Kun jij met minder gelukkig zijn?

Je leven versimpelen, minder kopen, geen auto meer, minder plastic … Steeds meer mensen ontdekken hoe ze met minder gelukkig of gelukkiger kunnen leven.
Herken je het dat je je moe voelt en het gevoel hebt dat het eigenlijk allemaal een beetje minder moet en eigenlijk ook wel kan?

Verlang je er naar om met minder, of zelfs zonder, te doen? Dus met minder gelukkig zijn, kun jij dat?

Vasten

Onderzoek over minder eten rijst momenteel de pan uit: Heb je al gehoord van ‘intermittent fasting’? Het betekent dat je gedurende de dag een periode niet eet, bijvoorbeeld 16 uur niet eten en 8 uur wel. Je prestaties zouden beter worden, ook zou je er gewicht door verliezen en ga je bewuster om met je consumptie van eten en drinken. Je geeft jezelf als het ware een reset. Dat zorgt zelfs voor een verbeterde gezondheid en een betere weerbaarheid tegen leeftijd gerelateerde ziektes als diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer.

Ineens maakt ook de christelijke vastentijd een comeback, maar dan in de vorm van een ‘7-weken detox kuur’ of een ’40-daagse challenge’. Hoe dan ook, het brengt veel mensen in beweging.

Vasten is in alles booming!

Er zijn nog meer manieren om het vasten op toe te passen. De Natuurbescherming adviseert bijvoorbeeld ‘plastic fasting’.

Onder bloggers neemt het ‘blogvasten’ toe, op de voet gevolgd door het nieuwe ‘social mediavasten’, met als doel minder online te ‘leven’ en meer aanwezig te zijn in het echte leven.

Ik zou daar zelf telefoonvasten aan toe willen voegen. Want maakt dat ding ons nou werkelijk gelukkig? Het valt uit te proberen, toch?

Wil jij gelukkig zijn in huis? Je niet langer ergeren aan een ongeorganiseerde rommel in huis.
Start dan nu met 365 dagen van Rommel naar Rust. In deze cursus leer ik je in 365 dagen hoe jouw huishouden een geoliede machine wordt die lekker soepel blijft draaien en weinig onderhoud nodig heeft.

Eet minder, verbruik minder, bezit minder is de boodschap die we tegenwoordig veel horen.

Dit enthousiasme over vasten komt natuurlijk ergens vandaan

Er wordt ons van alle kanten toe geroepen, dat we beter af zijn als we maar zoveel mogelijk spullen hebben. Spullen, die ervoor zorgen dat we comfortabel leven, spullen die ons werk uit handen nemen, spullen waarmee we de buren jaloers kunnen maken, kortom: Spullen, waar we gelukkig van worden.

Helaas klopt het niet. Spullen maken je niet gelukkig! Sterker nog, je kunt er zelfs diepongelukkig van worden. Te veel spullen kan een enorme last zijn. Het stapelt zich maar op in je huis en je moet een enorme strijd leveren, om er weer van af te komen.

Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben? En wat doen al die dingen met ons?

Voor elk ding dat je bezit ben je verantwoordelijk. Wat? Ja, elk deel dat in je huis staat is als een onzichtbare draad met je verbonden. Het trekt aan je. Het vertelt je iets.

Zoals bijvoorbeeld:

“Wanneer gebruik je me weer?”

“Vond je me alleen maar mooi in de winkel?”

“Waarom lig ik hier te verstoffen?”

Al die spullen worden een mentale belasting en hoe sterker die belasting is, hoe minder comfortabel je je gaat voelen. Denk alleen eens aan alle energie die al die spullen je kosten om ze te onderhouden. Energie, die je moet steken in het schoonmaken en opruimen.

Weg met die ballast, hello Tiny House

Nee dat van die Tiny House is een grapje. Het is echt niet meteen nodig om zo weinig spullen te hebben om in een Tiny House te kunnen wonen.

Het internet staat inmiddels vol met de zogenaamde minimalisten. Mensen, die zichzelf proberen te bevrijden van alles wat ze als ballast beschouwen: Onnodige taken, slechte relaties, teveel abonnementen, ongebruikte apps en last but not least, te veel spullen.

Nieuwe spullen maken wel degelijk gelukkig

Ja, dat klopt. Het kopen of krijgen van een nieuw paar schoenen, vooral in de uitverkoop, geeft je een klein gevoel van geluk. Dat gevoel is echter maar van korte duur. Een wandeling in de natuur of een avond met vrienden daarentegen, kan je precies dezelfde kick geven. Dit geluksgevoel, op het gebied van ‘zijn’ en ‘beleven’, is gratis en zonder nare gevolgen.

Geen tijd om te genieten

Constipatie van consumptie: we raken gestrest als we meer dingen kopen dan we zinvol kunnen gebruiken, omdat we er gewoon geen tijd voor hebben.
Wat zoveel wil zeggen als: We hebben er gewoon geen tijd voor!

De meest voorkomende kreet anno nu is “Ik heb tijd tekort!”
Als je dan steeds meer spullen aanschaft, dus steeds meer ‘verantwoordelijkheden’ op je neemt, kom je alleen maar meer in het gedrang, wat uiteindelijk leidt tot stress en eventueel een burn-out.

Er is nog een reden, KLIMAATVERANDERING

Het valt nauwelijks nog te ontkennen dat dit aan de hand is, want hey, waar is de winter? Om een toekomst voor de volgende generaties veilig te stellen, moeten we onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Veel mensen realiseren zich momenteel, dat we middenin een klimaatcrisis zitten, dat we onze planeet vervuilen met afval en dat hier verandering in moet komen. De behoefte aan ‘minder’ hangt daarom heel nauw samen met het idee van duurzaamheid.

– Minder hebben en meer zijn –

– Verbruik minder, repareer meer – SIRE heeft er een hele campagne aan gewijd https://sire.nl/campagnes/waardeer-het-repareer-het

Efficiënt huishouden

Vrije tijd is ook wat vrijkomt als je efficiënter gaat huishouden. Want ook al heb je helemaal geen spullen in overvloed, toch kan het soms best lastig zijn om het huishouden georganiseerd te houden.

We hebben het altijd druk. Druk is het nieuwe goed: “Hoe gaat het?” In plaats van gewoon te zeggen ‘goed’ zegt iedereen nu ‘druk’. De meeste levens zijn tegenwoordig ook druk. Druk met werk, druk met de kinderen, druk met sporten, hobby’s. En dan moet het huis ook nog toonbaar zijn. Ook dat kan soms aanvoelen als te veel en ook dat geeft stress.

Heb jij moeite met het huishouden?

Het huishouden heeft mij ook jaren gekweld, vooral toen de kinderen jonger waren. Ik wilde niet hele dagen schoonmaken, ik wilde leuke dingen doen met en zonder mijn gezin. Genieten van het leven!

Ik heb het roer omgegooid en het is me gelukt. Al jaren heb ik nu mijn eigen routine die op de automatische piloot gaat en tegen een ‘stootje’ kan. En ik heb vrije tijd! Voor mijn gezin, maar bovenal voor mezelf.

Hoe ik dat heb gedaan, en vooral omdat ik het anderen ook gun en leer om je eigen routine te vinden, heb ik samengevat in een gloednieuw programma 365 dagen van Rommel naar Rust.

Wil jij gelukkig zijn in huis? Je niet langer ergeren aan een ongeorganiseerde rommel in huis.
Start dan nu met 365 dagen van Rommel naar Rust. In deze cursus leer ik je in 365 dagen hoe jouw huishouden een geoliede machine wordt die lekker soepel blijft draaien en weinig onderhoud nodig heeft.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust