Je menstruatiecyclus en de maanfasen

De maan heeft invloed op ons. Het beïnvloedt veel dingen. Wist je dat de cyclus van de maan ook invloed kan hebben op de menstruatie van een vrouw? Hoe je gebruik kunt maken van de verschillende energieën van de maanfasen is oude kennis, die tegenwoordig helaas niet meer zo vaak wordt ingezet of toegepast. Toch is het interessant om hier in te duiken: bijvoorbeeld als het gaat om je menstruatiecyclus en de maancyclus. In dit blog vertel ik hier meer over.

Menstruatie en de maan

Voordat wij door kunstlicht werden beïnvloed, menstrueerden vrouwen van nature vaak tijdens nieuwe maan en waren ze het meest vruchtbaar tijdens volle maan. Toch lijkt het erop dat veel vrouwen nog steeds meegaan met die natuurlijke cyclus. In de oudheid werd je menstruatiecyclus gezien als een bron van creatieve, spirituele, seksuele, emotionele, mentale en fysieke energie. Tegenwoordig zijn we bijna ‘vergeten’ om het te zien als een geschenk en een gelegenheid voor maandelijkse ‘vernieuwing’. We klagen er voornamelijk over en ervaren het meer als een lichamelijke en emotionele last. Het zien van het verband tussen de maancyclus en jouw eigen cyclus helpt je om je lichaam beter te begrijpen.

De maancyclus en vrouwelijke cyclus

Het is opvallend dat de lengte van de gemiddelde vrouwelijke cyclus bijna identieke is aan de maancyclus: namelijk 28 – 29 dagen. Wist je trouwens dat licht een rol speelt in je cyclus? Kunstmatige lichtbronnen zoals PC-schermen, de tv of je mobiele telefoon hebben een effect op je cyclus en kunnen het natuurlijke verloop ervan verstoren. Ook de maan volgt een cyclus. Hij verandert van lichtgevend licht van nieuwe maan naar maansikkel naar volle maan naar maansikkel weer naar nieuwe maan. Een maanfase cyclus van nieuwe maan tot nieuwe maan duurt ongeveer 29 dagen. Meer lezen over de maanfasen? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/de-4-fasen-van-de-maan/

Onderzoek wijst verband aan

Nieuw onderzoek toont nu aan dat er echt een verband is tussen de menselijke menstruatiecyclus en de maan. Een onderzoeksgroep onder leiding van neurobiologe Charlotte Helfrich-Förster heeft dit geconcludeerd uit gegevens over 22 vrouwen die hun menstruatie bijhielden over perioden tot 32 jaar. Er was inderdaad een overeenkomst tussen de tijd van het begin van de menstruatie en de maanfasen: zie ‘Science Advances’.

Twee maancycli

Er zijn twee maancycli waar de meeste vrouwen in vallen. De menstruatie is dan ofwel tijdens nieuwe maan ofwel tijdens volle maan. Vaak gaat het hierbij om een periode van 3 – 4 dagen rond die betreffende maanstand.

De witte maancyclus

Als je menstrueert tijdens nieuwe maan en ovuleert tijdens volle maan, dan valt je cyclus in de witte maan. Deze cyclus staat voor scheppingskracht, vruchtbaarheid en moederschap. De cycli gaan dan als volgt:

  • 1e fase: nieuwe maan = menstruatie.
  • 2e fase: wassende maan = einde van de menstruatie.
  • 3e fase: Volle maan = ovulatie.
  • 4e fase: Afnemende maan = Pre-menstruele fase (= PMS).

De rode maancyclus

Als je menstrueert tijdens volle maan en ovuleert tijdens nieuwe maan, heet dit een rode maan cyclus. Deze cyclus wordt toegeschreven aan wijze vrouwen die hun (seksuele) energie in hun spirituele groei steken in innerlijke ontwikkeling in plaats van voortplanting. Deze cycli gaan als volgt:

  • 1e fase: nieuwe maan = ovulatie.
  • 2e fase: wassende maan = premenstruele fase (= PMS).
  • 3e fase: volle maan = menstruatie.
  • 4e fase: afnemende maan = einde van de menstruatie.

Als je zoveel mogelijk in harmonie leeft met je natuurlijke cyclus, zal die zich vroeg of laat op de maan afstemmen.

Parallellen met je menstruatiecyclus

Nieuwe maan Bij nieuwe maan is de maan niet zichtbaar: ze symboliseert hiermee terugtrekking en een nieuw begin. Als je de cyclus van de maan vergelijkt met die van de menstruatie, komt de nieuwe maan overeen met de fase van de menstruatie. Nu is de optimale tijd om je intentie te zetten voor de komende maancyclus én voor de komende maand. Het is ook een perfect moment om naar je intuïtie te luisteren en nieuwe ideeën tot je te laten komen. Kijk je naar de menstruatiecyclus, dan is de menstruatie ook een tijd van rust en terugtrekking. In deze fase lukt het de twee hersenhelften het beste om met elkaar te communiceren. Dit betekent dat gevoel en verstand optimaal samenwerken. Dit is de perfecte uitgangssituatie om specifieke doelen te bepalen.

Wassende maan De wassende maan is een fase vol energie. De maan wint steeds meer aan kracht. Dit is ook de beste tijd om nieuwsgierig te zijn en erop uit te trekken. Dit is een mooi moment voor nieuwe ontmoetingen en het creëren van nieuwe kansen. Vergeleken met de menstruatiecyclus gaat het hier om de folliculaire fase. Deze fase is het moment om (nieuwe) contacten te leggen, nieuwsgierig te zijn en nieuwe dingen uit te proberen. Begeef je nu lekker onder de mensen.

Volle maan De volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus. Het gaat hier om absolute aanwezigheid en volledige expressie. Nu is het moment om de successen van de eerste helft van de maan te vieren en om dankbaar te zijn. Daarnaast is dit het moment om los te laten wat niet meer nodig is. De ovulatie bij de vrouw kun je zien als het equivalent in de menstruatiecyclus. Er is iets nieuws ontstaan dat nu bevrucht wordt of vrijkomt. Emotioneel gezien is de eisprong ook het hoogtepunt in de menstruatiecyclus. Oestrogeen en progesteron: deze hormonen zijn nu op hun hoogste niveau. Je charisma, communicatie en overtuigingskracht bereiken ook hun hoogtepunt en je hebt nu een grote aantrekkingskracht.

Afnemende maan Als de maan weer afzwakt, is het tijd om los te laten en je opnieuw aan je innerlijke wereld te wijden. Deze fase van de maancyclus is de tijd om na te denken en te evalueren waar je nu staat. In de menstruatiecyclus komt deze fase overeen met de luteale fase, waarin het lichaam zich aanpast aan de menstruatie, tenzij de eicel bevrucht is. In deze fase lukt het je vaak goed om dingen af te ronden en orde op zaken te stellen. Ook trek je je langzaam terug. Dit is een ideaal moment om uit te sorteren en op te ruimen.

Terug naar een natuurlijk evenwicht

Soms heb je last van hormonale disbalansen die verschillende gevolgen kunnen hebben. Denk aan onregelmatige of ontbrekende menstruaties of aan extreme stemmingswisselingen. Als hiervoor geen medische verklaring te vinden is, ontstaat dit vaak door hormonale disbalansen. Stress heeft bijvoorbeeld (onbewust) veel invloed op je hormoonhuishouding. Dit kan zich op verschillende niveaus voordoen. Alleen al door blootstelling aan onnatuurlijk licht (bijvoorbeeld in grote steden ’s nachts of door voortdurend gebruik van smartphones en computers) zet je je je lichaam vaak onbewust onder stress. Vroeger was de maan ’s nachts de enige lichtbron. Zo wist het lichaam: nu is het echt nacht. En als het volle maan was, wist het lichaam door de hogere lichtstraling: nu is het volle maan. Weer in de pas lopen met je natuurlijke maancyclus kan dus helpen om stress te verminderen en zo je hormonen meer in balans te brengen.

Wil je leren leven volgens het ritme van de maan? Meld je dan aan voor de cursus 365 Dagen Balans en Geluk met de Maan en kom te weten hoe de maan voor jou werkt. Meebewegen met de energie van de maan is de moeite waard. Doe je mee? Je kunt je nu tijdelijk weer aanmelden want we starten weer met Nieuwe Maan op 7 september: https://www.365dagen.com/365-dagen-geluk-en-balans-met-de-maan/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust