Ga voor singletasking in plaats van multitasking 

In onze drukke maatschappij waarin veel gebeurt, zijn we geneigd om alles op te pakken en dingen (vaak) gelijktijdig te doen. We vinden dat normaal en hebben niet eens meer in de gaten dat we op die manier werken. Het is goed om eens stil te staan bij de manier waarop je alledaagse dingen uitvoert en wat eventueel beter en anders kan. Lonneke vertelt je er in dit blog van alles over.

Te veel dingen op je bordje

Door de drukte van alledag en al je to-dolijstjes ervaar je veel onrust in je hoofd. Dit kan je veel stress opleveren. Er zijn handige manieren om de drukte in je hoofd te verminderen. In dit blog ga ik hier uitgebreid op in: https://www.365dagen.com/je-hoofd-leegmaken-hoe-dan/

Door die onrust ben je geneigd meerdere dingen tegelijk te doen, zodat je alles in je beschikbare tijd ook daadwerkelijk gedaan krijgt. In de afgelopen jaren is ergens het beeld ontstaan dat ‘het druk hebben’ en ‘veel tegelijk doen’ een soort van noodzaak is. Dat het gelijk staat aan succesvol zijn.

Terwijl het tegenovergestelde eerder waar lijkt te zijn. Namelijk: Als je veel kleine taken tegelijk doet, ben je niet alleen minder effectief; je voelt je ook snel overweldigt en ervaart daardoor meer stress. Op het moment dat je gericht aan één taak werkt, voel je je fijner, ben je productiever en bespaar je ook nog eens veel tijd.

Multitasken = switchtasken

Multitasken is eigenlijk gewoon ongeconcentreerd bezig zijn. Je doet van alles, maar je hebt nergens echt de focus op. Waardoor jouw energie dus ook verspreid is over meerdere dingen en niet gericht op 1 ding. En zoals je vast al weet: dat waar je je energie op richt, groeit. Hoe meer gebundelde energie, hoe harder de groei.

Eigenlijk klopt de term ‘multitasken’ niet helemaal. Je kunt beter spreken van switchtasken: het snel wisselen tussen verschillende niet aan elkaar gerelateerde taken.

Net als multitasken is switchtasken ook niet effectief. Neuroscientist Earl Miller van het Massachusetts Institute of Technology zegt hierover: “Je let niet op één of twee dingen tegelijk, maar wisselt heel snel van de ene naar de andere. Vaak hebben de dingen die je tegelijkertijd probeert te doen dezelfde hersenfunctie nodig en zelfs de slimste hersenen kunnen niet dezelfde dingen tegelijk doen. Dus je verdeelt je focus en schakelt tussen taken. Dat leidt onvermijdelijk tot fouten en slechte resultaten.”

Er zijn veel manieren van switchtasken. Denk bijvoorbeeld aan:

 •        Tanden poetsen en mail lezen op je mobiel
 •        Ontbijten en ondertussen tv kijken
 •        Meerdere schermen tegelijk open hebben staan op je pc/laptop
 •        Muziek luisteren en achter je pc werken
 •        Scrollen op je telefoon terwijl de tv aanstaat
 •        Autorijden en Whatsappen
 •        Meerdere artikelen tegelijkertijd lezen
 •        Met iemand praten terwijl je op je telefoon kijkt
 •        Met je headset op bellen en koken/opruimen/schoonmaken
 •        Muziek luisteren en lezen
 •        Wandelen/fietsen en podcast luisteren
 •      Reageren op notificaties van social media terwijl je iets anders aan het doen bent

De oplossing: singletasking

Een voor de hand liggende maar soms ook moeilijke oplossing voor een druk hoofd en alle stress die het multitasken veroorzaakt, is: singletasking. Hierbij besteed je bewust ongestoorde tijd en aandacht aan één taak of activiteit.

Het gedurende een bepaalde tijd aan één ding werken zonder afleiding is bijzonder effectief. Maar singletasking heeft nog meer voordelen:

 • Je kunt genieten van de kwaliteit omdat je meer in het moment leeft.
 • Je voorkomt onnodige stress en dat is zowel prettiger als gezonder.
 • Je levert beter werk af doordat je er meer geconcentreerd en met je volle aandacht aan hebt gewerkt.
 • Je bespaart tijd omdat je minder afgeleid bent en niet steeds opnieuw moet starten met de oorspronkelijke taak.
 • Je komt sneller in een flow omdat je al je energie hebt gericht op die ene taak of activiteit.

Ondanks de grote voordelen die singletasking biedt, kan het lastig zijn om dit gericht te doen. Afleiding ligt namelijk altijd en overal op de loer.

Zo doe je aan singletasking

Hoe doe je nu  precies aan singletasking? Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat je bewust bezig bent met het moment. Dus niet eten terwijl je iets leest of bellen en ondertussen scrollen op je mobiel. Je bent dan namelijk niet bewust bezig met het eten of het telefoontje. Hierdoor ervaar je niet wat er eigenlijk is.

Want elk moment is zoals het is. Het wordt pas leuk of niet leuk is als jij die stempel erop drukt. Je gedachten zijn dan met je aan de haal gegaan. Want in het moment is er alleen ervaren. En ervaren heeft geen lading of oordeel. Dit klinkt allemaal een beetje filosofisch; laat het volgende eens rustig bezinken:

In het moment
In het NU
Is alleen dat wat er is
En niet wat er was of
Wat er nog komen gaat
Of gedaan moet worden.

Praktische tips over singletasking

Ik heb nog een paar praktische tips die je kunnen helpen met singletasking. Want het is echt een vaardigheid die je jezelf moet aanleren. Het gaat helaas niet vanzelf:

 •        Neem jezelf voor dat je echt maar 1 ding tegelijk doet.
 •        Gebruik maar 1 browser en open maar 1 pagina per keer op je computer.
 •        Spreek met jezelf specifieke tijden af dat je je email checkt en sluit daarna je e-mailprogramma weer af.
 •        Schakel de notificaties op je telefoon uit.
 •        Lees een artikel van het begin tot het einde en lees 1 artikel en niet meerdere tegelijk door elkaar.
 •        Ruim je werkomgeving op zodat je je helemaal kunt focussen op die ene taak.
 •        Plan je dag niet te vol. Plan maximaal 3 belangrijke taken in en werk die 1 voor 1 af.
 •        Lunch niet achter je computer, maar neem een echte pauze; weg van je werkplek.
 •        Als er andere taken zijn die je aandacht nodig hebben, noteer ze voor jezelf.
 •        Geef in een gesprek met een ander diegene de volle aandacht.
 •        Lees ongestoord een boek gedurende minimaal 30 minuten.
 •        Geef je grenzen aan als mensen je tijdens je taak storen.
 •        Begin je dag met de meest belangrijke taak.
 •        Deel je dag in in tijdblokken en koppel daar een taak aan.
 •        Mix in je tijdblokken-planning belangrijke moeilijke taken met makkelijke snelle taken.
 •        Rond de lopende taken eerst af voordat je weer met een nieuwe taak begint.

Singletasken is niet gemakkelijk, maar door de tips op te volgen en op deze manier te blijven werken, kun je hier een gewoonte van maken die je veel tijd oplevert en die je productiviteit verhoogt.

Wil je meer leren hoe je energie in je leven positief kunt beïnvloeden en energieker door het leven kunt gaan? Doe dan mee met de cursus 365 Dagen Meer Energie.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust