Slim boodschappen doen en veel geld sparen: 16 praktische tips

Door alle ontwikkelingen in de wereld stijgen de prijzen van veel dingen, waaronder die voor de dagelijkse boodschappen. Voor veel gezinnen zijn de boodschappen één van de hoogste maandelijkse uitgaven. Als je erop let, trucjes doorhebt en bepaalde dingen doet of laat, kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen. Wil je weten hoe je dat doet? In dit blog deel ik 16 handige tips om direct geld te besparen op boodschappen.

1. Bepaal vooraf je budget

Werk je bij je boodschappen met een wekelijks budget? Zo niet, het is wel één van de beste manieren om geld te besparen.

Bepaal een bedrag dat je wekelijks aan boodschappen wilt uitgeven. Stel je neemt 60 euro. Als je dan naar de winkel gaat en je boodschappen in je karretje doet, dan reken je simpelweg terug. Stel je pakt iets van 6 euro, dan zit je op 54 euro. Dan pak je spullen voor 10 euro in je karretje, dan zit je op 44 euro.

Rond daarbij bedragen naar boven af: dat rekent gemakkelijker. Door hier een gewoonte van te maken, ga je niet per ongeluk over het bedrag heen en leg je bewust spullen wel of niet in je karretje. Daarnaast is het goed voor je grijze cellen: dat hoofdrekenen.

2. Maak een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje dat compleet is en waar je je ook aan houdt, is een echte ‘money saver’. Het is slim om ergens een briefje in de keuken te leggen waarop je alles noteert dat op is of wat je nodig hebt. Vlak voordat je naar de winkel gaat, kun je dat lijstje verder aanvullen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Wist je trouwens dat mannen liever geen boodschappenlijstjes gebruiken? Toch is het slim om dat wel te doen: ook voor de mannen. Je kunt er als gezin veel geld door besparen als iedereen zich ook strikt aan dat lijstje houdt.

3. Doe één keer in de week alle boodschappen

Naast het bepalen van een wekelijks budget, kun je ook wekelijks vooraf plannen wat je wilt eten. Kijk in de reclamefolders en pas je maaltijden aan op de producten die in de aanbieding zijn. Zo kun je al geld besparen.

Als je weet wat je nodig hebt, ga je boodschappen doen. Je doet dan meteen alle boodschappen tegelijk voor de hele week. Noteer alles wat je nodig hebt op een boodschappenlijstje zodat je niets vergeet.

De bedoeling van één keer naar de winkel gaan is dat je dan alles hebt en je je aan het budget kunt houden. Het is zo dat mensen die vaker per week boodschappen doen, veel vaker spontane, onvoorziene aankopen doen. Denk aan aanbiedingen die je dan ziet of die lekkere reep chocolade aan de kassa. Daardoor geef je veel meer geld uit dan nodig.

4. Doe je boodschappen met een volle maag

Deze tip ken je vast al: maar doe je het ook altijd? Want hiermee kun je veel extra onnodige boodschappen voorkomen. En daarmee schijn je ongeveer zo’n 15 euro per keer te kunnen besparen: zeker doen dus.

Doordat je maag niet vol zit, wordt je veel sneller verleidt om lekkere dingen in je karretje te doen. Denk aan snacks, chips, koekjes of chocolade. Het wordt dan ook een stuk lastiger om je aan je boodschappenlijstje te houden.

Met een volle maag kun je ook wat bewuster en gezondere keuzes maken over wat je wel en niet echt nodig hebt. Je hoeft niet een hele maaltijd op te hebben voordat je boodschappen gaat doen. Een grote banaan eten voordat je vertrekt gaat je al enorm helpen.

5. Ken de trucjes van de supermarkten

Wist je dat supermarkten veel trucjes uithalen om meer te verkopen of om de duurdere varianten van een product het meest te verkopen?

Zo worden dagelijkse producten (denk aan brood of melk) vaak achterin de winkel geplaatst. Je moet dan eerst de winkel helemaal doorlopen. Dat verhoogt de kans dat je wat meer koopt dan alleen dat brood of dat pak melk waar je in principe voor kwam.

Ook hebben veel supermarkten karretjes die steeds groter lijken te worden. Daarmee willen ze je mentaal verleiden om meer in je karretje te stoppen omdat die nog zo leeg lijkt met een paar producten.

Slimme tip hiervoor is om vaker met een mandje of trolley te winkelen in plaats van een grote kar als je niet al te veel zware dingen nodig hebt.

6. Kom in beweging voor de schappen

We zijn vaak geneigd een product in het schap op ooghoogte te bekijken, uit te kiezen en te pakken. Wist je dat de gevulde schappen in de supermarkt meestal gevuld zijn met het oog op rechtshandige mensen?

Stel je staat voor de chips. Dan staan de duurdere varianten en merken vaak iets meer naar rechts. Helemaal links van de chips vind je dan de goedkopere en minder bekende varianten.

Datzelfde trucje kan ook worden gedaan met de hoogte waarop het product ligt. De duurste varianten liggen daarbij op ooghoogte. Helemaal onderaan en soms ook helemaal bovenaan vind je de goedkopere varianten van het product.

Ik weet zeker dat je nu op een andere manier naar de schappen in je supermarkt kijkt als je boodschappen gaat doen.

7. Kies voor seizoensproducten

Seizoensfruit en -groenten zijn meestal goedkoper en ook nog eens lekker smaakvol. Je kunt online zoeken naar een seizoenskalender. Dan weet je welke groenten en fruit op dat moment seizoensproducten zijn.

Met iedere groente kun je tegenwoordig een heerlijk gerecht op tafel zetten. Met seizoensgroenten heb je veel afwisseling in wat je eet. Daarnaast zitten er meer vitamines in omdat het verser is dan producten die uit andere landen worden geïmporteerd.

Koop je groente en fruit bijvoorbeeld bij de lokale winkel, boerderij of op de markt. Daarmee steun je ook meteen ondernemers in de regio.

In de supermarkt heb je ook seizoensproducten. Als je niet zo kieskeurig bent, kun je het beste vlak voor sluitingstijd gaan. De groente en het fruit wat er nog ligt, zijn dan vaker afgeprijsd.

8. Kies vaker voor een huismerk

Hoe vaak koop jij producten van het huismerk van je supermarkt? Als je slim bent, doe je dat regelmatig. De prijs van een huismerk ligt altijd lager dan de bekende merkproducten. Van veel basisproducten heeft een winkel ook vaak een eigen huismerk-variant.

Probeer die eens uit en kijk hoe het bevalt. Als het goed bevalt, kun je voortaan altijd kiezen voor dat merk. Weet dat de kwaliteit daarvan gewoon goed is. Zo bespaar je steeds opnieuw.

Vervang merkproducten eens door huismerkproducten. Denk aan melk, pasta, ontbijtkoek, diepvriessnacks, koekjes, chips, broodbeleg zoals chocoladepasta, jam of pindakaas enzovoorts. Je gaat tientallen euro’s besparen.

9. Koop houdbare spullen in bulk in

Je kunt geld besparen op je boodschappen als je houdbare producten in bulk koopt: liefst in de aanbieding. Denk aan wc-papier of keukenrolpapier of aan verzorgingsproducten zoals shampoos of tandpasta.

Soms zit dat soort producten in grootverpakkingen of met meerdere producten samen verpakt. Die zijn al iets goedkoper. Als bulkproducten ook nog in de aanbieding zijn, kun je echt geld besparen. Houd bij de bulkverpakkingen wel de houdbaarheidsdatum in de gaten daar waar het van toepassing is.

10. Bereid eenvoudige gerechten

Door simpele gerechten te maken met relatief weinig ingrediënten, kun je eenvoudig geld besparen op je boodschappen. Simpelweg omdat je hiervoor niet zoveel producten in huis hoeft te halen. Kies voor gerechten met maximaal 4 tot 5 ingrediënten.

Daarmee maak je lekkere gerechten die over het algemeen een stuk minder kosten. Kijk ook of je van bepaalde groentes twee verschillende maaltijden kunt bereiden. Denk aan een grote witte kool. De ene helft kun je gebruiken voor een ovenschotel en van de andere helft maak je de dag erop een groentesoep met wat andere groenterestjes. Kijk hoe je hiermee slim kunt variëren.

11. Vergelijk prijzen op de juiste manier

We zijn snel geneigd om bij meerdere varianten producten die te pakken met de laagste prijs. Weet dat de goedkoopste niet per definitie echt de goedkoopste is. Daarvoor moet je even verder kijken en naar het gewicht van de verpakking kijken. Neem bijvoorbeeld borrelnootjes. Kijk hoeveel gram nootjes erin zitten voor de prijs.

Daarmee kun je geld besparen. Want de iets duurdere verpakking bevat misschien wel 50 gram meer nootjes, waarmee die ongerekend weer goedkoper is dan de goedkope verpakking.

Vergelijken is hierbij altijd verstandig: houd die basisprijs van het product hiervoor in de gaten. Die staat meestal ook wel op het schap vermeld per 100 gram. Vergelijk dit en krijg zo meer waar voor je geld.

12. Ga vaker voor cashback

Op verpakking zie je wel eens staan ‘Nu gratis proberen: geld retour’. Bij deze zogeheten cashback-acties kun je het aankoopbedrag retour ontvangen op je rekening als je de bon bewaart en een (online) formulier invult.

Op die manier kun je geld besparen. Weet wel dat je je persoonlijke gegevens met ze deelt, waardoor je gepersonaliseerde reclame zou kunnen krijgen. Wees je daarvan bewust.

13. Kraanwater in plaats van waterflessen

Veel mensen kopen flessen water in de supermarkt. Daar is niets mis mee, maar kraanwater is ook goed te drinken, gratis en ook nog eens milieuvriendelijker dan in de winkel gekocht water in flessen. Daarnaast hoef je niet wekelijks te slepen met al die waterflessen.

Wil je graag water met bubbels? Tegenwoordig heb je apparaten waarmee je van kraanwater eenvoudig je eigen water met prik maakt.

14. Gooi minder snel iets weg

Hoe vaak gooi jij voedsel weg? Wist je dat veel producten ook na de houdbaarheidsdatum nog gewoon geconsumeerd kunnen worden? De ‘tenminste houdbaar tot’ datum is in veel gevallen een richtlijn.

Als iets over die datum is, ruik of proef gewoon even en dan weet je of je het nog kunt consumeren. Vaak is het bij een groot aantal producten daarna nog gewoon te gebruiken. Denk aan zuivelproducten. Zo voorkom je onnodige verspilling en kun je daarnaast ook geld besparen.

15. Kies vaker voor diepvriesproducten

Diepvriesproducten zoals groenten of fruit hebben misschien niet de beste naam, maar wist je dat ze minstens even goed zijn als de verse variant? Vaak zijn ze direct ingevroren en bevatten ze net zoveel vitamines als vers groente of fruit.

Diepvriesproducten zijn in veel gevallen goedkoper. Kijk de volgende keer eens wat er allemaal aan diepvriesgroente of -fruit ligt en koop dat eens wat vaker. Hiermee kun je geld besparen.

16. Ga winkelen zonder kinderen

Last but not least: doe je boodschappen – als het even kan – zonder je kind(eren). Vaak kom je ondanks je boodschappenlijstje duurder uit.

De supermarkten hebben namelijk ook diverse trucjes als het gaat om kinderen te ‘verleiden’ dingen te zien en dan te (laten) kopen. Wat dacht je van al dat snoep bij de kassa waar je staat te wachten?

Ook worden bepaalde producten gericht op kinderhoogte geplaatst zodat het kind het ziet en de ouder vraagt of ze dat willen kopen. Wees slim en maak van boodschappen doen een solo-uitje. Succes met geld besparen!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust