Loslaten kun je leren: 4 instant oefeningen 

In de loop van de jaren vinden talloze gebeurtenissen plaats die je kunnen blijven belasten in je dagelijks leven. Denk aan situaties die bijvoorbeeld pijnlijk, verdrietig, oneerlijk of vervelend waren. Het wordt natuurlijk wel vervelend als je het gevoel hebt dat dit je belemmert om verder te gaan of om rust te ervaren. Zodra je merkt dat het jouw geluk, plezier en succes echt in de weg staat, is het tijd om er iets aan te doen en het los te (leren) laten. Loslaten klinkt voor veel mensen als iets vrij abstracts dat moeilijk en ingewikkeld is. Het tegendeel is echter waar: met praktische oefeningen kun je dingen direct al meer loslaten en het levert je instant meer rust. 

Hoe laat je nu dingen los? In dit blog deelt Lonneke praktische oefeningen die je meteen kunt inzetten om meer en beter los te kunnen laten. 

Kom uit je hoofd 

Wij mensen hebben vaak de neiging om situaties of aanstaande gebeurtenissen zo vaak te overdenken, dat het zorgen worden die vast komen te zitten in ons hoofd. Ik geef je wat voorbeelden: 

  • Gekwetste gevoelens
  • Slechte ervaringen uit het verleden
  • Bepaalde gedragspatronen van jezelf
  • Schuldgevoelens over fouten uit het verleden

Als die dingen eenmaal in je hoofd zitten, kom je er niet zo eenvoudig vanaf. Je focus ligt dan echt op je ‘mind’ en niet meer op je gevoel. Je denkt dan ook vaak dat je iets voelt in plaats van dat je het écht voelt. Dit kan negatieve gevolgen hebben: allereerst staat het je huidige geluk en welzijn in de weg. Daarnaast kan de stress die hieruit voortkomt allerlei ziektesymptomen veroorzaken. Denk aan hoofdpijnklachten, maagklachten, slaapstoornissen of soms zelfs depressies. 

Ook door het heden kun je erg in je hoofd gaan zitten. Denk aan de dagelijkse drukte en stress waardoor je veel gaat piekeren en zo onrust veroorzaakt. Door al dit soort gedachten (meer) los te laten, maak je de weg naar je gevoel weer vrij. Met de volgende tips kun je dit op een snelle manier doen. 

Oefening 1: Laat je zorgen wegvliegen 

Laat je zorgen als het ware wegvliegen; laat ze lekker gaan. Dat kan heel goed door je zorgen in een ballon mee te geven aan de wind. Deze oefening gaat als volgt: 

Bedenk of visualiseer dat je een ballon in je handen hebt. Deze ballon ga je nu opblazen. Terwijl je die opblaast noem je je zorgen of gedachten op en die blaas je in die ballon. Een voorbeeld: ‘Hierbij blaas ik mijn angst/zorgen om de gezondheid van mijn moeder in deze ballon’. 

Nadat je dat gedaan hebt, zeg je: ‘Nu laat ik de ballon met al mijn zorgen de lucht in gaan’. Je kunt natuurlijk ook een echte ballon pakken en die opblazen. Terwijl je dat doet, blaas je je zorgen erin: dus datgene dat je nu graag wilt loslaten. Daarna laat je de ballon los en hiermee laat je ook meteen letterlijk je zorgen los. 

Oefening 2: Zet water in 

Wist je dat water energie kan opnemen? Dat geldt voor zowel positieve als negatieve energie. Door de structuur van water is het een perfecte geleider van energie. 

Een prettige en gemakkelijke manier om iets los te laten, is dan ook door je handen onder stromend water te houden. Laat datgene wat je wilt loslaten samen met het water van je afglijden. Zo kun je van alles met het water laten afvoeren: bijvoorbeeld de dingen waarover je je zorgen maakt. Of de dingen die iemand over jou heeft gezegd. Maar het kan ook gaan om dingen die je zelf hebt gezegd of gedaan. Tenslotte kun je ook je onzekerheid of vermoeidheid op deze manier heerlijk van je af laten glijden. 

Een voorbeeld: stel je maakt je zorgen over geld. Hou dan jouw handen onder de kraan en zeg: ‘Hierbij geef ik mijn zorgen over geld mee aan het water’. Het mooie is dat je deze oefening echt overal snel tussendoor en onopvallend kunt doen: thuis, op het werk of op andere locaties waar een kraan in de buurt is. 

Geniale tip hè? Wil je nou meer van dit soort adviezen en tips van Lonneke Vodegel? Doe dan mee met 365 Dagen Meer Energie. Meld je hier aan: https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie/

Oefening 3: Leef in het hier-en-nu 

Heel vaak piekeren we over allerlei dingen die gebeurd zijn. Of over dingen die we anders hadden kunnen of willen doen. Deze gedachten plaatsen je terug naar een tijd of situatie die al is geweest en waar je nu niets meer aan kunt veranderen. Het enige wat je kunt veranderen, is hoe je er nú mee omgaat. 

Door jezelf weer bewust terug te plaatsen in het nu, kun je de piekergedachten beter loslaten. Hoe plaats je jezelf eenvoudig terug naar het hier-en-nu? Dat doe je door je bewust te worden van waar je op dit moment bent en wat je hier nu allemaal waarneemt. 

Herhaal de volgende zin in jezelf en maak hem af: ‘Ik ben me bewust van …’. Dat kan echt van alles zijn. Denk aan de geluiden die je hoort, de geuren om je heen, het gevoel van de stoel of bank waarop je zit, de temperatuur die je waarneemt (is het warm of koud), de kleuren die je ziet of de zon die je op je gezicht voelt schijnen. 

Je kunt deze oefening overal doen en je gaat merken dat je je bewuster wordt van je omgeving en op die manier eenvoudiger andere gedachten kunt loslaten. 

Oefening 4: Laat een concreet voorval / persoon los 

Dit is een mooie oefening als je iets wilt loslaten dat met een situatie of een ander persoon te maken heeft. Dat kan bijvoorbeeld een situatie uit het verleden zijn: iets wat al heeft plaatsgevonden maar waar je nog steeds over piekert of wat nog steeds emoties oproept. Maar het kan ook iets uit de toekomst zijn waar je voortdurend mee bezig bent. Bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of een examen. 

Wat ga je doen? Pak een stuk papier en wat kleurpotloden. Teken nu op je papier die situatie uit het verleden die je graag wilt loslaten. Gaat het om een persoon die je wilt loslaten? Teken degene dan als poppetje op je papier. Gaat het om iets uit de toekomst? Teken die situatie ook op je blaadje. Je mag er ook woorden bij zetten. 

Let op: je hoeft echt geen tekentalent te zijn. Het gaat er hierbij om dat je het visueel voor jezelf in beeld brengt. Het hoeft geen kunstwerk te worden 😉 

Nadat je de tekening hebt gemaakt zoek je een rustig plekje op. Je houdt je tekening nu vast en je stuurt positieve energie naar de tekening; dat doe je ongeveer 10 minuten. 

Het lijkt misschien onmogelijk om positieve energie te sturen naar iemand die je bijvoorbeeld onredelijk heeft behandeld of pijn heeft gedaan. Maar weet dat als je dat doet; je jezelf hier echt mee helpt. Het is niet zo dat je daarmee vergeeft en vergeet, maar het zorgt er wel voor dat de lading eraf gaat en dat de emoties bij jou minder worden. Dat geeft jou weer meer ruimte om verder te gaan en om happy te zijn. 

Extra tip: soms kan het zo zijn dat je een bepaalde oefening meerdere keren moet hebben gedaan voordat je echt resultaat bemerkt. 

Loslaten is niet eenvoudig maar zeker niet onmogelijk. Probeer de tips eens uit en kijk wat bij jou past. Succes! 

Wil je nou meer van dit soort adviezen en tips van Lonneke Vodegel? Doe dan mee met 365 Dagen Meer Energie. Meld je hier aan: https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust