Het effect van positieve affirmaties

Je hebt vast al eens gehoord van positieve affirmaties. Wist je dat ze een enorme invloed kunnen hebben op jouw leven? Uit onderzoek blijkt dat zelfs woorden je fysieke en mentale gemoedstoestand kunnen verbeteren. Sommige mensen denken dat affirmeren iets ingewikkelds is, dat je dagelijks veel tijd kost. Niets is minder waar.

In dit blog legt Lonneke uit wat positieve affirmaties zijn en hoe ze werken.

Affirmatie als instrument

Optimisme is niet aangeboren, maar je kunt wel leren om positief te denken. Positieve affirmaties zijn hierbij een perfect instrument om hiervoor in te zetten. Ze kunnen je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarnaast geven ze je een flinke dosis optimisme en energie mee.

Neem dit voorbeeld: ’Ik ben aantrekkelijk’. Dit klinkt in eerste instantie misschien als een eenvoudige, loze zin. Het mooie is dat dit gewoon al een goede positieve affirmatie is. Want door deze zin vaak genoeg te herhalen voor jezelf, gaat je onderbewustzijn automatisch positieve emoties ontwikkelen. Zo eenvoudig is het!

Positiviteit werkt

Misschien leuk om te weten: optimisten leven langer en bereiken vaker de leeftijd van 85 jaar. Lewina Lee en haar team van de Boston University School of Medicine kwamen tot deze conclusie.

Optimisten kijken niet alleen positiever naar de toekomst: ze stellen zich ook meer doelen en hebben meer zelfvertrouwen in het bereiken ervan. Zelfs in moeilijke situaties zijn zij beter in staat om hun gevoelens en gedrag onder controle te houden. Tenslotte toont dit onderzoek ook aan dat optimistische mensen meer begaan zijn met hun gezondheid, minder roken en minder alcohol nuttigen.

Zo werken affirmaties

Het doel van affirmaties is om het geloof in jezelf te versterken. Alles wat je denkt of hardop uitspreekt, is in principe een affirmatie. Affirmaties helpen je om je onderbewustzijn te beïnvloeden, te herstructureren en zo een positieve insteek te geven. Ze zorgen voor een positief zelfbeeld en bieden je steun in je dagelijks leven.

Hoe het werkt? De affirmaties hebben effect op je hersenen: ze activeren je beloningscentrum en het gebied van je zelfreflectie. Een ander geweldig effect is dat je door positieve affirmaties stressvolle momenten en gebeurtenissen beter aankunt.

Dan is er ook nog het behoorlijke effect op jouw zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt dat het niet eens nodig is dat je je bewust bent van die affirmaties, om er je voordeel uit te kunnen halen. Neem het onderwijs als voorbeeld. De juf kan met positieve affirmaties de kinderen (zonder dat ze het in de gaten hebben) op positieve wijze beïnvloeden.

Voorbeelden van positieve affirmaties

Affirmaties kun je op verschillende gebieden inzetten; zowel thuis als op je werk. Je kunt voor alles je eigen affirmatie formuleren. Het is wel belangrijk om rekening te houden met wat zaken.

Allereerst moeten de woorden die je gebruikt, echt bij jou passen. Daarnaast is het doel om je onderbewustzijn te herprogrammeren. Gebruik dus een formulering die je zelf gelooft en die ook mogelijk is. Ben je bijvoorbeeld ziekjes? Dan is de affirmatie ‘Ik ben gezond’ niet passend. ‘Ik genees’ is een affirmatie die dan wel kan.

Hier volgen nog een paar voorbeelden ter inspiratie:

• Ik kan elke uitdaging aan.

• Ik ben sterk en dapper.

• Het is haalbaar.

• Ik kies voor tevredenheid.

• Ik verdien geluk en tevredenheid.

• Ik vertrouw op mijn capaciteiten.

Maak vandaag wat tijd vrij en formuleer enkele persoonlijke positieve affirmaties. Het is de bedoeling dat je ze dagelijks herhaalt. Probeer het eens een periode lang uit en kijk wat het voor jou doet. Succes!

Wil je meer van dit soort energie tips? Je kunt de replay van Lonneke’s webinar ‘Laat Energie Voor Je Werken‘ nu nog bekijken. Vraag de replay dus snel aan: https://www.365dagen.com/energiewebinar-replay-aanvraag

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust