Hooggevoeligheid en de maan

De maan heeft een bepaalde invloed op ons met haar maanritme. Zij werkt in haar fasen door haar aantrekkingskracht vooral zichtbaar in het element water. Wij mensen bestaan voor het overgrote deel uit water, dus het is niet vreemd dat je op allerlei manieren kunt reageren op de maan. Mensen die hooggevoelig zijn, kunnen zelfs nog sterker reageren op de maan. In dit blog vertel ik je daar meer over en geef ik je tips mee.

Wat is HSP

Wist je dat mensen verschillen in hun algemene gevoeligheid? Als mensen bijzonder gevoelig zijn, ben je hooggevoelig. Ongeveer 15-20% van de mensen valt onder deze groep, zowel mannen als vrouwen. Hooggevoelige mensen hebben een extreem gevoelig zenuwstelsel met alle gevolgen van dien. De Amerikaanse professor en psychotherapeute Dr. Elaine N. Aron, bedacht voor deze groep mensen de term ‘highly sensitive person’ (afgekort: HSP). Zij heeft het onderwerp hooggevoeligheid sinds de jaren 90 uitvoerig bestudeerd. Deze aanleg voor hooggevoeligheid bestaat vanaf de geboorte.

Als HSP heb je een verhoogde ontvankelijkheid voor externe en interne prikkels. Je neemt ze met al je zintuigen veel intenser waar. Daarnaast neem je dingen ook veel gedetailleerder waar; je verwerkt ook meer informatie. Als HSP kun je storende invloeden wat moeilijker buiten de deur houden. Denk aan lawaai, geur of licht. Ook kun je overgevoelig zijn voor bepaalde wrijving of druk op je huid (denk aan labeltjes in je kleding). Ook de energie van anderen kan invloed op je hebben. Tenslotte ben je als HSP veel sneller overprikkeld dan niet HSP-ers. Hierdoor kun je je onrustig voelen en gemakkelijker en sneller geïrriteerd raken. Dat kost je allemaal veel energie.

Het effect van de volle maan als je hooggevoelig bent

Volle maan heeft een groot effect op je. Zo heeft het effect op je gedachtes en je emoties: bij de één wat meer dan bij de ander. Een ander feit is dat volle maan dingen versterkt. Dat kan twee kanten op gaan. Als je in een negatieve mindset zit en veel piekert en angstig bent, dan versterken volle maan deze gedachten. Gelukkig werkt het ook andersom: als je tijdens volle maan sterk gericht bent op positieve dingen en fijne en leuke gedachten hebt, dan wordt dat juist versterkt. Hier kun je dus gericht op inspelen als je je daarvan bewust bent. Wil je meer weten over de invloed en kracht van de maan? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/de-invloed-van-de-maan/

Het effect van de dagelijkse maan op jou als je hooggevoelig bent

Wist je dat je als HSP-er een gevoeliger zenuwstelsel hebt dan niet HSP-ers? Daardoor ben je ook gevoeliger voor de invloed van de verschillende maanstanden. Je kunt die energie vaak onbewust, maar ook bewust voelen. Vooral in de dagen voor volle maan en nieuwe maan kun je als hooggevoelig persoon sterk(er) reageren. Dat kan zich op verschillende manieren uiten:

 • Je ervaart meer vermoeidheid.
 • Je kunt intenser dromen.
 • Je kunt gaan slaapwandelen.
 • Je hebt meer moeite om je te concentreren.
 • Je bent gevoeliger voor stress.
 • Je kunt sneller opvliegend zijn.
 • Je kunt emotioneler zijn.
 • Je kunt angstiger zijn.
 • Alle prikkels komen nog heftiger binnen.
 • Je komt moeilijker in slaap.
 • Je hebt een minder rustgevende slaap.

Vaak vraag je je af waarom je je op sommige momenten op een bepaalde manier voelt. Het kan zomaar zijn dat de maan daarin een grote rol speelt. Je kunt de kracht van de maancyclus zelfs voor je laten werken en inzetten voor je intuïtieve, persoonlijk en spirituele ontwikkeling. Nu je weet dat de maan een bepaalde invloed op je heeft als hooggevoelig persoon / HSP, weet je ook waarom je je rond volle maan anders kunt voelen. Ook de andere maanstanden hebben invloed op je gesteldheid. Het is absoluut de moeite waard om dit verder te onderzoeken en de kracht van de maan voor je te laten werken. Wil je meer lezen over de 4 fasen van de maan? Bekijk dan ook zeker dit blog: https://www.365dagen.com/de-4-fasen-van-de-maan/

Ga voor meer rust

Tijdens volle maan kun je overweldigd worden door emoties en je slaapkwaliteit kan minder goed zijn. Ik deel wat tips met je om in deze fase meer rust en ontspanning voor jezelf te creëren.

 • Overdag zit je nu op de top van je energie. Benut dit en plan dan de dingen in die je veel energie kosten. Ga liever overdag een rondje hardlopen of wandelen dan in de avond.
 • Pak tijd voor jezelf en doe iets waar je rustig van wordt: lees een goed boek of ga schrijven. Creatief bezig gaan (knutselen, schilderen of tekenen) is ook een perfecte bezigheid.
 • Ga in deze periode geen discussies aan en maak geen (onnodige) ruzie.
 • Probeer te focussen op mooie dingen waar je blij van wordt. Richt je aandacht vooral op positieve gedachten en emoties.
 • Omring je met mensen die je een positief gevoel geven en waar jij je prettig bij voelt. Laat je aansteken door hun positiviteit.

Houd ook eens een maan-dagboek bij. Schrijf op hoe jij je voelt en hoe je slaapt. Noteer ook je emoties. Door dit bij te houden kun je op een bepaald moment patronen herkennen.

Fijne slaaptips

Ik geef je ook nog wat tips om beter te kunnen slapen tijdens volle maan:

 • Ga lekker op tijd naar bed. Tijdens volle maan heb je overdag meer energie dan ’s avonds
 • Zorg dat je elke dag beweegt. Ga sporten of maak een heerlijke lange wandeling in de natuur.
 • Zorg ervoor dat je stevig doorstapt tijdens het wandelen.
 • Zorg dat je kamer zo donker mogelijk is als je gaat slapen. Leg bijvoorbeeld ook iets over je wekker heen als die licht geeft.

Je leest het: het is interessant om je als HSP-er verder te verdiepen in het effect dat de maan op je kan hebben en hoe je dit voor je kunt laten werken. Wil je leren leven volgens het ritme van de maan? Meld je dan aan voor 365 Dagen Balans en Geluk met de Maan en kom te weten hoe de maan voor jou werkt. Meebewegen met de energie van de maan is de moeite waard. We starten weer op 8 augustus met nieuwe maan. Schrijf je in via deze link: https://www.365dagen.com/365-dagen-geluk-en-balans-met-de-maan/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust