Hoe maak je de airfryer schoon?

Heb je onlangs een airfryer aangeschaft en misschien al een paar lekkere recepten uitgeprobeerd? Dan is het handig om te weten hoe je het apparaat goed kunt schoonmaken. Het is een feit dat je eten uit een schone airfryer veel beter smaakt en het apparaat zo ook veel langer mee gaat.

Het belang van het reinigen van je airfryer

Een airfryer is veel meer dan een soort friteuse waarin je gezondere frietjes bereid. Dit apparaat gebruikt hete lucht bij het bereiden van je eten. Hoewel je geen (frituur)vet gebruikt, wordt de airfryer toch best vuil. Etensresten blijven vastzitten in de mand en in de opvangbak en vetspetters verontreinigen het verwarmingselement van je airfryer.

In een ander blog lees je uitgebreid wat een airfryer precies is en wat je er allemaal mee kunt doen: Wat kun je allemaal met een airfryer?

Voor gezonde en lekkere maaltijden moet je je Airfryer regelmatig schoonmaken. Als dit niet gebeurt, kunnen de volgende problemen ontstaan:

 • De smaak van je voedsel wordt negatief beïnvloed.
 • Het apparaat produceert meer rook dan normaal.
 • Er ontstaan moeilijk te verwijderen afzettingen.
 • Onderdelen van het apparaat kunnen zelfs beschadigd raken.

Je airfryer reinigen voor het eerste gebruik

Net zoals bij ieder ander keukenapparaat, is het ook bij de airfryer belangrijk om het voor het eerste gebruik even goed schoon te maken. Dat doe je als volgt:

 • Reinig het mandje en de opvangbak met wat afwasmiddel en water.
 • Veeg de binnenkant van de airfryer dan goed uit met een vochtige doek en laat het drogen.
 • Schuif dan de mand en de opvangbak weer in de airfryer en verwarm die gedurende 20 minuten op de maximumtemperatuur. Zo verwijder je eventuele resten die tijdens het productieproces zijn ontstaan.

Belangrijke voorbereidingen voor elke reinigingsbeurt

Dan gaan we nu naar het gewone onderhoud. Vergeleken met een frituurpan is het schoonmaken van dit handige keukenapparaat gelukkig vrij eenvoudig, maar het moet wel regelmatig gebeuren. Deze instructies zijn in principe bruikbaar voor alle airfryers met een mandjessysteem.

Eerst wat algemene dingen die je moet weten:

 1. Haal altijd de stekker uit het stopcontact voordat je het apparaat schoonmaakt.
 2. Laat je apparaat helemaal afkoelen voordat je het schoonmaakt. Het beste is om een half uur te wachten. Zo voorkom je brandwonden doordat het apparaat misschien nog (te) warm is.
 3. Maak het apparaat na ieder gebruik grondig schoon. Anders koeken voedselresten flink aan waardoor het daarna nog moeilijker schoon te krijgen is.
 4. Gebruik nooit krassende sponzen om schoon te maken. Anders kan de coating van je airfryer loslaten.

Dan leg ik nu uit hoe je het apparaat het beste reinigt.

De mand en de opvangbak

De beste manier om je airfryer schoon te maken hangt af van hoe vet de mand na gebruik is. Als je bijvoorbeeld friet maakt, zal de mand daarna niet druipen van het vet. In dit geval is het voldoende om de mand en de opvangbak met een keukendoekje goed schoon te vegen.

Maar als je bijvoorbeeld vet vlees gaat bereiden (of iets anders met veel vet), moet je anders te werk gaan. Dan moet je echt afwasmiddel gebruiken om de aparte onderdelen schoon te maken.

Dat doe je als volgt:

 • Wacht tot het apparaat goed is afgekoeld.
 • Haal het mandje en de opvangbak uit het apparaat.
 • Plaats ze in de gootsteen.
 • Giet er warm water bij.
 • Gebruik een doek of een sponsje en doe er een druppel afwasmiddel op.
 • Maak de mand helemaal schoon en spoel hem daarna goed af.
 • Herhaal hetzelfde voor de opvangbak.

Let op: volgens de fabrikant zijn de mand en de opvangbak vaatwasmachine-bestendig. Toch is het mogelijk dat de coating hiervan sneller loslaat als je ze regelmatig in de vaatwasser doet. Daarom raad ik je aan die onderdelen daar zo min mogelijk in te zetten. Was ze gewoon even met de hand af.

Het verwarmingselement

Dit onderdeel van je airfryer hoef je maar om de paar weken te reinigen. Denk aan eens in de 2 tot 4 weken. Het is vrij eenvoudig om het verwarmingselement schoon te maken met een spuitflesje.

Let op: als je airfryer een spatscherm heeft, moet je dat eerst verwijderen. In de meeste gevallen is dit met schroeven aan de behuizing bevestigd. Sla je boekje hier even op na.

Voor het schoonmaken heb je het volgende nodig: een theelepel baking soda, 200 ml water en een spuitflesje. Pak het dan als volgt aan:

 • Meng het water en de baking soda in de spuitfles.
 • De airfryer moet uitgeschakeld zijn en de stekker moet uit het stopcontact gehaald zijn.
 • Leg een handdoek op je aanrecht en draai de airfryer om. Zet hem ondersteboven op de handdoek.
 • Open dan de airfryer.
 • Spuit het mengsel uit de spuitfles over de gehele verwarmingsspiraal.
 • Laat dit mengsel een minuut intrekken en draai dan het apparaat om.
 • Sluit de airfryer en wacht dan 30 minuten.
 • Als de airfryer erg vervuild is, kun je dit proces nog een keer herhalen.
 • Open het apparaat nadat het goed is ingetrokken en veeg de resten van het mengsel weg met keukenpapier.
 • Vul dan het mandje voor een kwart met water en sluit de airfryer.
 • Verwarm gedurende 20 minuten het water op 200 graden.
 • Verwijder vervolgens het mandje met water.
 • Borstel het verwarmingselement met een borsteltje voorzichtig schoon. Gebruik iets met zachte borstelharen, geen staal- of schuursponsjes. Anders kan de coating beschadigd raken.
 • Spoel de mand tenslotte goed af met water.

De buitenkant schoonmaken

Van binnen is je airfryer weer helemaal schoon. Nu alleen de buitenkant nog. Gebruik hiervoor gewoon een microvezeldoek en wat water. Als het oppervlak erg vet is, kun je ook een druppel afwasmiddel gebruiken. Veeg het daarmee eenvoudig schoon.

Lekker natuurlijk schoonmaken met citroensap

Wist je trouwens dat citroensap een geweldig alternatief schoonmaakmiddel is? Gebruik ook gerust citroenwater voor de reiniging als je apparaat niet al te vies en aangekoekt is.

Dat doe je als volgt:

 • Vul de bak ruim voor de helft met water.
 • Plaats het mandje erin en plaats ze in het apparaat.
 • Pers 2 tot 3 citroenen uit en voeg het sap toe aan het water.
 • Steek de stekker van de airfryer in het stopcontact, zet hem aan en verwarm dit mengsel gedurende 30 minuten op de maximumtemperatuur.
 • De stoom en de enzymen in de citroen weken het vastzittende vet gemakkelijk los.
 • Laat het 10 tot 15 minuten afkoelen en open dan voorzichtig het apparaat.
 • Veeg het verwarmingselement grondig schoon met een doek en droog het dan af met een schone theedoek.

Als je je airfryer op deze manier goed schoon houdt, ben je verzekerd van heerlijke maaltijden. Kleine moeite, groot plezier!

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust