Het effect van de maan op je slaap

De maan beïnvloedt de aarde. De getijden, bijvoorbeeld, zijn er het gevolg van. De volle maan heeft ook een grote invloed op de mens. Maar heeft de volle maan ook echt invloed op onze slaap? Er is veel onderzoek naar gedaan. In dit blog lees je meer over het effect van de maan op jouw slaap en deel ik praktische tips om bij volle maan toch te kunnen genieten van een optimale nachtrust.

De invloed van de maan

De maan heeft het leven van de mensheid duizenden jaren lang bepaald. De veranderende fasen ervan beïnvloeden de getijden en de levenscycli van vele dieren. Maar veel mensen schrijven de maan ook verdergaande invloed toe op allerlei aspecten. Denk aan onze psyche, op de vrouwelijke menstruatiecyclus maar ook zeker op onze slaap. Veel mensen slapen tijdens volle maan veel slechter. Ze slapen moeilijker in en de duur van de slaap is korter dan.

Nieuwste onderzoekresultaten

Maar wat is er met dit maaneffect aan de hand? Of er een maaneffect is op onze slaap ondanks kunstlicht en moderne levensstijl is omstreden. Er is veel onderzoek naar gedaan. Veel wetenschappers schrijven het volle maan effect meer toe aan subjectieve waarneming.

Een nieuw Argentijns onderzoek van onder meer Leandro Casiraghi, die nog op wetenschappelijke keuring wacht, liet lokale volkeren hun slaap vastleggen met activiteitshorloges. De mensen die zonder elektriciteit en kunstlicht leven en dus afhankelijk zijn van natuurlicht zoals dat van de maan, sliepen tijdens volle maannachten 20 tot 90 minuten korter, terwijl de deelnemers die in de stad woonden altijd relatief kort sliepen.

Om meer duidelijkheid te krijgen, hebben Leandro Casiraghi van de Universiteit van Washington en zijn team onlangs het slaapgedrag van vier verschillende groepen deelnemers over twee maancycli vastgelegd. Drie groepen behoorden tot het primitieve Toba-Qom volk van Argentinië en leefden deels zonder elektriciteit op het platteland, deels met slechts beperkte toegang tot elektriciteit en deels in de stad. De vierde groep bestond uit leerlingen in de Amerikaanse metropool Seattle.

Het verrassende resultaat: ondanks de grote verschillen in levensstijl en kunstlicht-invloed, vonden de onderzoekers in alle vier de groepen dezelfde periodieke schommelingen in het slaapgedrag.

Op de nachten voor de volle maan vielen de proefpersonen later in slaap en de slaapduur was op deze nachten ook korter dan gewoonlijk. Dit patroon herhaalde zich regelmatig om de 29,5 dagen – parallel aan de maancyclus.

Het werd duidelijk dat de laatste drie tot vijf dagen tot de volle maan de tijd om in slaap te vallen van de deelnemers met 30 tot 80 minuten vertraagd. De gemiddelde vertraging was in alle groepen bijna even groot, zo melden de onderzoekers.

De nachtelijke slaapduur van de proefpersonen werd tijdens deze nachten met 20 tot 90 minuten verkort en er waren maar kleine verschillen tussen de groep die zonder kunstlicht op het platteland woonde en de stadsbewoners.

Dit recente onderzoek wijst er dus duidelijk op dat de maan zeer zeker invloed heeft op onze slaap.

Tips om bij volle maan beter te slapen

Er zijn verschillende manieren om ook bij volle maan de ideale omstandigheden te creëren voor een perfecte nachtrust. Ik deel hier mijn allerbeste tips:

Ventileer goed

Zeker in de winter is het minder uitnodigend; maar zorg dagelijks voor een goede ventilatie van je slaapkamer. Zet overdag je raam een poosje open en laat het lekker doorwaaien. De ideale temperatuur om te slapen is 16 tot 18 graden Celsius. Ook voordat je naar bed gaat, ventileer je de slaapkamer en laat je voldoende zuurstof binnen. Nog beter is het om met een raam of ventilatierooster open te slapen. Het is misschien even wennen, maar het gaat je een heerlijke nachtrust opleveren.

Beweeg voldoende

Je lichaam heeft beweging nodig; het liefste iedere dag. Als je regelmatig beweegt, zul je veel beter slapen. Bewegen heb je in verschillende soorten en maten. Weet dat elke vorm van beweging goed is voor je. Elke avond na het eten een wandeling maken bijvoorbeeld is altijd wel mogelijk en goed voor lichaam en geest. Yoga is natuurlijk ook heerlijk ’s avonds. En duursporten – enkele uren voordat je naar bed gaat – zijn ook echt aanrader om bij volle maan goed (in)  te kunnen slapen.

Eet niet te veel

Ja! Je voeding speelt ook een beslissende rol in de vraag of je goed of slecht slaapt. Dit komt doordat onze maag ’s nachts voedsel niet zo goed kan verteren als overdag. Dus als je toch al niet goed kunt slapen vanwege de maan, kun je dan beter  ’s avonds alleen iets lichts eten.

Vermijd alcohol en cafeïne

Een glas rode wijn ’s avonds is voor velen een garantie om lekker moe te worden. Maar alcohol vlak voor het slapengaan is schadelijk voor je diepe slaap. Want als de alcohol eenmaal is uitgewerkt, wordt je veel vaker wakker. Het is dus het beste om drie uur voor je naar bed gaat geen alcohol te drinken. Hetzelfde geldt voor koffie of ander cafeïnehoudende dranken.

Drink rustgevende melissethee

’s Avonds een kopje kruidenthee is sowieso aan te raden. Er zijn talloze theeën waarvan de kruiden een kalmerend en slaap bevorderend effect hebben. Neem bijvoorbeeld melissethee. Dit kruid is een alleskunnertje en helpt ook goed bij slapeloosheid door de etherische olie die aanwezig is en die via je centrale zenuwstelsel werkt. Het is ook goed voor je spijsvertering en heeft zelfs een positief effect op migraine.

Vermijd felle lichten

Surf je ’s avonds nog steeds door je Instagram-feed of bekijk je video’s op YouTube? Dan is slecht slapen bijna voorgeprogrammeerd. Zet daarom ruim een uur voordat je naar bed gaat alle elektronische apparaten uit. Wil je het echt goed aanpakken? Dan kies je voor 2 uur voor het slapen gaan niet meer je mobieltje of tablet erbij te pakken. Of de tv aan te zetten. Ga liever iets anders doen die laatste uurtjes. Denk aan lekker lezen of ontspannen badderen. Door dit regelmatig zo te doen, ga je beter en dieper slapen: ook bij volle maan.

Zet een ‘lekker slapen’ wekker

Je kent het wel, je bent wel moe, maar die nieuwe Netflix serie is gewoon te spannend. Het beste is om lekker naar bed te gaan als je moe begint te worden, maar dat doe je niet altijd. Daardoor kun je je slaapritme in de war schoppen. Het is slim om elke avond gebruik te maken van een wekker die aangeeft dat het tijd is om naar bed te gaan. Want door Netflix en andere afleiding (scrollen door je Facebook tijdlijn) mis je het juiste moment om naar bed te gaan (als je lichaam dat aangeeft). Probeer dus elke dag een ‘lekker slapen’ wekker  in te stellen en ga op die manier elke dag om dezelfde tijd naar bed.

Verduister de kamer

Donkere gordijnen en jaloezieën zijn bijna noodzaak als je erg gevoelig bent voor de maan. Maar ook alle andere lichtbronnen in de slaapkamer kunnen je slaap verstoren. Probeer dus alle lichtinvloeden, hoe klein ook, te verwijderen. Denk aan die radiowekker die licht geeft. Is er toch nog een lichtbron die je niet kunt verwijderen? Draag dan eens een slaapmasker.

Vermijd piekeren

Je kent het vast wel, dat non-stop draaien en woelen in je bed omdat er van alles door je hoofd schiet. Hele to-dolijstjes en ‘niet vergeten’ lijstje komen in gedachten uitgebreid langs. Hierdoor is het onmogelijk voor je om in slaap te komen. Logisch: want je hersenen draaien op volle toeren en je maakt stresshormonen aan. Het is belangrijk om nu eerst mentaal tot rust te komen. Dat doe je door ontspannen een boek te lezen. Doe dat ongeveer 20 minuten. Kies voor iets luchtigs; hierdoor zorg je voor afleiding en maak je weer lekker rustgevende stofjes aan. Zo kun je straks ontspannen in slaap vallen.

Pas bovenstaande tips eens toe en ervaar dat je beter slaapt; ook bij volle maan.

Als je bewust wilt ervaren wat voor invloed de maan op jou heeft doe dan mee met 365 Dagen Balans en Geluk met de Maan. Doe mee en ervaar zelf wat het voor jou betekent. In de cursus ontvang je verschillende geleide maan meditaties. Ook speciaal voor bij Volle maan.
We starten op 8 augustus weer, met Nieuwe Maan. Hier lees je wat Nieuwe Maan en de andere verschillende maanfasen voor jou kunnen betekenen.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust