Is koken met de airfryer gezond(er)?

Gezond eten is en blijft een belangrijk thema. Er ontstaan op dit gebied voortdurend nieuwe trends en er worden diëten ontwikkeld om bewust met dit onderwerp aan de slag te gaan. Van gefrituurd voedsel is bekend dat het schadelijk is voor onder meer je hartgezondheid. Vraag jij je weleens af hoe gezond het eten uit een airfryer nu werkelijk is? In dit blog vertel ik je er van alles over.

Wat is een airfryer?

Een airfryer werkt als een soort convectieoven. Al je hem aanzet, circuleert er voortdurend hete lucht in het apparaat. Die hete lucht verhoogt vervolgens langzaam de temperatuur van het voedsel dat erin zit. Op die manier wordt je eten bereidt.

De airfryer bestaat uit een behuizing met een paar bedieningsknoppen waarmee je eenvoudig de kooktijd en temperatuur kunt instellen. Bovendien heeft de airfryer een lade of een deksel; afhankelijk van het model.

Je kunt allerlei accessoires kopen die horen bij de airfryer en die de bereiding van het eten nog gemakkelijker maken.

Je kunt echt bijna alles wel met de airfryer bereiden. Natuurlijk de welbekende snacks en frietjes, maar je maakt met hetzelfde gemak vlees of vis klaar in een airfryer. Maar ook groentes en ovenschotels. Ook als het gaat om lekker bakken kun je met een airfryer perfect aan de slag.

Laten we eens kijken hoe gezond het bereiden van eten met de airfryer nu eigenlijk is.

1. Minder calorieën

Als je je eten bereid in de airfryer, krijg je automatisch veel minder vet binnen omdat je maar weinig vet nodig hebt voor het bereiden van voedsel in dit apparaat. Daarmee is het vanuit dit oogpunt zeker altijd een gezondere optie dan datzelfde eten bereiden in een friteuse of een braadpan.

Een airfryer kan zeker een grote hulp zijn als je wilt afvallen. Door de bereiding met minder olie heeft dit zeker een positief effect op je calorie-inname. Maar het gaat er vooral om wat je met de airfryer bereid. Fastfood blijft fastfood: ook als je het met de airfryer bereidt 😉

2. Minder vet

In principe is het bereiden van eten in een airfryer altijd gezonder dan het bereiden van hetzelfde eten in een friteuse. Dat gaat dan vooral om de hoeveelheid vet die je minder binnen krijgt als je het eten in een airfryer bereidt.

Het eten uit een airfryer heeft altijd een veel lager vetgehalte per maaltijd. Dit betekent dat terwijl je hetzelfde eet als uit een friteuse, je veel minder calorieën binnen krijgt. Zo bevat frites dat bereid wordt met de airfryer tot 80 % minder vet dan frites bereid met de friteuse.

Ondanks dat er veel minder olie wordt gebruikt dan in een gewone bakpan of frituurpan, is het eten evengoed smaakvol en krokant. Alles wat je op de juiste manier met de airfryer bereid, wordt gewoon lekker en komt ook heerlijk knapperig uit de airfryer.

3. Meer vitamines

Dankzij de praktisch vetvrije bereiding van je eten met de airfryer heeft het natuurlijk een belangrijk gezondheidsvoordeel. Maar er is meer: tijdens de bereiding in een airfryer gaan er maar weinig vitamines verloren.

Ook blijven andere belangrijke voedingsstoffen beter behouden in het voedsel dat je er in bereidt. Gebruik je airfryer zoveel mogelijk voor het bereiden van gezond en onbewerkt voedsel. Denk aan groenten en vlees.

4. Minder risico op ongezonde transvetten

Gebakken voedsel uit bijvoorbeeld de braadpan of friteuse kan hoge gehaltes aan zogenaamde transvetten bevatten. Transvetten zijn allesbehalve gezond voor je lichaam, vooral als je de frituurpan vaak gebruikt.

Uit veelvuldig onderzoek blijkt dit soort vetten een verhoogd gezondheidsrisico met zich mee te  brengen. Consumptie van voedingsmiddelen met transvetten leidt tot een verhoging van het ’slechte’ LDL-cholesterolgehalte en een verlaging van het ‘gezonde’ HDL-gehalte in je bloed.

Dit kan mogelijk leiden tot een verhoogd risico op aderverkalking, een hartaanval of een beroerte. Andere effecten van transvetzuren hangen samen met zwaarlijvigheid en het dichtslibben van celwanden. Dat wil je allemaal liever voorkomen.

Met een airfryer bestaat dit gevaar amper, omdat er hooguit kleine hoeveelheden olie worden gebruikt in plaats van een pan vol vet waar het eten in wordt ondergedompeld. Door het gebruik van zo min mogelijk olie bij de bereiding van je eten in een airfryer is er bij de verhitting ook veel minder risico op deze transvetzuren.

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

5. Minder risico op acrylamide

Een andere reden voor het slechte imago van friteuses is de kankerverwekkende chemische stof acrylamide. Behalve in tabaksrook zit deze stof ook in allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan frites, chips en koekjes.

Vooral als aardappelproducten te sterk verhit kunnen er zwarte vlekken op het eten komen doordat het wat aanbrandt en daardoor ontstaan er verhoogde hoeveelheden acrylamide. Het is goed om te weten dat in airfryers (bij een temperatuur tot 180 graden) minder acrylamide wordt gevormd dan in gewone friteuses.

Let op: airfryers koken snel. Het kan gebeuren dat voedsel binnen korte tijd verbrandt. Verbrand voedsel kan dus dit soort kankerverwekkende stoffen bevatten. Het is daarom verstandig om je eten tijdens de bereiding met de airfryer wel steeds in de gaten te houden.

Airfryers zijn vanuit verschillende invalshoeken zeker een veel gezonder alternatief voor friteuses. Je kunt er ontzettend veel verschillende gerechten mee bereiden en zo op een gezonde en caloriebewuste manier je eten bereiden.

Je bespaart met een airfryer de inname van veel ongezond vet. Wel krijg je de noodzakelijke vitamines en andere voedingsstoffen binnen, terwijl het eten smaakvol en heerlijk knapperig uit de airfryer komt. Wat wil je nog meer?

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust