Ochtend rituelen

4 tips voor een prettig & effectief ochtendritueel  

Je kent ze wel: de verhalen van mensen die er om half 9 ’s ochtends al een halve dag aan ochtendrituelen op hebben zitten. Denk jij nu meteen ‘Mwahh … dat is niets echt voor mij?’ Ochtendritueel heeft minder met het tijdstip te maken waarop je opstaat dan met de rituelen die je dan doet. Dus of je nu om 5 of om 8 uur opstaat: een ochtendritueel doet veel positiefs voor je. Zeker als je het structureel oppakt. 

In dit blog vertelt Lonneke je alles over het nut van een ochtendritueel en deelt praktische tips en oefeningen met je. 

Voordelen van een ochtendritueel 

Begin jij iedere dag op dezelfde manier? Je hoort de laatste tijd veel over een ochtendroutine: 5 of 6 uur opstaan, mediteren, lezen, bewegen en dan pas je dag beginnen. Supermooi en effectief als het bij je past. Ik heb het uitgeprobeerd maar bij mij werkt het niet. Ik ben echt een avondmens en hoe vroeg ik ook naar bed ga; mijn hersens en lijf beginnen ’s morgens pas te werken rond 9 uur. Maar ook dat is een prima moment voor een ochtendritueel.  

Wist je trouwens dat je met een vast ochtendritueel productiever en meer ontspannen bent gedurende de rest van de dag? Want de manier waarop jouw ochtend begint, beïnvloedt de rest van je dag. Denk maar aan hoe je dag verloopt als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt 😉 

Mensen zijn gewoontedieren 

Wij mensen zijn nu eenmaal dol op rituelen en gewoontes. Die structureren onze dag en dat vinden wij prettig omdat het ons een bepaalde vorm van rust geeft.  

Vooral in de ochtend is het dus de moeite waard om een bepaalde routine te ontwikkelen die goed bij je past om vervolgens alles uit je dag te kunnen halen. Die routine zorgt er ook voor dat we de dag gemotiveerd en in een goed humeur kunnen beginnen.  

Een ochtendritueel hoeft trouwens geen uren te duren. Een paar minuten kunnen echt al genoeg zijn (zie ook de Ochtendritueel oefening in dit blog). 

Krijg inzicht 

Het is dus zinvol om een soort routine of ritueel te hebben voor het start van je dag. Om de dag te beginnen met jouw energie. Om een idee te krijgen van dingen die bij jou zouden passen als ochtendritueel, kun je daarover voor jezelf eens brainstormen. Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf voor jezelf eens op: 

  • Heb jij op dit moment al een ochtendroutine? 
  • Zo nee: wat zijn de dingen die je wel zou kunnen doen in de ochtend die bij jou passen om de dag goed te beginnen? 

Tip 1: Zorg voor genoeg tijd ‘s ochtends 

Als de ochtend al stressvol begint omdat je gevoelsmatig in tijdnood zit, is dat absoluut geen goede start van je dag. In de ochtend moet vaak van alles gebeuren: denk aan douchen, aankleden, lunch klaarmaken voor de kinderen en ontbijten. 

Neem dus genoeg tijd (liefst meer dan genoeg!) in de ochtend voor alles wat er moet gebeuren en sta daarom wat vroeger op. Ja: genoeg slaap is belangrijk … Maar zelfs een kwartier eerder opstaan kan al het verschil maken tussen een stressvolle en een rustige ochtend. Het is het dus zeker waard iets eerder uit de veren te komen. 

Extra tip: Door wat voorbereiding de avond van tevoren kun je in de ochtend ook stress en tijdnood voorkomen. Leg je kleren (en die van de kinderen) al klaar en pak je werktas zover in zodat je niets vergeet. Je kunt zelfs de ontbijttafel dan al grotendeels klaarzetten. 

Tip 2: Ga voor beweging of meditatie 

Tijd voor jezelf is in je drukke bestaan vaak best lastig spontaan in te plannen. Maar in de ochtend heb je zeeën van tijd (als je eerder opstaat). Daarom is dat het ideale moment voor wat beweging of voor een prettige meditatie. Tien minuten is al voldoende tijd om iets goeds voor jezelf te doen op dat gebied. 

Hoe je dat wilt vormgeven is helemaal aan jou. Kijk wat bij je past en wat goed voelt. Probeer wat dingen uit en je vindt vanzelf datgene dat perfect in je ochtendritueel past. Je kunt natuurlijk ook dingen afwisselen. 

Ik geef je een paar voorbeelden: 

  • Schrijf in een dagboek om je gedachten te ordenen. 
  • Start je dag goed met een korte meditatie of een mindfulness oefening. 
  • Begin de dag met eenvoudige yoga-oefeningen, zoals de zonnegroet. 
  • Doe wat rek- en strekoefeningen voor meer flexibiliteit. 
  • Maak een korte wandeling voor een frisse neus (je bent meteen goed wakker) en een positieve mindset door de geluksstofjes die je aanmaakt tijdens het wandelen. 

Tip 3: Douche je fit 

Als je ’s ochtends moeilijk wakker kunt worden, is het een idee om eens wisseldouches te proberen. Deze bekende techniek zorgt dat je je direct helemaal fit voelt en vol energie zit. Het stimuleert daarnaast je bloedsomloop en het traint het immuunsysteem. 

Dat doe je als volgt: eerst douche je gewoon met warm water en verzorgt je helemaal. Zet de kraan dan koud(er) en ga daar 1 minuut onder staan. Let op: het water moet niet echt koud zijn; zeker niet als je dit voor het eerst doet. Maar zeker een stuk kouder dan je warme douchetemperatuur. Start bij je benen, dan de armen en dan de rest van je lichaam (inclusief je hoofd). 

Zet de kraan daarna weer op de normale temperatuur en warm jezelf een minuut lang weer op. Dan ga je weer voor een minuut koud(er) douchen. Na de 2de of 3de keer koud afdouchen droog je je af en kleed je je aan. Wedden dat je je daarna als herboren voelt?  

Let op: als je verkouden bent of hartproblemen hebt, wordt deze techniek afgeraden. 

Tip 4: Bepaal je doelen van die dag 

Voor een goed begin van de werkdag stel je ’s morgens vroeg je dagelijkse doel(en) op. Wat is je belangrijkste taak of actiepunt voor vandaag? Wat wil je rond de middag of tegen het einde van de dag bereikt hebben? En waar wil je je overdag gericht op concentreren? 

Door hierover na te denken en het voor jezelf te noteren, kun je je aandacht er nog beter op richten en gefocust blijven. Neem een paar minuten de tijd om dit voor jezelf op te schrijven. Noteer het voor zowel je werk als voor je privédingen. 

Extra tip: maak er geen uitgebreide to-do lijst van. Maar noteer echt alleen de antwoorden op de bovengenoemde vragen.  

Ochtendritueel oefening 

Ben je nu – net als ik – ook een avondmens of past het niet bij je om een complete vroege ochtendroutine te doen? Ik heb een mooi klein en effectief ritueeltje dat je gewoon iedere ochtend kunt doen. 

Het gaat als volgt: 

Zodra je wakker wordt verwelkom je de nieuwe dag door in jezelf te zeggen: ‘Welkom nieuwe dag, welkom nieuwe energie’. 

Op die manier zet je jouw intentie neer voor die dag. Dus wat wil je die dag ervaren, meemaken, bereiken? Zeg dan in jezelf: ‘Hierbij zet ik mijn intentie voor deze dag neer. En die intentie is ….’.  

Stuur dan jouw energie de dag in. Visualiseer dat jouw energie uit jou stroomt en de dag instroomt. Of zeg in jezelf: ‘Hierbij stuur ik mijn energie de dag in’. 

Dan stap je uit je bed en terwijl je op de grond komt zeg je: ‘Nu ben ik totaal in de nieuwe energie van vandaag gestapt’. 

Daarna ga je de dingen doen je je moet doen zoals douchen, ontbijten, broodtrommeltjes voor de kinderen klaarmaken, sporten, enz. 

Je leest het: je hoeft geen gekke dingen te doen om een ochtendritueel voor jezelf te creëren dat haalbaar is voor jou en dat de rest van jouw dag positief beïnvloedt. Ga ervoor: want hoe stressvoller je dagelijks leven is, hoe belangrijker een vast een ochtendritueel voor je is. 

Hopelijk heb ik laten merken hoe down to earth ik ben. Ik ben praktisch en dat merk je aan mijn tips. Met je energie bezig zijn hoeft niet whoohoo dansend met wierook in de kamer te zijn, ook al zie ik ook dat er mensen zijn die er baat bij hebben. Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kan beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie. 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust