Opruimen zonder je schuldig te voelen

“Oh nee, die was ontzettend duur, die kan ik niet zomaar wegdoen!”

“Dat is zonde hoor, stel je voor dat we het nog eens nodig hebben.”

“Nee joh, die heb ik van tante Sjaan gekregen, zal ze niet fijn vinden als ik die weggooi!”

“Je weet maar nooit, misschien wordt het toch nog een keer iets met die hobby …”

Gedachtes van jou? Helga van 365 dagen van Rommel naar Rust schrijft er blog over.

Schuldgevoel, dat is wat we onszelf aanpraten als het gaat om het wegdoen van overbodige spullen. Allerlei smoezen bedenken we om spullen niet weg te hoeven doen. Maar wat de reden ook is om die spullen te willen houden, het veroorzaakt een ander soort schuld, die voortkomt uit het gevoel dat ons leven rommelig en chaotisch is.

Toen mijn schoonvader overleed moesten mijn man en zijn zus het huis leeghalen. Dat volle huis met kleding, meubels, papieren, foto’s, boeken, prullaria en weet wat al nog meer, dat kwam voor de helft bij ons terecht. Paniek!

Dierbare herinneringen weggooien

Het waren hun herinneringen en ze betekenen iets. Opeens waren wij verantwoordelijk voor een heleboel spullen wat ons niet toebehoorde, maar wat levenslange bezittingen waren van twee dierbare mensen. Dat gooi je niet zomaar weg, alsof een leven lang bewaren van dingen niet de moeite waard is om het te houden.

“Dus ik ken dat schuldgevoel. Vreselijk!”

Het voelt alsof je hun levens weggooide, maar we wisten ook dat we het niet allemaal konden houden. Mijn schoonouders waren natuurlijk veel meer dan alleen de spullen die ze achterlieten. We stellen hun leven niet gelijk aan een hoop nutteloze spullen.

Herinneringen en spullen zijn twee heel verschillende dingen

Het besef komt dan ook pas later. Herinneringen kleven niet aan materieel. De realiteit is dat het op een gegeven moment niet langer praktisch, gezond of redelijk is om dingen te houden, die we niet nodig hebben, simpelweg omdat je probeert een herinnering vast te houden. Je kunt jezelf en je gezin ook niet dwingen in een huis te wonen met twee inboedels, waar geen ruimte voor is. Dat hadden mijn schoonouders ook absoluut niet toegestaan.

We hebben moeilijke keuzes gemaakt, dat geef ik toe, maar uiteindelijk alleen de dingen gehouden die we echt nodig hadden en waar we iets mee gingen doen. We hebben een tweetal dingen, die heel waardevol en voor ons heel betekenisvol waren, gehouden voor onze kinderen. Zij mogen daarna beslissen wat ze ermee doen.

Waarom we al die rommel willen houden

Er zijn een aantal redenen waarom we gehecht raken aan spullen.

  1. Het kan zijn dat je tijdens het opgroeien moeilijke tijden hebt meegemaakt en die schaarste niet terug wilt laten komen. Je hebt misschien je ouders zien worstelen om het gezin in de kleren te houden en eten op tafel te kunnen zetten.
  2. Je hebt zelf een periode gehad waarin het moeilijk was om je gezin te onderhouden.

De ervaring van armoede , zorgt ervoor dat je je bezittingen intenser wilt vasthouden en is volkomen logisch. Dingen bewaren als papier, verpakkingen, elastiekjes, allemaal omdat je uit ervaring weet hoe het is om niets te hebben.

  1. Je hebt een traumatische ervaring meegemaakt waardoor je dingen wilt houden die je identificeert met gelukkige herinneringen. Misschien hoop je dat het vasthouden aan die dingen je zal beschermen tegen verlies, pijn of rouw, of om die slechte ervaringen af te weren.

Het vasthouden van emotionele bagage, als depressie, angst, verdriet of een andere traumatische gebeurtenis, kan letterlijk fysieke bagage worden. Als dit een reden voor je is om spullen niet weg te doen, moet je eerst met iemand praten die je hierbij kan helpen.

  1. De meest voorkomende reden: Het komt gewoon je huis binnen. Als je hier geen controle op uitoefent dan stapelt het zich op en vermenigvuldigt zichzelf.

We zijn zo rijk, we hebben al die spullen niet nodig

We hebben een dak boven ons hoofd, een bed om te slapen, voedsel om te eten, schone kleren om het lijf en water om te drinken. We redden ons wel. De meesten van ons hebben genoeg, geloof me.

Het herkennen van wat we hebben en de items die we nodig hebben versus gewoon ‘willen’, kan een levensveranderend zijn, maar je moet het wel eerst herkennen. Als je eenmaal beseft hoeveel je hebt en wat je echt nodig hebt, kan het makkelijker zijn om dingen los te laten. Het helpt ook om de diepere onderliggende redenen te herkennen waarom je zoveel spullen hebt en wilt houden.

Het is niet gemakkelijk, het vergt moed

Laat los wat niet nuttig is, ondanks van wie je het kreeg of wat het heeft gekost.

Van rommel naar rust, zo doe je dat

Maak schoon, ruim op: Boeken, kasten, prullaria, nachtkastjes, kledingkasten, keukenapparatuur, etc. Zet alle dingen die je niet gebruikt op welke manier dan ook, in een doos (of meerdere dozen) en zet ze weg, zodat je ze niet ziet.

Zodra je merkt dat iets echt mist, doordat je het nodig hebt, er iets mee moet doen, dan haal je dat ene item uit de doos. Na drie maanden haal je de dozen weer tevoorschijn en geef je ze weg, verkoop je de spullen of gooi je het weg.

Die spullen die dan nog in die doos zitten heb je namelijk helemaal niet nodig en is dus overbodige en niet nuttige rommel!

Vind je het nog steeds moeilijk om bepaalde dingen weg te doen, bedenk dan dat ze naar een goed tehuis gaan, waar ze gebruikt en gewaardeerd zullen worden.

Bepaal wat je moet houden en wat weg kan

Stel jezelf steeds dezelfde drie vragen:

  1. Gebruik ik het of ga ik het nog gebruiken?
  2. Werkt het nog naar behoren of is het stuk?
  3. Vind het echt wel mooi en wil ik het wel?

Als je bij elk item dat je al heel lang hebt, deze drie vragen stelt, kun je bepalen wat je wel of niet moet houden. Er zullen altijd dingen zijn die je wilt houden omdat je je er schuldig over voelt, maar uiteindelijk is de vrijheid die het loslaten oplevert echt de moeite waard.

Wil je heel graag je huis opruimen en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?  Ik help je graag in 365 Dagen van Rommel naar Rust

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust