In 7 simpele stappen een opgeruimde zolder

Is jouw zolder een plek waar spullen zich ongemerkt steeds verder op lijken te stapelen? Of kan er eigenlijk al lang niet echt meer iets bij? Of stoor je je simpelweg aan de hoeveelheid weinig gebruikte spullen die daar staat? Nu is een mooi moment om een start te maken met het opruimen ervan. In dit blog deel ik 7 praktische tips zodat je zolder effectief wordt opgeruimd en je weer geniet van overzicht en ruimte op je zolder.

1. Ga georganiseerd aan de slag

Kom nu in actie en maak tijd vrij om je zolder eens uitgebreid onder handen te nemen. De logische indeling van een zolder is na jaren spullen ‘wegstouwen’ vaak zoek.

Als je je hebt voorgenomen om op te ruimen op zolder, dan is nu het moment om goed na te denken over de indeling als het straks is leeggehaald en je daarna weer gaat inruimen.

Bedek alvast hoe je straks de zolder wilt indelen, want goede voorbereiding is het halve werk. Teken bijvoorbeeld uit hoe het eruit moet komen te zien.

Zijn er dingen die je graag wilt houden? Denk aan spullen met emotionele waarde: bijvoorbeeld dat theeservies van je tante. Bedenk dan nu al of je het ergens in je huis een mooi plekje kunt geven. Bijvoorbeeld in een kast beneden of in een vitrinekast.

2. Zorg voor een logische en praktische indeling

Betrek nu ook andere gezinsleden erbij en denk samen na over een ideale indeling van jullie zolder. Misschien wil je ook nog iets doen met de ruimte als het helemaal opgeruimd is. Een deel van je zolder als hobbykamer inrichten bijvoorbeeld of een fijn zithoekje creëren. Het kan allemaal.

Vaak hebben zolders schuine muren. Misschien is het nu een mooi moment om te kijken of je daar speciale meubels neer wilt zetten die passen onder een schuin dak. Je kunt het ook op maat laten maken.

Verdeel ook je spullen in groepen. Denk aan spullen die je elk jaar een keer nodig hebt. Denk aan winterspullen, zomerspullen of kerstspullen. Houd er bij de indeling rekening mee dat je die redelijk vooraan plaatst zodat je er gemakkelijk bij kunt komen.

Zorg tenslotte voor een goede doorgang bij je indeling zodat je overal gemakkelijk bij kunt komen als het moet.

3. De eerste opruim-ronde

Hoe ga je nu te werk met het echte opruimen? Je start met een grote vuilniszak in je hand. Loop over de zolder en doe daar alles in wat je ziet staan en wat echt weg kan. Verouderd, kapot, incompleet, versleten, niet meer in de mode: weg ermee.

Die dingen kunnen waarschijnlijk allang weg alleen heb je er nooit echt de moeite voor genomen dit uit te zoeken. Houd hierbij steeds in je achterhoofd wat het je gaat brengen als je straks een opgeruimde zolder hebt waar je precies weet wat er staat en waar het staat. Dat werkt enorm motiverend bij deze eerste opruim-ronde.

4. Begin met uitsorteren

Je gaat nu aan de slag met de rest van de spullen. Zorg dat je vier aparte hoeken of plekken ruimte maakt op zolder waar je spullen neer kunt zetten of leggen:

  1. Hier leg je neer wat je echt wilt houden.
  2. Deze plek is voor de spullen waar je over twijfelt.
  3. Is voor spullen die nog goed zijn, maar die je zelf niet meer gaat gebruiken (weggeven).
  4. Dit wordt de plek voor alles wat je weg wilt gooien omdat het kapot of versleten is (weggooien).

Pak een willekeurige doos en start met de inhoud ervan. Neem elk item in je hand, voel bewust en vraag jezelf af: ga ik dit zeker gebruiken: ja, nee of misschien. Leg het op de betreffende plek neer.

Zo ga je door tot je alles op zolder in je handen hebt gehad. Dat kan natuurlijk niet allemaal in 1 dag. Spreid het werk uit over een aantal dagen en pas het in in je planning. Je ziet stukje voor stukje meer ruimte komen op zolder en je ervaart steeds meer rust in je hoofd: heerlijk!

Klaar met uitsorteren? Zet de ramen open begin met een grote schoonmaak op je zolder. Begin boven met afstoffen en weer naar beneden. Als laatste ga je stofzuigen en als je een vloer hebt die je kunt dweilen, haal je de dweil nog even over de vloer.

5. Leg alles duidelijk vast

Je weet nu precies wat er in welke doos of kast gaat. Het is slim om hiervan ook een lijst te maken op je computer. Noteer straks tijdens het inruimen  per doos de inhoud.

Doe hetzelfde met de lades in de kasten of de spullen in de rekken. Want nu weet je waar alles ligt, maar over driekwart jaar is het fijn dat je even in dit bestand kunt kijken als je iets specifieks zoekt

6. Doe goed voor een ander en maak jezelf blij

Ik ga je zeker niet vragen om afscheid te nemen van zaken die emotionele waarde voor je hebben. Maar alle spullen die goed zijn en die je nooit gebruikt: daar maak je toch net zo lief een ander blij mee?

Denk aan een kringloopwinkel: hoe blij maak je mensen die weinig te besteden hebben met jouw goed spullen? Of familie en kennissen. Je doet goed werk door je zolder op te ruimen met die gedachte in je achterhoofd.

Heb je veel spullen of grote spullen die je zelf niet weg kunt brengen? Weet dat de kringloop ook op afspraak langskomt om de spullen bij je af te halen. Hoe fijn is dat?! Neem daarvoor contact met ze op.

7. Alles weer netjes inruimen

Nu is het tijd om de spullen die je wilt bewaren weer op een logische en praktische plek op te bergen op zolder. Zorg dat iedere doos of bak voorzien is van een etiket of dat erop geschreven staat wat er in zit. Zet de kant met de tekst naar de ingang toe, zodat je in één oogopslag ziet wat er in een doos zit.

Plaats de spullen zo efficiënt mogelijk en zorg voor de eerder besproken ruimte om erdoor te kunnen lopen. Wat een fantastisch gevoel he: de grote klus is geklaard. Je hebt het geweldig gedaan en het resultaat mag er absoluut zijn. Een groot compliment aan jezelf 😉

Als je moeite hebt om prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Dus begin gewoon!

En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.
Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor.  ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust