Meer (positieve) energie op je werk: 5 ultieme tips 

Of je nu voor een werkgever werkt of een eigen bedrijf hebt: heb jij ook vaker van die werkdagen waarop je het idee hebt dat je energielevel op een heel laag pitje blijft hangen? En dat je daar op geen enkele manier verandering in krijgt? Erg vervelend, want je werk moet wel gebeuren. Hoe kun je jezelf steeds weer opladen om de werkdag effectief door te komen en met een goed gevoel af te ronden? 

In dit blog deelt Lonneke 5 tips met jou waarmee jij je energie op en voor je werk optimaal op peil kunt houden. 

  1. Orden de chaos in je hoofd

Herken jij dat ook: dat tijdens je werk 1001 gedachten door je hoofd vliegen van dingen die ooit nog een keer gedaan moeten worden. Denk aan taken die niet urgent of belangrijk zijn maar die wel een keer moeten gebeuren. Of aan privédingetjes die je niet moet vergeten. Kortom: chaos in je hoofd. Wist je dat je elke taak die je in je hoofd hebt onbewust vaak bijna als even zwaar ervaart?   

Het is slim om al die dingen eens op papier te zetten. Bijvoorbeeld in een to-dolijst. Vaak verdwijnt de energie vervolgens helemaal als je een blik werpt op die oneindige to-dolijst. Goed nieuws: veel dingen hiervan zijn vaak binnen 15 – 30 minuten gedaan. 

Zaak dus om je to-dolijst te splitsen in de taken die je zo kunt afronden binnen een half uur en de taken die meer tijd kosten. Je ziet waarschijnlijk dat een groot deel van je taken vrij snel gedaan kan worden. Actie dus en start met deze taken die relatief weinig tijd in beslag nemen. Niets is fijner en geeft meer energie dan lekker afvinken op een to-do-lijst.  

 

2. Kies liever voor energiebeheer dan voor timemanagement

 Natuurlijk is het belangrijk om je tijd effectief in te delen om ervoor te zorgen dat je werk af komt. Maar time management is niet alles! Wist je dat ieder mens maar een beperkte hoeveelheid energie tot zijn beschikking heeft? Dat hangt van veel factoren af: van je persoonlijke energielevel, van het moment waarop je het meest productief bent (denk aan ochtend- en avondmensen), van je stresslevel etc. 

Ga eens voor jezelf na op welke momenten van de dag jij het meest energiek en creatief bent. Dát zijn de momenten die je gericht moet inzetten om de wat complexere werkzaamheden te doen, of werkzaamheden waarbij je een groot beroep moet doen op je creativiteit. Als je dat doet, kom je automatisch in een flow omdat je echt stappen maakt en effectief aan het werk bent. Dat geeft veel positieve energie. 

Ga dit soort klussen – als het even kan – niet doen op momenten waarop je minder energie hebt. Dit veroorzaakt vaak stress en negatieve energie omdat je voor je gevoel niet snel genoeg vooruit komt met het werk. Laat timemanagement iets meer los en ga volop voor je energiebeheer. Gelukkig zien steeds meer bedrijven de voordelen hier ook van in 😉 

  1. Leer wat meer loslaten

Sommige dingen op je werk zijn zoals ze zijn: je kunt ze helaas niet veranderen. Je hebt vervolgens maar twee keuzes. 

Eén: je blijft er constant mee bezig in je hoofd; dit kost je echter oneindig veel negatieve energie. 

Twee: probeer het zoveel mogelijk los te laten. Je kunt natuurlijk je mening erover delen. Maar als er vervolgens echt niets aan te doen of te veranderen is, probeer het dan los te laten. 

Want je kunt de situatie niet veranderen, maar je kunt wel jouw houding ten opzichte van de situatie veranderen door er zo min mogelijk mee bezig te zijn. Focus je daarvoor in de plaats op de leuke en positieve dingen van je werk. Dan merk je vanzelf dat je weer meer positieve energie krijgt. 

Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kunt beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf als je ondernemer bent. En als je werknemer bent kun je vandaag nog starten met 365 Dagen Meer Energie

  1. Achterhaal je energievreters op het werk

Sommige collega’s geven je energie en maken het beste in je los. Je kunt weer vol inspiratie en motivatie aan het werk. Anderen daarentegen kosten je energie en na een gesprek met zo iemand voel je je soms vermoeid en lusteloos. Je hebt minder energie en moeite om je werkzaamheden weer op te pakken. 

Ja, … zo sterk is het effect van een collega die energievreter is. Dat is iemand die je uit je fijne energiezone en uit je motivatie haalt. Na een gesprek met dit soort mensen voel je je vaak uitgeput. 

Dit moet je zien te voorkomen, al gaat dat natuurlijk niet altijd. Probeer wat meer afstand te nemen van die specifieke energievreters.  Als je jezelf goed kent en je merkt dat er teveel energie wegstroomt als je met iemand in gesprek bent, rond het gesprek dan af en trek je op dat moment terug uit de situatie. Of zorg ervoor dat je diegene zo kort mogelijk spreekt. 

Het wordt natuurlijk wat lastiger als je baas de energievreter is. Maar ook hier helpt het om te proberen wat meer afstand te creëren en de gesprekken met hem of haar te beperken tot de meest noodzakelijke dingen. 

  1. Laad jezelf op tijdens je werk

Je kunt ook zelf je energie verhogen tijdens je werkzaamheden. Zorg dat je dagelijks minimaal 2 – 3 dingen op je to-dolijst hebt staan die je het allerleukste vindt om te doen. Op momenten dat je merkt dat de energie wat wegzakt, is de eerstvolgende taak die je oppakt één van die leuke taken. 

Als je hieraan werkt, laad je namelijk jouw energielevel automatisch weer op zodat je daarna nog genoeg energie hebt voor die (iets) minder leuke taken. 

Probeer je werkzaamheden zo over de dag te verdelen dat je die allerleukste werkzaamheden gericht kunt inzetten zodat het je een echte energieboost geeft. Je kunt natuurlijk in plaats van werkzaamheden ook gaan voor leuke interactie met een collega. Plan bijvoorbeeld een lunchwandeling in of een kort gesprek bij de koffieautomaat met die ene collega die jou altijd energie geeft. 

Kortom: laad jezelf tussen de werkzaamheden ook op met nieuwe positieve energie. 

Hopelijk heb ik laten merken hoe down to earth ik ben. Ik ben praktisch en dat merk je aan mijn tips. Met je energie bezig zijn hoeft niet whoohoo dansend met wierook in de kamer te zijn, ook al zie ik ook dat er mensen zijn die er baat bij hebben.

Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kunt beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf als je ondernemer bent. En als je werknemer bent kun je vandaag nog starten met 365 Dagen Meer Energie

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust