Laat verwachtingen van anderen los en bewandel je eigen pad

Heb jij dat soms ook; dat anderen verwachtingen van jou hebben waarvan je weet en voelt dat ze niet bij jou passen? Soms kun je dan boos of gefrustreerd reageren. Helaas maakt dat de situatie er niet beter op … Hoe fijn zou het zijn als je daar minder heftig op zou reageren; als het je minder sterk zou raken?

In dit blog vertelt Lonneke alles over hoe je verwachtingen van anderen gemakkelijker kunt loslaten en lekker vanuit jouw eigen energie in het leven kunt staan.

Verschillende soorten verwachtingen

Dagelijks heb je te maken met uitgesproken en onuitgesproken verwachtingen: zowel privé als ook op je werk. Denk bijvoorbeeld aan over hoe je je opstelt op je werk of hoe je bepaalde werkzaamheden uitvoert. Maar ook aan dingen zoals je hobby’s, de inrichting van je huis of je kledingstijl. Een ander voorbeeld zijn de verwachtingen van het thuisfront; je gezin, je vriendenkring of je (schoon)familie.

Denk bijvoorbeeld aan je bezorgde ouders, als je aangeeft dat je met je gezin een rondreis door India wilt maken. Wat je vaak hoort is dan: ‘Ik heb alleen maar het beste met je/jullie voor” of ík wil toch alleen het beste voor jou/jullie’. Wat je soms ziet gebeuren, is dat anderen je – bewust of onbewust – proberen hun eigen waarden en normen op te leggen bij het uitspreken van hun verwachtingen.

Al die verschillende soorten verwachtingen kunnen een verlammende werking op jou hebben. Het kan zijn dat je daardoor niet meer in actie komt om bepaalde dingen op te pakken, te gaan doen of om hele nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dat is zonde.

Koester jouw unieke energie

Alles is energie; het bestaat uit energiedeeltjes die op een specifieke manier trillen en samen een energieveld vormen. Wist je dat – naast mensen – ook dieren, voorwerpen, situaties en zelfs ruimten uit energie bestaan? En dat alles weer een andere, een unieke, energie heeft? Ieder mens is (natuurlijk) uniek. Kijk maar eens om je heen en dan zie je aan de buitenkant al dat iedereen anders is. Maar sta er eens bij stil dat dus ook de energie van iedere persoon anders is. Kortom: jij hebt je eigen unieke energie waarin je vertrouwen mag hebben en die je mag koesteren.

Laat je dus niet van de wijs brengen door de verwachtingen van anderen, want dat legt jou onnodig druk op en het kost je negatieve energie. Ik zal mezelf als voorbeeld nemen. Ik ben duidelijk en direct: als ik spreek, maar ook als ik schrijf. Ik ben dan meer van de korte, rechtstreekse verhaallijn. Het ‘opleuken’ met randversieringen om iemand echt het verhaal in te trekken, pfff dat vind ik niet eenvoudig. Als ik dan een tekst schrijf en dat niet vanuit mijn unieke energie doe, dan voelt dat niet fijn. En het levert mij al helemaal niet dát op, wat ik wil. Dat kan anders door echt bij mezelf en mijn eigen energie te blijven.

Zo laat je verwachtingen gemakkelijker los

Hoe laat je dat verlammende gevoel van die verwachtingen van anderen nu gemakkelijker los? Dat kan op allerlei manieren. Eén ervan is de volgende:

  1. Analyseer de verwachtingen

Uit iemand zijn/haar verwachtingen? Ga eerst voor jezelf na of een bepaalde verwachting constructief of goedbedoeld is. Misschien zit er nuttige feedback bij waar jij over na kunt denken en misschien iets mee kunt doen. Het kan ook zijn dat het gaat om een expliciet of impliciet waardeoordeel van die ander; of misschien is het zelfs een poging om jou zijn/haar eigen idealen op te leggen.

Kijk ook goed naar de manier waarop er wordt gecommuniceerd. Blijft degene rustig of is er al vanaf het begin sprake van spanning, negatieve emoties of frustratie? Dat is namelijk vaak een signaal dat het veel meer te maken heeft met de ander dan met jouzelf. De vraag is dan hoe objectief de verwachtingen zijn die de ander met jou deelt.

  1. Erken de situatie

Als er voor jouw gevoel sprake van is dat de uitgesproken verwachtingen meer met de ander dan met jou te maken hebben, kun je die verwachtingen al een stuk makkelijker loslaten. Je weet nu dat ze niet samenhangen met jou of jouw kennis en competentie, maar met de (beperkte) visie van de ander. Sommige mensen zien dingen namelijk erg zwart/wit. Hun reactie kan ook te maken hebben met hun eigen levenservaringen. Erken dat en probeer het ook zo te voelen. Laat dat vervelende gevoel nu gewoon lekker los.

  1. Ontwikkel compassie

Nu je weet waarom de ander bepaalde verwachtingen heeft, is het ook een stuk eenvoudiger om je boosheid en frustratie die jij misschien ervaart, los te laten. Komt je schoonmoeder dus de volgende keer weer op de proppen met bepaalde verwachting, dan kun je vervelende gevoelens met een gerust hart opzij schuiven als je weet wat waardoor ze zo reageert. Vervang dat gevoel door een stuk compassie. Hoe vaker je het zo aanvliegt, hoe sneller het een automatisme wordt.

Korte oefening

Ga nu eens voor jezelf na: in hoeverre heb je dingen gedaan (of doe je ze nog steeds) omdat dat volgens de verwachtingen van anderen zo moet of omdat het zo hoort? Neem de tijd en maak een apart lijstje voor werk en een lijstje voor privé. Hoe langer e nadenkt, hoe meer er naar boven komt.

Ben je klaar? Bekijk de lijstjes kritisch. Maak dan nu de connectie met jouw essentie en ga voor jezelf na: hoe zou je deze dingen in lijn kunnen brengen met wat echt bij jou past? Welke acties kun je daarvoor bedenken? Succes!

Wil je meer leren over energie en zou je weleens willen weten hoe je er zelf invloed op kan uitoefenen? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie

Lonneke gaat je iedere dag helpen met je energie op peil te houden.

En als je dan een dipje in je energiepeil hebt, helpt Lonneke je weer je energie terug op peil te brengen.

Er zijn 6 onderwerpen in 365 Dagen Meer Energie waar je we mee aan de slag gaan:

Relatie
Werk
Gezondheid
Spiritualiteit
Geld
Persoonlijke ontwikkeling

Doe je mee? https://www.365dagen.com/365-dagen-meer-energie/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust