Kom meer in balans door te aarden

We leven – zeker in deze tijden – vaker in onrust en stress. Het is belangrijk om in balans te blijven, zowel mentaal als fysiek. Wist je dat het juist nu verstandig is om regelmatig ‘te aarden’? Hierdoor zit je beter in je vel. Je voelt je fitter en kunt beter omgaan met de drukke waan van de dag en met onverwachte situaties.

In dit blog legt Lonneke uit wat aarden is en wat de voordelen ervan zijn. Daarnaast deelt ze tips en oefeningen hoe je op een eenvoudige manier goed kunt aarden.

Wat is aarden?

De aarde is negatief geladen. Dat betekent dat er een overvloed is aan negatief geladen elektronen in de aarde/op de grond. Door onze manier van leven bouwen we onbewust veel positieve lading op in ons lichaam. Dat kan echt door van alles komen: denk aan de verschillende soorten vloeren waarop je loopt, de schoenen die je draagt of bepaalde vervoersmiddelen (denk aan auto’s).

Aarden bestaat in principe uit het in contact brengen van je lichaam met de aarde en de elektrische energie die daaruit voortkomt. Aarden wordt ook vaak ‘gronden’ genoemd.

Je kunt aarden vergelijken met de wortels van een boom. Als de wortels goed in de grond zitten, staat de boom stevig en kan hij alle stormen aan. Aarden is dus belangrijk om je goed te voelen. Zorg ervoor dat je jezelf regelmatig aardt.

Niet goed geaard zijn

Niet goed geaard zijn, betekent dat je energetisch uit balans bent. Allerlei symptomen kunnen erop wijzen dat dit het geval is; denk aan slecht slapen, onrustig zijn, veel piekeren, moe of klachten als hoofdpijn of buikpijn.

Sta er eens bewust bij stil: wij mensen zijn de enigen op deze aardbol die iets aan onze voeten dragen. Hierdoor staan we niet meer letterlijk in direct contact met de aarde. Aarden kan namelijk echt het verschil maken. Bijvoorbeeld of je veel en weinig energie hebt. Of je je fit voelt of minder fit voelt. Of dat je goed slaapt of stukken minder goed slaapt. Daarnaast heeft het ook invloed op hoe jij je voelt.

Niet goed geaard zijn komt relmatig voor. Je bent je er vaak niet eens bewust van. Door de hectiek van onze hedendaagse maatschappij kan het gebeuren dat je snel en vaak ‘in je hoofd schiet’, waardoor je niet gegrond bent. Dit merk je bijvoorbeeld aan onrust, moeheid, hoofdpijn, angstig zijn of piekeren.

Voordelen van goed geaard zijn

Goed geaard zijn hoeft maar weinig moeite te kosten en heeft veel voordelen. Ik som er een paar voor je op:

 • Je slaapt beter.
  Je bent in het hier en nu.
 • Je hebt meer energie en voelt je fitter.
 • Je kunt beter met vervelend nieuws omgaan.
 • Je hebt meer vertrouwen in jezelf.
 • Je bent minder snel uit balans.
 • Je hebt een betere focus en concentratie.
 • Je zit minder in je hoofd en meer in je lijf.
 • Je hebt minder last van prikkels van buitenaf.
 • Je ervaart minder stress en spanning.

Manieren om te aarden

Aarden kan op allerlei manieren. Probeer gewoon eens wat manieren uit en kijk wat goed voelt en wat bij je past.

Graag deel ik de volgende praktische tips met je om te aarden / gronden:

 • Doe ademhalingsoefeningen waarbij je focust op je ademhaling.
 • Masseer je voeten. Alles wat met je voeten te maken heeft, helpt je bij het gronden.
 • Loop op blote voeten op het gras
 • of spring  / stamp eens met je voet Het directe contact tussen lichaam en aarde maakt de gronding gemakkelijker. De energie in je voeten wordt geactiveerd en dat zorgt voor aarding.
 • Werk letterlijk met aarde (of aarde-achtige materialen): denk aan grond, zand of klei. Ga bijvoorbeeld tuinieren.
 • Eet voedsel dat uit de grond komt. Denk aan aardappelen, asperges, verschillende knollen of kolen.
 • Ga sporten. Hierdoor leg je je aandacht op je lichaam in plaats van op  je hoofd en word je gegrond.
 • Ga een wandeling maken. Dat voert overtollige negatieve energie af.
 • Draag de kleur rood; de energie van rood heeft een aardende functie
 • Zorg voor een goed nachtrust. Daardoor sta je in de ochtend beter geaard op.

Het maakt niet uit wat je doet; het is wél belangrijk dat je het consequent en consistent uitvoert.

Zet eens geur in om te aarden

Wist je dat je ook geuren in kunt zetten om te aarden? Neem bijvoorbeeld cederhout.

Cederhout werkt sterk aardend en heeft een verzachtende en zuiverende werking. Het geeft je kracht en kalmeert je. Daarnaast werkt het verwarmend en troostend in moeilijke situaties.

Maar Cederhout doet nog veel meer: het helpt je om je gevoel van eigenwaarde te versterken en het ondersteunt het je bij het loslaten van opgelegde verwachtingspatronen. Tenslotte brengt het ook een gevoel van evenwichtigheid en het stimuleert de gedachte dat jij de regisseur bent van je eigen leven. Dat zijn mooie extra’s naast dat het je beter laat aarden, toch?! 😉

De geur van cederhout kun je bijvoorbeeld kopen in de vorm van een etherische olie. Doe een druppeltje van de etherische olie in een verstuiver of op een stukje stof zodat je daar aan kunt ruiken.

Praktische aardingsoefeningen

Er zijn verschillende soorten oefeningen om te gronden, denk aan visualisatie-oefeningen. Bij visualisatie maak je gebruik van je verbeeldingskracht. Dit soort oefeningen is geschikt voor jou als je vaak en makkelijk in beelden denkt.

Een hele bekende aardingsoefening is de oefening waarbij je visualiseert dat er uit de onderkant van je voeten wortels groeien die diep de grond ingaan. Dat is een sterke en eenvoudige visualisatie om te doen.

Ik wil ook nog een andere makkelijke visualisatie met je delen. Die gaat als volgt:

 • Ga staan.
 • Sluit je ogen.
 • Ga met je aandacht naar je stuitje.
 • Visualiseer dat er vanuit je stuitje een energiekoord naar de aarde gaat.
 • Dit koord trek je helemaal door naar de kern van de aarde.
 • Je blijft een paar minuten zo staan.
 • Dan open je je ogen weer en is de visualisatie klaar.

Ik heb nog een andere makkelijke visualisatie voor je:

 • Ga met je aandacht naar je voeten
 • Visualiseer dat de onderkant van je voeten als een magneet op de aarde klikt
 • Blijf een paar tellen zo staan

Belangrijk bij geaard blijven is dat het logisch is dat door de hectiek van de dag je niet 100% altijd geaard kan zijn. Doe dus regelmatig aardingsoefeningen en/of gebruik de aardingstips. Hoe bewuster en consequenter je die doet, hoe minder snel je uit balans bent en je dus fitter, energieker en steviger je je voelt.

Hopelijk heb ik laten merken hoe down to earth ik ben. Ik ben praktisch en dat merk je aan mijn tips.
Ik heb nog een cadeautje voor je. Via deze link kun je een gratis energie visualisatie downloaden: https://www.365dagen.com/energie-visualisatie

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust