In 9 stappen effectief je garage opruimen

Ben jij tegenwoordig ook regelmatig in een opruimbui? Jammer dat je dan eigenlijk nooit aan de garage of schuur toekomt. De garage wordt vaak een dumpplek en er worden 1001 dingen bewaard.

Veel spullen heb je regelmatig nodig, andere spullen staan daar misschien al jaren te verstoffen. Behalve een dumpplek is het ook een soort uitstelplek geworden, vergelijkbaar met een zolder, maar dan op de begane grond. Het staat er ook aardig volgebouwd waardoor je niet meer echt overzicht hebt van wat er staat en waar iets ligt. Staat het opruimen van de garage op je to-do lijstje? Nu is het een mooi moment om daarmee aan de slag te gaan.

In dit blog deel ik 9 handige tips hoe jij je garage kunt opruimen en hoe je dat effectief en succesvol doet.

Je garage opruimen? Zo doe je dat:

Je garage is overvol en het is tijd om ermee aan de slag te gaan. Vaak weet je niet waar je moet beginnen. Mijn eerste tip is om een dag uit te kiezen waarop het droog weer is. Je zult namelijk wat spullen tijdelijk uit de garage moeten halen en ergens anders neer moeten zetten. Daarna kun je aan de slag gaan met onderstaande tips.

1. Maak vooraf een plan

Voor je begint met het opruimen van je garage, is het slim om eerst even na te denken wat je straks met de ruimte wilt doen. Loop je garage in en kijk goed rond. Kun je het anders – misschien logischer en ruimtelijker – inrichten? Neem even de tijd om aan alle kanten rond te kijken en bedenk hoe het er na het opruimen precies uit moet zien. Maak bijvoorbeeld een schets en/of aantekeningen.

Ga voor jezelf na: moet alles wat er nu in staat ook grotendeels weer terug naar de garage? Denk je eraan om kasten of rekken tegen de muur te plaatsen om zo meer ruimte te creëren? Misschien mogen de muren worden voorzien van een frisse lik verf (zie tip 3)? Denk hierover alvast na. Straks als de garage helemaal leeg is, kun je de definitieve indeling bepalen.

2. Wees kritisch

In een garage kun je veel spullen kwijt. Daarom staat het er na een bepaalde tijd ook altijd weer helemaal vol.

Omdat er toch ruimte is, kan het verleidelijk zijn om veel dingen steeds opnieuw te blijven bewaren; ook weer in de garage. Probeer  dit gevoel voor jezelf te overwinnen. Wees extra kritisch bij het uitsorteren.

Neem bijvoorbeeld als leidraad: als ik het de afgelopen 2 jaar niet heb gebruikt of gemist, dan kan het nu weg.

3. Haal je garage helemaal leeg

Haal alle grote losstaande spullen als eerste uit de garage. Alles wat in een kast staat of op een rek ligt, laat je nog even staan. Maak buiten drie plekken vrij waar je het volgende soort spullen kunt uitsorteren.

  • Op plek 1 komt alles terecht dat weg kan. Denk aan kapotte of sterk verouderde spullen (bijvoorbeeld verroest gereedschap) of dingen die je al jaren echt niet meer gebruikt.
  • Op plek 2 komen spullen terecht, die je wel wilt houden maar die eigenlijk niet in de garage horen of beter elders opgeruimd kunnen worden.
  • Op plek 3 leg je tenslotte  alles neer dat nog goed en heel is, maar wat je echt niet meer gebruikt.

Pak elk item uit je garage in je handen en leg het op één van deze drie plekken neer. Ga door tot je alle grotere spullen uit je garage hebt weggehaald.

Extra tip: dozen en zakken kun je ook alvast buiten neerzetten om de garage zo leg mogelijk te maken. Die hoef je nu nog niet uit te zoeken.
Extra tip: Kost je huis opruimen jou veel energie lees dan ook nog even dit blog.

4. Schoonmaken en opfrissen

Als de garage helemaal leeggeruimd is, maak deze dan grondig schoon. Gebruik een bezem, stofvanger en handveger om zand, vuil, spinnenwebben enzovoorts weg te halen.

Misschien oogt je garage wat klein. Wist je dat je met een lichtere kleur op de muur de garage een stuk ruimtelijker laat ogen? Dat komt doordat het licht binnen dan nog beter weerkaatst. Mocht je tijd en zin hebben, dan is dit het moment om de muren een nieuwe lik verf te geven.

5. Bepaal de bestemming van je spullen

De vloer van je garage is nu zover leeg en alles is fris en schoon. Ga naar buiten waar de spullen liggen. De spullen van plek 1 kun je meteen weggooien. Zitten er grote spullen bij? Dan kun je die het beste naar de milieustraat brengen.

De spullen van plek 2 ruim je ergens in huis op waar het beter past. Kijk goed waar je vergelijkbare spullen hebt opgeborgen en leg dit erbij. Die ski-laarzen kunnen bijvoorbeeld naar zolder bij de rest van de ski-spullen: zo ligt alles netjes bij elkaar.

Voor de spullen van plek 3 mag je jezelf deze twee vragen stellen:

  1. Gebruik ik het nog wel of ga ik het nog gebruiken?
  2. Is het mooie / functioneel en wil ik het gaan gebruiken binnenkort?

Zodra je antwoord op een van de vragen ‘nee’ is, dan geef je dat item weg of gooi je het weg.

6. Spullen uit dozen en kasten uitruimen

Alle grote dingen heb je uitgezocht. Nu is het tijd voor alle kleinere spullen, dus alles wat in rekken, kasten, lades of dozen en plastic zakken zit.

Werk steeds met de inhoud van één doos of kastlade. Haal die helemaal leeg en spreid het uit op de grond. Pak bijvoorbeeld een grote deken waarop je de spullen kunt uitstallen. Of zet tijdelijk een tafel neer bij de garage. Zo kun je makkelijker werken. Sorteer die spullen in drie stapels:

Stapel 1: Kan weg (is kapot of verouderd en niet meer bruikbaar). Deze stapel mag na het uitsorteren je meteen weg.

Stapel 2: Hoort ergens anders. Deze spullen breng je naar de plek waar het officieel hoort. Kijk goed waar je andere (hetzelfde soort dingen) hebt opgeborgen en leg dit erbij. Stel je hebt knutselspullen gevonden: leg die dan bij de andere knutselspullen in huis.

Stapel 3: Geen idee wat ik ermee moet. Ook hier geldt dat je jezelf de volgende vragen mag stellen:

  1. Gebruik ik het nog wel of ga ik het nog gebruiken?
  2. Is het mooie / functioneel en wil ik het gaan gebruiken binnenkort?

Zodra je antwoord op een van de vragen ‘nee’ is, dan geef je dat item weg of gooi je het weg.

Heb je een lade of een onderdeel van een rek leeggehaald? Maak het even schoon met een fris sopje nu het leeg is. Pak steeds een nieuwe doos of een andere inhoud van een rek of kast. Pak dat steeds per lade, rek, doos of zak aan. Dit is een flinke klus, maar dan is het straks ook allemaal weer netjes en overzichtelijk opgeruimd.

7. Spullen weggeven

Onbruikbare dingen gaan natuurlijk gelijk de vuilnisbak in. Maar de goede, werkende en bruikbare spullen kun je bijvoorbeeld weggeven. Want vaak kunnen anderen datgene wat jij niet meer nodig hebt, nog heel goed gebruiken.

Als het goede spullen zijn, geef ze aan vrienden of familie of je brengt het naar de kringloopwinkel. Zo maak je er anderen weer blij mee en jij hebt een keurig opgeruimde garage waar je straks alle spullen die je nodig hebt, gemakkelijk terug kunt vinden.

8. Spullen verkopen

Heb je veel spullen die nog goed zijn en die weg mogen? Waarom organiseer je geen garageverkoop? Dat is gemakkelijk en gezellig.

Je kunt je spullen ook online plaatsen met een advertentie en zo verkopen. Er zijn verschillende plaatsen waar je dat kunt doen. Denk aan Marktplaats of E-bay.

Extra tip: Die ene vaas van tante Sjaan kan gewoon weg. Lees in dit blog hoe je dat doet zonder je schuldig te voelen : – )

9. Weer logisch inruimen

Je hebt vooraf nagedacht over de inrichting van je garage als die is opgeruimd. Nu kun je daarmee aan de slag gaan. Zet alles op zijn plek neer. Als je dozen of bakken terugplaatst, is het slim om met een stift erop te zetten wat erin zit. Of om er een etiketje op te plakken. Dit helpt je niet alleen om je spullen snel terug te vinden; zo blijft je garage ook op langere termijn overzichtelijk.

Klaar? Als laatste zet je de grote spullen weer terug in de garage en geniet van een heerlijk overzichtelijke en opgeruimde garage.

Wil je de rest van je huis ook aanpakken maar heb je geen idee waar te beginnen? Start dan in ieder geval met het downloaden van deze checklist 60 dingen in huis om weg te doen zonder je schuldig te voelen.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust