In 8 simpele stappen een effectieve voorjaarsschoonmaak

Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak: een mooi moment om je huis een helemaal onder handen te nemen. Soms kan de hoeveelheid werk die op je af komt je overweldigen en weet je niet waar je moet beginnen. Om ervoor te zorgen dat elke kamer in je huis weer fris blinkt en straalt, deel ik in dit blog 8 stappen om je huis weer spic & span te krijgen.

1. Goed voorbereid van start

Wist je dat je sneller klaar bent met de voorjaarsschoonmaak als je het systematisch aanpakt? Begin met het opruimen van alle losse spullen in je huis. Poets dan de ramen, stof vervolgens af en werk dan bepaalde ruimtes in je huis achterelkaar af, waarbij de badkamer en de keuken als laatste aan de beurt zijn omdat je daar regelmatig komt.

Dit is een behoorlijk uitgebreid poetsproject en het is prettig om daarbij het overzicht te bewaren. Het is slim om een lijstje voor jezelf te maken zodat je hierop kunt afstrepen wat klaar is.

Afhankelijk van je woonsituatie kun je ook taken verdelen of het werk over meerdere dagen verdelen. Pak nu al je poets benodigdheden erbij en begin.

2. Eerst opruimen

Het eerste wat moet gebeuren is het opruimen van alle losliggende spullen in huis. Ga de ruimte af waar je aan de slag wilt gaan en berg kranten en tijdschriften, speelgoed of rondslingerende was op.

Zie je spullen die kapot zijn of versleten? Die kunnen meteen weg. Kijk ook of er spullen staan die je eigenlijk (bijna) niet gebruikt. Die kunnen ook meteen worden opgeborgen in de kelder of op zolder.

3. Gordijnen, ramen en kozijnen

De lente is natuurlijk hét moment om de gordijnen te wassen. Ook de ramen moeten worden worden gelapt. Hierbij is het belangrijk om eerst de kozijnen schoon te maken met een fris sopje. Als die schoon en droog zijn, kun je beginnen met het lappen van de ramen.

Tip: Heb je luiken? Vergeet ze niet en maak die ook van binnen en buiten schoon met een mild sopje.

4. Weg met de stof

Afstoffen is het volgende dat moet gebeuren. Dit klusje gaat natuurlijk het beste met een lekker muziekje aan. Werk hierbij altijd van boven naar beneden. Minder stoffige oppervlakken kun je snel schoon krijgen met een vochtige doek. Dikkere lagen stof moet je eerst aanpakken met een stofzuiger of een microvezeldoek. Daarna gebruik je ook hier een vochtige poetsdoek.

Voor je boekenplanken gebruik je een plumeau. Haal alle boeken eraf en veeg de planken van boven naar beneden schoon. Tenslotte maak je ook lades in deze ruimte leeg en neem je die af.

Apparatuur neem je ook voorzichtig af met een plumeau. Reinig alle lampenkappen in de ruimtes. Haal ze er bij voorkeur af en maak ze schoon met een vochtige doek. Kunnen ze er niet af? Neem ze af met een plumeau en vervolgens met een licht vochtige microvezeldoek.

Gestoffeerde meubels zoals de bank en stoelen moeten grondig worden gestofzuigd. Zuig ook goed onder de meubels. Haal dan alle kussen eraf en zuig  ook hier grondig. Je staat er versteld van wat zich daartussen kan ophopen. Losse kussenhoezen kun je nu in de was doen.

Voor het bed is het tijd om de matras eraf te halen (met de gebruikte zijde naar boven neerleggen) en waar nodig schoon te maken. Vervolgens stof je de lattenbodem goed af. Stofzuig onder je bed. Leg dan de matras terug waarbij je deze nu omgedraaid op de lattenbodem legt. Dit voorkomt dat de matras aan één kant verslijt. Zo kun je de levensduur ervan verlengen.

5. Vloeren en tapijten

Nu gaan we naar het reinigen van tapijten en vloeren. Verplaats alle kleinere meubelstukken zoals kastjes, zodat je er achter en onder ook goed bij kunt met stofzuigen.

Stofzuig je tapijten niet alleen, maar maak ze nu ook schoon. Wat bij de gewone poetsbeurt blijft er altijd hardnekkig vuil in de vezels vastzitten. Maak dit nu goed schoon door een poederwasmiddel lichtjes op het tapijt te strooien. Laat dit even intrekken en zuig het dan na een paar uur weer op.

Vloeren die je kunt dweilen, dweil je na het stofzuigen grondig met een fris (en geschikt) sopje. Bij houten vloeren is het belangrijk dat je specifieke producten gebruikt en dat je niet nat dweilt. Te veel nattigheid kan je houten vloer namelijk beschadigen.

Let op: Omdat de keuken en de badkamer tijdens het schoonmaken vaak bezocht worden, komen die als laatste aan de beurt.

6. De hal

Ook even wat aandacht aan de hal. De hal is vaak een ruimte waar van alles kan liggen en hangen: schoenen, jassen, paraplu’s, tassen enzovoorts. Haal alles uit de hal (ook van de kapstok), zet ook eventuele kastjes er weg en maak de vloer helemaal leeg.

Sorteer nu alle spullen en kijk of ze echt in de hal horen of dat ze eigenlijk ergens anders horen. De schoenen van dit seizoen die je vaak draagt, kun je in de hal laten staan. De rest berg je ergens anders op. Hetzelfde doe je met de jassen: alleen de jassen van dit seizoen op de kapstok terughangen. Zo creëer je meteen meer rust en ruimte in de vaak kleine hal.

Zet dan eventuele kastjes terug op hun plek en ruim ze uit. Maak deze dan schoon met een fris sopje. Vervolgens stofzuig en/of dweil je de vloer in de hal.

7. De badkamer en WC

Maak eerst de wastafel, douche, bad en wc schoon met een licht schuurmiddel en met kalkoplossende reinigingsmiddelen. De tegels in de badkamer kun je gewoon schoonmaken met een allesreiniger.

Dan ga je aan de slag met de kastjes; haal ze leeg en kijk meteen of er spullen tussen zitten die over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Zeker bij cosmetica en medicijnen is het van belang dit te bewaken. Neem dan de kasten af met een fris sopje en eindig met een vochtige doek.

Om de spiegel streeploos schoon te krijgen zijn een microvezeldoek of katoenen doek en water meestal voldoende. Wist je dat zure producten (zoals azijn) niet geschikt zijn voor het reinigen van spiegels? Ze tasten de zilverlaag op termijn aan en dat leidt tot roest.

Maak de afvoer goed vrij met een liter kokend water. Is het wat verstopt? Gebruik dan een speciaal middel om de afvoer weer helemaal vrij te maken.

8. De keuken

Dit is een behoorlijk uitgebreid project als je het goed aan wilt pakken. Begin met de kasten bovenin. Haal eerst alles eruit en neem het dan af met een fris sopje. Maak de bovenkant, binnenkant en voorkant van deze kasten goed schoon.

Kijk ook meteen of de producten allemaal nog houdbaar zijn. Wat over de datum is, kan meteen de prullenbak in. Doe hetzelfde met de kastjes en lades beneden. Werk hierbij altijd van boven naar beneden.

Vervolgens komen alle tegels en werkbladen aan de beurt. Hierbij is het belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt.

Tip: Een oude tandenborstel werkt  goed om vuil in de voegen te verwijderen.

Dan is de koelkast aan de beurt. Zet de koelkast uit en maak hem leeg. Check meteen even de houdbaarheidsdatum van de spullen die erin staan. Ontdooi de koelkast en de vriezer nu. Check ook hier hoe het met de houdbaarheid van de producten zit. Wist je trouwens dat hoe meer ijs zich in de koelkast / vriezer vormt, hoe meer elektriciteit hij verbruikt?

Maak de koelkast daarna grondig schoon met een fris sopje. De losse onderdelen van de koelkast kun je in de vaatwasser doen; denk aan glazen platen of plastic onderdelen.

Dan komen je fornuis en je oven aan de beurt. Reinig deze grondig met een daarvoor geschikt middel. Geef vooral de oven extra aandacht. Lees tenslotte ook zeker dit blog met hele handige schoonmaakhacks voor je keuken:

7 Handige hacks om je keuken schoon en fris te houden

Een grote voorjaarsschoonmaak kost veel tijd. Plan liever iets te veel tijd hiervoor in dan te weinig. Werk dingen rustig en grondig af. Neem op tijd een pauze met een welverdiend kopje koffie of thee en geniet van de dingen die je alweer lekker fris hebt in huis.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust