Je tuinmeubels lente-klaar: 7 praktische tips

Zodra het mooie weer is aangebroken, is het tijd om je tuinmeubilair weer tevoorschijn te halen. Zon, vuil, vocht, hitte en kou laten vaak hun sporen achter op je stoelen, bankjes of tafels. Tijd voor een grote schoonmaak! In dit blog vertel ik je hoe je tuinmeubels van verschillende materialen het beste schoonmaakt, zodat jij daarna heerlijk in de tuin of op het balkon kunt genieten van het zonnetje.

Aan de slag

De eerste zonnestralen zorgen ervoor dat je zin krijgt om lekker naar buiten te gaan. Maar voordat je kunt relaxen in je tuin of op je balkon, moet je eerst aan de slag met je tuinmeubilair.

In principe maakt het niet uit of je tuinmeubels van metaal, hout of kunststof zijn: de inwerking van het weer heeft helaas invloed op praktisch ieder materiaal. Tuinmeubels van natuurlijke materialen zoals hout zijn meestal wat gevoeliger voor invloeden van buitenaf en vragen wat meer zorg dan tuinmeubels van wicker of kunststof.

1. Ga goed voorbereid te werk

Als je je meubels uit de kelder of schuur hebt gehaald, maak je ze eerst schoon met een kleine handborstel of veger om alvast stof en ander vuil te verwijderen. Daarna neem je de meubels af met een zachte doek en een sopje van wat afwasmiddel. Hiermee verwijder je alvast een deel van het vuil en de aanslag.

Belangrijk: gebruik geen agressieve schuurmiddelen of borstels met scherpe randen om hardnekkig vuil en aanslag van je tuinmeubels te verwijderen. Hoewel ze de oppervlakken wel goed schoon maken, laten ze vaak fijne krassen achter. Die mini-groeven vullen zich vervolgens langzaam op met vuil dat lastig te verwijderen is.

Ook het gebruik van speciale oplosmiddelen raad ik je liever af. Het is slim om  je tuinmeubels ongeveer drie keer per jaar onder handen te nemen. Doe dat bijvoorbeeld rond het begin van de lente, bij de start van de zomer en ergens in de herfst.

2. Witte tuinmeubels schoonmaken

Vuil en aanslag zie je extra goed op je witte tuinmeubels. Hoe krijg je ze weer stralend wit? Maak hiervoor eerst de tuinstoelen en -tafel schoon zoals hiervoor wordt omschreven.

Gebruik vervolgens wat baking soda. Wrijf dit in met een vochtige doek in en smeer hiermee voorzichtig je meubels compleet in. Laat dit nu ongeveer een kwartiertje inwerken.

Spoel je meubels daarna goed af met schoon water. Het natriumbicarbonaat dat in de baking soda zit, lost vuil snel op en maakt ook meteen donkere vlekken wat lichter.

Met baking soda kun je trouwens nog veel meer in en om je huis. Lees ook dit blog: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-doen-met-baking-soda-25-handige-tips/

3. Kunststof tuinmeubels schoonmaken

Heb je kunststof tuinmeubels en erger je je aan de grauwe waas die je vaak na verloop van tijd op de meubels ziet? Herkenbaar: reden voor die waas is vaak stof. Dat zet zich geleidelijk vast op het oppervlak van je tafels, stoelen of bankjes.

Dit ziet er lelijk uit, maar weet dat je het heel eenvoudig kunt verwijderen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, zijn een spons en wat allesreiniger. Meng water met de allesreiniger en je hebt een perfecte tuinmeubelreiniger voor kunststof.

Behandel de oppervlakken nu goed met een spons totdat al het vuil is opgelost en de grijze waas is verdwenen.

Extra tip: als het vuil bijzonder hardnekkig is, kun je de meubels van tevoren met water besproeien, zodat het vuil kan losweken. Dit maakt het daarna ook meteen gemakkelijker om je tuinmeubels schoon te poetsen. Spoel ze daarna af met schoon water en veeg de meubels droog met een schone theedoek.

Het is trouwens beter om geen hogedrukreiniger te gebruiken op je kunststof meubelen, want ook die ruwt het oppervlak ervan op. Gebruik voor het water liever een gewone tuinslang waar veel minder druk op staat.

Bepaalde huismiddeltjes kun je ook gerust inzetten bij de schoonmaak van je kunststof meubels. Bij hardnekkige vlekken doe je wat (schoonmaak)azijn in lauw water en gebruik je een zachte doek waarmee je die vlekken helemaal van je meubels verwijdert.

4. Houten tuinmeubels schoonmaken

De meeste houten tuinmeubels zijn gemaakt van bestendig hardhout. Dit is een natuurlijk materiaal dat erg populair is. Er zijn een paar dingen die je moet weten bij het schoonmaken van je favoriete tuinmeubels om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Allereerst is het belangrijk dat je houten meubels niet behandelt met agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het oppervlak beschadigen. Het risico bestaat dan daardoor het hout broos wordt. Daarnaast kan het daardoor verbleken; dat moet je natuurlijk zien te voorkomen.

Voor het schoonmaken van dit type tuinmeubels is het dus belangrijk dat je milde schoonmaakmiddelen gebruikt. Natuurlijk zeepproducten hebben hierbij de voorkeur. Die bevatten namelijk plantaardige oliën die niet alleen reinigen, maar ook meteen een vocht inbrengende werking hebben.

Daarnaast zijn borstels, sponzen of zachte katoenen doeken geschikt om het hout schoon te maken. Om te schrobben gebruik je bij voorkeur een borstel met zachte haren. Zorg ervoor dat je steeds in de richting van de houtnerf borstelt.

Als je de meubels hebt schoongemaakt, spoel je het goed na met schoon water. Gebruik het liefste een tuinslang en werk van boven naar beneden. Om ervoor te zorgen dat het zeepwater geen vlekken achterlaat, moet je de meubels na het afspoelen altijd nog even afnemen met een schone droge doek.

Extra tip: bij hardnekkige vlekken adviseer ik om regelmatig een voedende olie te gebruiken. Kies voor een variant zonder oplosmiddelen. Olie je meubels liefst 2 – 3 keer per jaar in om ze mooi te houden.

5. Teakhouten tuinmeubels schoonmaken

Houten tuinmeubels bestaan een groot deel uit teakhout. Deze houtsoort staat bekend om zijn robuustheid en zijn waterafstotende eigenschappen. Hierdoor heeft het relatief weinig onderhoud nodig. Je kunt teakhouten tuinmeubels gewoon schoonmaken zoals het hierboven wordt beschreven bij de houten tuinmeubels.

Voor het schoonmaken gebruik je bij voorkeur wel een product dat speciaal voor teakhout is bedoeld. Met deze speciale producten die je onverdund op je teakhouten meubels aanbrengt, kun je dit houttype perfect reinigen. Na het aanbrengen van het product laat je het een klein half uurtje intrekken. Schrob het daarna af met een zachte borstel en spoel je meubels tenslotte af met schoon water.

Soms zie je dat tijdens het schoonmaken houtvezeltjes op het meubel wat omhoog gaan staan. Dit is geen probleem: je kunt die oneffenheden eenvoudig verwijderen met wat fijn schuurpapier.

Ik adviseer je om het teakhout regelmatig met een speciaal olieproduct te behandelen. Dat zorgt ervoor dat het hout weer kan herstellen. Je krijgt die speciale teakolie in iedere doe-het-zelf zaak. Voor het beste effect breng je de olie maandelijks aan.

Alles wat je hoeft te doen is het oppervlak van de meubels lichtjes in te smeren met de olie. Let er op dat je de olie alleen op meubels aanbrengt die helemaal droog zijn,  want de olie wordt zwart als het in contact komen met water.

Om hardnekkig vuil te verwijderen, adviseer ik om een hogedrukreiniger te gebruiken. Let er dan wel op dat je de spuitmond niet te dicht bij je tuinmeubels houdt.

Extra tip: gebruik nooit staalborstels: hiermee beschadig je het hout.

6. Wicker tuinmeubels schoonmaken

Tuinmeubels gemaakt van wicker worden steeds populairder. Het is ideaal materiaal voor tuinmeubels omdat het water- en vuilafstotend is. En het ziet er ook nog eens mooi uit.

Je hoeft niet zo voorzichtig te zijn met meubels van wicker. Je kunt ze gewoon afnemen met een sopje van afwasmiddel. Voeg het schoonmaakmiddel toe aan een emmer warm water en maak de tuinmeubels dan schoon met een spons. Laat het even intrekken en spoel de meubels vervolgens af met schoon water.

Als je het nog wat grondiger wilt reinigen, gebruik je een zachte borstel in plaats van of na de spons. Hiermee kom je gemakkelijker in de kleine groeven van het wicker.

7. Tuinkussens schoonmaken

Naast de meubels zelf is het ook zinvol om je tuinkussens regelmatig schoon te maken. In sommige gevallen kun je ze gewoon in je wasmachine doen. Dat hangt af van het formaat en het materiaal waarvan het is gemaakt. Kijk of er een was-instructie aan zit. In sommige gevallen kun je de hoes verwijderen en die apart wassen.

Mag of past het niet in je wasmachine? Dan kun je je tuinkussens altijd nog in de douchebak of badkuip leggen. Gebruik altijd lauwwarm water. Want als het water te heet is, kan de hoes krimpen. Doe wat afwasmiddel in het water. Leg vervolgens de tuinkussens in het water en dompel ze goed onder.

Laat ze dan een uur of twee zo liggen. Daarna knijp je de kussens goed uit. Is je sopje erg vies? Dan is het verstandig om het vieze water weg te laten lopen, het kussen goed uit te knijpen en vervolgens een nieuw sopje te maken. Laat de kussens dan nog een half uurtje in het sopje liggen.

Laat het water daarna weglopen en kneed en knijp de kussens dan zo goed mogelijk uit. Hang ze tenslotte op: bij voorkeur buiten omdat ze nog steeds veel water kunnen verliezen.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust