Je hoofd leegmaken… Hoe dan?!

Zou jij ook graag meer rust in je hoofd willen ervaren?

We zijn van jongs af aan gewend om alles te beredeneren en op te lossen met en in ons hoofd. Dat zorgt ervoor dat je gaat piekeren en teveel in je hoofd zit. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig.

Piekeren

Er kunnen veel redenen voor zijn waardoor je in je hoofd gaat zitten en bijvoorbeeld gaat piekeren. Denk aan:

 • Angsten
 • Keuzestress
 • Veranderingen
 • Twijfels
 • Onzekerheden
 • Negatieve gedachten over verleden en toekomst

Niet alleen negatieve gedachten leveren een druk hoofd op; ook teveel positieve gedachten zoals ideeen

Hoe meer we proberen hier juist niet mee bezig te zijn, hoe meer je juist in de piekermodus terecht komt. Net als de bekende roze olifant waar je niet aan moet denken 😉

De gevolgen van teveel in je hoofd zitten

Langdurig piekeren kan flinke geestelijke en lichamelijke gevolgen hebben. Zeker als de piekergedachten niet tot rust kunnen komen. Denk aan:

 • Concentratieproblemen
 • Slapeloosheid
 • Chronische vermoeidheid
 • Maagklachten

Onrust / gevoel van opgejaagdheid

Veel denken; weinig doen

Ook jouw energiehuishouding is wat uit balans door deze (langdurige) drukte in je hoofd. Je begrijpt dat je energie dan vooral geclusterd is in en om je hoofd in plaats door je hele lichaam. Hierdoor is er letterlijk teveel activiteit op één plek. De connectie met je buik (= waar het centrum van je gevoel zit) is daardoor ook even weg. Het is dus belangrijk om deze connectie weer te versterken.

 1. Versterk de connectie met jouw gevoel

Een belangrijke stap om uit je hoofd te komen, maak je door de connectie met je gevoel te versterken. Want hoe sterker die connectie is, hoe beter die in stand blijft in situaties waarbij je nu steeds in je hoofd schiet.

Korte oefening

Hoe kun je nu die connectie versterken? Ik heb daar een korte oefening voor:

 • Zorg dat je ongeveer 1 minuut ongestoord ergens kan zitten.
 • Sluit je ogen.
 • Visualiseer dat je lijntjes energie trekt van je hoofd naar je buik (plek in je buik net boven je navel).
 • Maak meerdere lijntjes (net als de assen op een aardbol).
 • Doe dit een aantal keren achterelkaar.
 • Hiermee heb je de connectie hoofd-gevoel weer gemaakt. En hoe vaker je dit doet, hoe sterker die connectie wordt.

 

 1. Ga voor de breindump

Als het heel vol is in je hoofd moet je soms gewoon letterlijk ruimte maken. En net zoals je dat zou doen in je huis, is het dus een kwestie van opruimen en weggooien. Bijvoorbeeld met mijn variant op de bekende gedachten- of breindump:

 1. Pak je schrift of een leeg blaadje.
 2. Schrijf nu alles opschrijven dat in je hoofd zit.
 3. Schrijf je hoofd letterlijk leeg.
 4. Doe dit minimaal 10 minuten.

Lees na wat je hebt opgeschreven en verdeel het dan in de volgende categorieën:

 • Negatieve gedachten.
 • Acties die je binnen 10 minuten kan doen.
 • Dromen/verlangens.
 • Dingen die buiten jouw macht liggen.

Omdat je op deze manier alles uit je hoofd hebt ‘gehaald’ en op papier hebt gezet, ervaar je direct dat je hoofd al een flink stuk leger is.

Op welke manier kun je je hoofd verder nog lekker leeg maken? De volgende tips gaan daar zeker aan bijdragen.

 1. Vergeef anderen (en jezelf)

Wist je dat je minder onrust in je hoofd ervaart als je vergevingsgezind bent? Vergeven is goed voor je relaties met anderen, maar zeker ook voor je gezondheid. Soms voelt vergeven als toegeven, maar dat is het niet. Je vergeet niet wat je is aangedaan, maar je besluit bewust om alle gevoelens daaromheen zoveel mogelijk los te laten. Denk aan boosheid, wrok, woede en verwijten.

Door anderen (of jezelf) te vergeven, helpt het je beter om het verleden los te laten. Er ontstaat zo veel meer rust en ruimte in je hoofd.

Extra tip: naast vergeven doet ‘je excuses aanbieden’ het ook erg goed. Zo toon je respect en waardering naar de ander én zorgt meteen voor meer rust in je hoofd, omdat je de kwestie (veel beter) kunt loslaten.

 1. Laat schuldgevoelens los

Schuldgevoelens zorgen ervoor dat we ons gevangen en machteloos voelen. Je kent het vast wel: in je hoofd ben je er veel mee bezig. Ook dit veroorzaakt natuurlijk veel onrust.

Een manier om dat te verminderen is door je verontschuldigingen aan te bieden (als dat van toepassing is). Dat klaart de lucht en brengt direct ruimte en rust in je hoofd.

 1. Laat het verleden los en geniet in het hier en nu

Veel te vaak leven we in ons hoofd in het verleden. Door al die gedachten zit je hoofd snel vol. Probeer jezelf steeds bij te sturen op het moment dat je weer zwelgt in het verleden en denkt aan alle dingen dat je nu niet meer kunt veranderen. Besef dat je er hier en nu niets (meer) aan kunt doen.

Leef zoveel mogelijk in het hier en nu. Waarom? Omdat je daardoor in je hoofd druk bezig bent met het heden. Er is dan gewoonweg veel minder ruimte voor gedachten over het verleden.

Wil je je hoofd leegmaken? Kies de tip die jou het meeste aanspreekt en ga ermee aan de slag voor meer rust en ruimte.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust