Klink je al zoals je moeder?

Altijd had ze van die irritante opmerkingen waar je de kriebels van kreeg vroeger. Je moeder met haar uitspraken. Toch zijn er een aantal bij, waarvan ik anno nu, nog steeds profiteer. Sterker nog; ik vertel ze nu mijn eigen kinderen.

“Maak je bed op!”

Het eerste goede gevoel dat je ’s morgens kunt krijgen is het opmaken van je bed. En dat is je waarschijnlijk ook zo geleerd van huis uit. Maar het is zo makkelijk tegenwoordig met niet meer dan een dekbed en eventueel een sprei, om het gewoon maar te laten liggen. “Ik kruip er vanavond zo weer onder” is een bekende uitspraak hierin. Vroeger, in de tijd dat ik jong was, hadden we nog een onderlaken, een bovenlaken, een aantal dekens en een sprei. Als je er ’s nachts even hevig in had liggen woelen dan kon je in de ochtend het onderlaken opnieuw instoppen, het bovenlaken terugslaan, het kussen opkloppen en vervolgens de sprei erover leggen. Elke morgen weer.

Terugkijkend hebben we het toch honderd keer makkelijker gekregen m.b.t. het opmaken van ons bed. Waarom maken we het dan niet meer op? Er is niks fijner dan op een slaapkamer met een opgemaakt bed te komen. Het oogt mooier, het voelt beter en het lijkt opgeruimd(er). Doe het gewoon! Het is het eerste goede gevoel van de dag.

“Ruim je kamer op!”

In dit geval is het niet alleen je slaapkamer maar je huis. Een opgeruimd huis doet wonderen. Er is toch niets fijner dan ’s ochtends op te staan en een opgeruimde slaapkamer in te kijken. Een evenzo opgeruimde badkamer te kunnen gebruiken en beneden aan een opgeruimde ontbijttafel plaats te nemen. Nu overdrijf ik misschien een beetje, maar het zou geweldig zijn. Zo perfect hoeft het niet te zijn, maar als je voordat je naar bed gaat opruimt, kom je al een heel end. Opgeruimde tafels, een opgeruimd aanrecht en geen rondslingerende kleding in de badkamer. Dat doet je humeur goed.

“Maak eerst het oude af voordat je aan iets nieuws begint”

Hier heb ik nog altijd moeite mee. Ik heb deze boodschap doorgegeven aan mijn kinderen en die leven hem nog beter na dan ik. Vooral in mijn creatieve uitspattingen kan ik mezelf niet aan deze regel houden. En Pinterest is daar voor een deel schuldig aan ;-). Zodra ik iets leuks zie, bijvoorbeeld een gehaakte muts, een gebreide kabeltrui, of een leuke mand, ‘die perfect in mijn huis past’ en ‘waarvoor ik het garen nog heb liggen’ vergeet ik het project (of de projecten) waarmee ik bezig ben.

In mijn werk ben ik ook af en toe de focus kwijt. In het verleden was het nog erger. Wanneer ik midden in een tekst zat, ‘popte’ er onderin het scherm een melding op van Facebook. Of er gaat een deuntje af van mijn mobiele telefoon die me ook iets wil vertellen. BAM  uit mijn concentratie! Als er dan iemand iets vroeg gaf ik meteen ‘even’ antwoord. Daarna scrolde ik nog ‘even’ door de andere berichten en door dan ook nog maar ‘even’ door mijn tijdlijn. En ineens was ik een half uur verder. Twee keer op een dag zo’n akkefietje en ik was een compleet uur kwijt.

Dat overkomt me nu niet meer. Ik lees op bepaalde tijden de berichten van alle social media en reageer ook alleen dan. Ook staan de push-meldingen op mijn laptop uit. Mijn mobiele telefoon blijft beneden wanneer ik boven zit te werken. En ik ben (zonder dollen) dubbel zo productief.

In het huishouden overkomt me dit gek genoeg niet. Mijn routine zit er zo in gebakken, dat alles op de automatische piloot gaat en op die manier worden alle taken gedurende de week afgewerkt. Soms lukt het mij niet om alle taken af te krijgen, maar dat pik ik dan later op of het is gewoon de volgende keer weer aan de beurt. Over het algemeen duren de taken echter zo kort dat het zo gepiept is. Tenminste als je het consequent bijhoudt.

“Verdoe je tijd niet!”

Ik vind zo’n beetje alle verspilde tijd zonde. Toen ik nog geen kinderen had was ik daarin heel erg. Ik wist voor elke ‘wachttijd’, bijvoorbeeld het opwarmen van een beker melk, wel iets wat ik even kon doen. Het aanrechtkastje afnemen of het brood weer in de kast stoppen. Ik stond nooit stil.

Pas toen de kinderen er waren was ik dankbaar dat ik even stil kon staan, dus nam dat gedrevene af. Nu heb ik het nog steeds. In mijn hoofd bedenk ik telkens wat ik ga doen, hoeveel tijd het kost en wat ik tussendoor even kan doen.

Tijdens het eten koken, vouw ik de droge was, pak ik de vaatwasser in en soms stofzuig ik tussendoor ook nog of maak ik een keukenkastje schoon. En ik begrijp heus dat niet iedereen dat kan, ook niet na een aantal maanden. Maar in plaats van door je Instagram of Facebook te scrollen tijdens het koken kun je dus ook iets anders doen, waardoor je ’s avonds lekker op de bank kunt wegzakken om vervolgens de gemiste sociale media te kunnen doorbladeren.

“Goed onthouden!”

Deze heb ik vertaald naar ‘gebruik een agenda’. En dat kan een papieren of een digitale versie zijn. Maar zorg ervoor dat je geen afspraak en taak meer vergeet. Ik gebruik de Google agenda op mijn laptop en op mijn mobiele telefoon. Ook mijn huisgenoten hebben de app op hun telefoon en maken gebruik van de familie-agenda. Deze agenda synchroniseert met de mijne.

En zo weten we allemaal van elkaar waar we zijn of waar hij of zij mee bezig is. Het helpt ons enorm om dingen, vooral afspraken niet te vergeten.

“Maak een to-do lijst”

Dit zei mijn moeder vroeger niet, hoor. Ze kende het begrip niet eens. Dit is een uitspraak die ik zelf veelvuldig gebruik. En als je me kent, was dit te verwachten.

Van deze tip kon ik je echt niet onthouden, omdat het namelijk zo handig is. Als je alles opschrijft, kun je niks meer vergeten en wat is het toch heerlijk om uiteindelijk al die afgestreepte taken te zien staan.

“Blijf jezelf!”

Beter gezegd: ‘Creëer je eigen systeem’. Zoals ik al eerder even aangaf is niets voor iedereen gelijk. Het moet passen bij jouw leven, het ritme van alledag, je werk, je gezin, je ideeën. Zo ook het huishoudschema.

Ik hoor dagelijks opmerkingen en vragen voorbijkomen over het feit dat het huishoudschema niet past. Nee, dat zou ook uniek zijn! Toch? Want ik heb het gemaakt naar mijn systeem en daarom werkt het voor mij. Maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen werkt. Wat ik er wel van kan zeggen is dat met een aantal kleine aanpassingen het voor jou ook kan werken. En dat jij dan ook je huishouden in een uur per dag doet, net als ik.

Hoe krijg ik een systeem?

Een systeem ontwikkelen zodat je huishouden altijd op orde is, vergt enige voorbereiding. Een rommelig huis bijvoorbeeld, helpt je niet. Je zult altijd gefrustreerd blijven door het feit dat niets een eigen plek heeft en er te veel is om schoon te houden.

Het is daarom heel erg belangrijk om op te ruimen. Om dingen te houden die een doel hebben en om al die dingen een vaste plek in je huis te geven.

Wil je weten hoe dit werkt? Doe dan mee met 365 Dagen van Rommel naar Rust

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust