Herken je energielekken

De term energielek hoor je vaak, maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? Wist je bijvoorbeeld dat er twee verschillende soorten energielekken zijn? Namelijk persoonlijke energielekken en energielekken in je werk.
Hoe herken je nu dat je een energielek hebt?

In dit blog vertelt Lonneke je hier alles over. Daarnaast legt ze uit hoe je het beste met energielekken om kunt gaan.

Wat is een energielek?

We spreken vaak van een energielek als je het gevoel hebt dat er soms letterlijk energie uit jou wegvloeit en daar te weinig ‘aanvoer van nieuwe energie’ tegenover staat.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar psychologie David Barlow komen energielekken in verschillende vormen voor. Al die vormen hebben één ding gemeen: ze ontstaan regelmatig doordat je niet dicht bij jezelf blijft. Je energie en aandacht zijn dan naar buiten gericht in plaats van bij jezelf.

Je kunt een energielek zien als een disbalans in je energie. Disbalansen moet je natuurlijk zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk om jouw energielekken tijdig op te sporen. Want als je te lang rondloopt met een energielek (of erger: met meerdere tegelijkertijd) dan kunnen de symptomen ervan zich verergeren en zelfs uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Persoonlijke energielekken

Als er iets groots in jouw leven speelt, dan weet je al snel wat de oorzaak van je energielek is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een baan die niet bij je past, relatie-strubbelingen of problemen in je financiële situatie.

Wat we ons niet realiseren, is dat het ook regelmatig alledaagse zaken zijn waardoor je energie ongemerkt wegsijpelt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Dingen doen waar je eigenlijk niet achter staat.
 • De lat steeds net iets te hoog leggen, waardoor je constant het gevoel hebt dat je tekort schiet.
 • Altijd klaar staan voor een ander, daarbij maar amper aan jezelf denken.

Energielekken op je werk

Naast persoonlijke energielekken kun je ook last hebben van energielekken in je werk.

Hoe herken je die nu? In grote lijnen is dat het geval als je geen plezier meer hebt in je werk, als je (voor je gevoel) te weinig salaris krijgt voor wat je doet of als niet de gewenste waardering krijgt en je eraan denkt om iets anders te gaan doen.

Daarnaast heb je ook meer specifieke signalen die kunnen duiden op een energielek in je werk:

 • Je hebt negatieve collega’s.
 • Je bent compleet uitgeput na een werkdag.
 • Je merkt dat je geen plezier meer hebt in je baan.
 • De inhoud van je werk voelt als een automatische piloot.
 • Je krijgt onvoldoende / geen waardering.
 • Er zijn geen ontwikkelmogelijkheden.
 • De sfeer of cultuur vind je niet prettig.
 • Je hebt last van onrust / te veel prikkels in je werkomgeving.
 • Het loopt niet lekker op je werk; bijvoorbeeld met je collega’s of je leidinggevende.

Zo ga je om met een energielek op je werk

Wat je vaak ziet gebeuren, is dat er vooral wordt gedacht aan die ene – voor de hand liggende – optie, namelijk: ertegen vechten. Dat geldt voor allerlei dingen, zoals:

 • De inhoud van je werk die je niet leuk vindt.
 • De ontwikkelmogelijkheden op je werk waarvan je vindt dat ze er niet zijn.
 • De cultuur of sfeer die je niet fijn vindt.
 • De drukte.
 • De werkplek waar je niet rustig kan werken.
 • Het omgaan met afwijzingen na sollicitaties.
 • Er tegen vechten is de eerste natuurlijke reactie, maar onthoudt dat het wel eentje is die je veel energie kost.

Daarnaast heb je er zelf vaak geen grip op omdat je niet altijd in de positie bent om de omstandigheden te veranderen. Een andere optie is: jouw eigen energie versterken. Meer bij je eigen energie te blijven. 

Je energie versterken

Nu je weet of je (soms) energielekken hebt én hoe je die kunt herkennen, wil je vast ook graag weten wat je eraan kunt doen. De meest voor de hand liggende oplossing is: het opheffen van datgene wat bij jou die energielek veroorzaakt. Maar dat is niet altijd haalbaar of op korte termijn te realiseren.

Stel je energielek wordt veroorzaakt door de plek waar je nu woont, dan kun je niet van vandaag op morgen verhuizen. Net zoals het erg moeilijk is om een familielid of collega uit je leven te verwijderen als diegene de oorzaak is van jouw energielek.

Er moet dus een andere oplossing komen. En dat is om jouw energie zo te versterken, dat de storende dingen jou niet meer beïnvloeden en daarmee je niet meer uit balans halen. Feit is dat je het gedrag of de situatie natuurlijk nog wel signaleert, maar het doet je dan niets meer … hoe fijn is dat?

Korte oefening

Het doel van deze oefening is om ervoor te zorgen dat je bij jezelf kunt blijven ongeacht wat er om je heen gebeurt. De kleuren zorgen ervoor dat er geen (negatieve) energie tot jou komt die jouw energiebalans kan verstoren.

Dit is dus een ideale oefening om te doen voordat je ergens naartoe gaat waarvan je weet dat je daarvan energie lekt:

 1. Zorg dat je 10 minuten ergens ongestoord kunt zitten.
 2. Haal diep adem in en adem uit (doe dat 3 keer).
 3. Visualiseer dat je links van jou een muur van wit en paars licht neerzet.
 4. Doe dat ook rechts van jou.
 5. Vervolgens trek je ook een muur van paars en wit licht op achter je.
 6. Trek dezelfde muur ook voor je op.
 7. En als laatste doe je hetzelfde boven je hoofd.

Succes met het herkennen en aanpakken van je energielekken!
Als je het leuk vindt om meteen actief met je energie om te gaan download dan deze Energie oefening helemaal gratis: https://www.365dagen.com/energie-visualisatie

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust