Help, ik houd me strikt aan mijn dieet en toch kom ik aan

Je hebt de hele week je best gedaan en volgens het boekje gegeten en je bent zelfs een keer extra gaan sporten. Tot je verbazing laat je weegschaal een stijging van 1 kg zien! Hoe kán dat nou?!

Herken je dit? Waarschijnlijk kijk je dan alleen naar je totale gewicht op de weegschaal.

Je gewicht bestaat uit vet, vocht en vetvrije massa (spieren, botten, organen etc.)
Een reguliere weegschaal geeft enkel je totale gewicht weer. Of je nu aankomt in spieren, vocht of vet dat kun je niet zien. Snelle gewichtsschommelingen worden baak veroorzaakt door schommelingen in je vochtgehalte.

Veranderingen in je vochtgehalte zijn heel normaal. Gedurende de dag, gedurende de week of maand schommelt de hoeveelheid vocht in je lichaam. Onder bepaalde omstandigheden kun je ook wat meer vocht vasthouden waardoor het getal op de weegschaal niet laat zijn wat jij wilt zien.

Sommige mensen kunnen in één dag een paar kilo aankomen. Dit heeft niets met vet te maken. Om 1 kilo lichaamsvet aan te komen moet je 7000 kcal meer binnen krijgen dan je verbrandt. Dat lukt de meeste mensen niet in een dag 😉

Een aantal veel voorkomende oorzaken van vocht vasthouden zijn:

Warm weer
Door hoge temperaturen kun je vocht vasthouden. Dit merk je vaak goed aan sokken, schoenen of ringen die niet meer makkelijk af gaan.

Hormonen
Hormonen kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn als je ongesteld moet worden. Dit kan al snel 1-2 kg verschil maken. Maar ook een slechte nachtrust kan je hormoonbalans beïnvloeden en uiteraard ook de overgang of zwangerschap.

Zout eten
Zoutrijke producten maken dat je lichaam vocht gaat vasthouden. Heb je gisteren sushi op met veel sojasaus (bevat veel zout),  ga dan vandaag maar niet op de weegschaal staan. Je lichaam draag wat meer vocht met zich mee.

Anticonceptie
Anticonceptiemiddelen die oestrogeen bevatten, kunnen het vasthouden van vocht veroorzaken.

Medicatie
Het gebruik van bepaalde medicatie (antihypertensiva, corticosteroïden en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt.

Bepaalde medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen vocht vasthouden veroorzaken (nieraandoeningen, hartfalen, chronische longziekten, kwaadaardig lymfoedeem, schildklieraandoening, artritis, hoge bloeddruk en bepaalde allergieën). In deze gevallen is het belangrijk om je huisarts te raadplegen.

Maak jezelf niet gek

Laat jezelf niet gek maken door deze gewichtsschommelingen. Dit kun je o.a. doen door jezelf altijd in de ochtend te wegen als je opstaat en nooit in de avond. Het verschil tussen een avond en een ochtend meting kan wel 1-2 kg zijn, dit komt doordat je overdag gegeten en gedronken hebt.

Meet ook je tailleomvang. Samen met de verhouding vocht en vet zegt dit meer dan alleen je gewicht.

Ga niet dagelijks of meerdere malen per dag op de weegschaal staan. Ik weet dat het moeilijk is, maar toch wil ik je vragen om dit eens te proberen. Je zult merken dat je humeur er een stuk beter van wordt.

6 tips om vocht vasthouden te verminderen

Ook zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het vasthouden van vocht te verminderen, namelijk:

Tip 1: Verminder de hoeveelheid zout in je dagelijkse voedingspatroon. Hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. Een kleine aanpassing is al geen zout toevoegen tijdens de bereiding van het eten. Je kunt dit eventueel vervangen door kruiden of kaliumzout, zoals LoSalt.* Maar ook als je geen zout toevoegt krijg je al veel zout binnen via bijv. brood, kaas en kruidenmixjes.

Tip 2: Kook zoveel mogelijk vers zonder zakjes en pakjes. Aan veel voorverpakte producten is zout toegevoegd om het product lekkerder te maken. De maximale hoeveelheid zout voor volwassenen is 6 gram per dag. Een gemiddelde diepvriespizza met vlees bevat alleen al 5,1 gram zout. Een Opkikker bevat gemiddeld 2 gram zout.

Tip 3: Eet voedingsmiddelen die van nature veel kalium bevatten. Kalium kan het vocht vasthouden op twee manieren verhelpen, door natrium levels te verlagen en door je urine productie te verhogen. Kalium zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten.

Tip 4: Drink minimaal 2 liter water per dag. Thee en koffie tellen ook mee. Goed gehydrateerd blijven zorgt ervoor dat het lichaam minder snel vocht vasthoudt. En mocht je eens iets anders willen drinken voor een gezellig avondje dan lees vooral dit blog: https://www.365dagen.com/zo-maak-je-de-lekkerste-alcoholvrije-en-suikervrije-mixdrankjes/

Tip 5: Beweeg voldoende. Bewegen stimuleert je bloedsomloop waardoor je vochtbalans verbetert.

Tip 6: Eet minder geraffineerde suiker. Suikers verhogen je bloedsuikerspiegel, wat ervoor kan zorgen dat je meer vocht vasthoudt.

*Wanneer je medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bloeddruk verlagende medicatie, raadpleeg dan eerst je arts of apotheker voordat je kaliumzout gaat gebruiken. Sommige medicijnen kunnen een hoog kalium gehalte veroorzaken het is dan niet verstandig om kaliumzout te gebruiken.

Doe mee met de challenge ‘van Futloos naar Fit’ als je wel een beetje hulp gebruiken bij het veranderen van je gewoonten. Laten we samen tien dagen aan de slag gaan. Samen met een groep vrouwen. Je hoeft het niet alleen te doen. Straks wordt het extra moeilijk om die stap te zetten. Dus laten we het nu doen.
Het is een online challenge. Je hoeft dus nergens naar toe. Je kunt alles vanuit huis doen. En het is gratis!
Ik ben diëtist en dieetpsycholoog, dus je bent in goede handen. Meld je nu aan: https://www.365dagen.com/gratiscadeautjes/challenge-van-futloos-naar-fit/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust