef je tenslotte nog een paar praktische tuinier tips:

  • Bomen en struiken worden altijd bij nieuwe maan gesnoeid.
  • Een bleek, lichtgeel schijnende maan wijst op regen.
  • Je kunt het beste planten verpotten en verplaatsen bij een wassende maan.
  • Geef je kamerplanten nooit water op bloeidagen. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door ongedierte.
  • Het oogsten van vruchten die bovengronds groeien (bijvoorbeeld fruitbomen) moet altijd gebeuren bij wassende maan: bij voorkeur in de dagen van Boogschutter tot Tweelingen.

Probeer het tuinieren met de maan eens uit en sta versteld van het effect ervan.

Wil je leren leven volgens het ritme van de maan? Meld je dan aan voor 365 Dagen Balans en Geluk met de Maan en kom te weten hoe de maan voor jou werkt.

Meebewegen met de energie van de maan is de moeite waard. Doe je mee? Je kunt alleen beginnen met elke Nieuwe Maan. Dus weer op 8 augustus: https://www.365dagen.com/365-dagen-geluk-en-balans-met-de-maan/

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust