Flink energie besparen in huis met deze 9 tips

Ik schrok me helemaal het apezuur toen ik dit artikel las van het CBS:

Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder.

Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar je kunt op allerlei manieren eenvoudig bijdragen aan minder energieverbruik. Vaak gaat het om kleine aanpassingen of gedragsveranderingen waarmee je meteen geld kunt besparen. In dit blog deel ik een aantal van die tips met je.

1. Vervang verouderde elektrische apparaten

Ook als de oude koelkast, het fornuis uit grootmoeders tijd of de oude vriezer nog perfect werken: weet dat verouderde elektrische apparaten echte energievreters zijn.

Controleer daarom eens het energieverbruik van de oudere apparaten in je huis. Zelfs als je koelkast en wasmachine nog goed werken, verbruiken ze meestal veel meer elektriciteit dan nieuwe apparaten die een stuk energiezuiniger zijn.

Het is even een investering om iets nieuws aan te schaffen, maar op de lange duur betaalt het zich zeker terug. Kijk vooral eens naar je koelkast en je diepvriezer. Die apparaten staan dag en nacht aan en verbruiken dus constant energie.

2. Gebruik de spaarprogramma’s

Moderne wasmachines en vaatwassers hebben naast de gewone programma’s ook vaak één of meerdere spaarprogramma’s. Je bespaart energie als je die programma’s gebruikt.

Kies bij je vaatwasser met gewoon vuile vaat ook vaker voor het spaarprogramma. Zorg er dan wel voor dat de vaatwasser helemaal vol is.

Wist je dat een kort vaatwasprogramma meestal meer energie verbruikt dan een spaarprogramma? Zuinige programma’s duren langer, maar ze verbruiken uiteindelijk minder energie dan een kort programma.

3. Gebruik energiezuinige lichtbronnen

Wist je dat een spaarlamp van 15 watt elk jaar ongeveer 20 euro aan elektriciteitskosten bespaart in vergelijking met een gloeilamp van 70 watt als hij 1.500 uur brandt? Moderne lampen zoals LED-lampen bieden zo enorme besparingsmogelijkheden. Tel maar uit je winst!

De LED- lampen zijn inmiddels ook iets goedkoper geworden in aanschaf. Ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in allerlei vormen, lichttemperaturen en lichtkleuren, waaronder warm wit. Zo vind je voor iedere ruimte met LED-verlichting het perfect bijpassende licht.

Nog een pluspunt: met een gemiddelde verlichtingsduur van drie uur per dag gaan LED-lampen meer dan 20 jaar mee. Zo zie je maar: met de juiste verlichting is het mogelijk om in huis eenvoudig energie te besparen.

4. Check je stand-by stand

Tegenwoordig zetten we veel apparaten gewoon uit door ze in de stand-by stand te zetten. Denk maar aan je televisie. Vaak denk je dan ook dat die echt uit is. Het is daarom belangrijk om te weten of het een echte stand-by stand is of een ‘nep ‘uit’ stand’. Want die heb je ook nog.

Dat laatste geldt vaak voor televisies en volautomatische koffiezetapparaten. Die apparaten lijken uitgeschakeld te zijn, maar verbruiken nog steeds stroom. Als we een oudere televisie nemen als voorbeeld, is het zo dat die ondanks de stand-by stand toch nog rond de 44 kilowattuur (kWh) per jaar verbruikt.

In sommige situaties is de stand-by mode heel nuttig, bijvoorbeeld tijdens korte pauzes van het werk. Vaak is deze functie echter niet absoluut noodzakelijk. Uitschakelen is vooral de moeite waard bij de wat oudere apparaten in huis. De nieuwste apparaten voldoen vaak aan een stand-by regeling, waarbij ze slechts één tot twee watt mogen verbruiken in de stand-by stand.

5. Kies de juiste stekkerdozen

Heb je veel stekkerdozen in huis? Weet dat niet alle stekkerdozen hetzelfde zijn. Sommige modellen helpen je gericht om stroom te besparen.

Als je veel verschillende apparaten tegelijk gebruikt die bij elkaar staan in een ruimte, is een stekkerdoos met een tuimelschakelaar ideaal. Je kunt hem gebruiken om met één klik alle aangesloten  apparaten in één keer aan- of uit te zetten. Erg handig in je werkkamer bijvoorbeeld om met één klik je PC, je printer en je monitor uit te zetten.

Ook voor apparaten die stand-by staan – zoals je tv-apparatuur – is dit een ideale oplossing om energie te besparen. Als je echt niet zonder de stand-by stand wilt, zijn slimme wandcontactdozen een goed alternatief. Die herkennen wanneer een apparaat op stand-by staat en schakelen dan automatisch de stroomtoevoer uit. Al met al kun je hier ook veel energie besparen.

6. Bespaar energie met je koelkast

Met een koelkast kun je veel energie besparen door je te houden aan slimme tips die veel mensen nog niet kennen. Elke keer als je de koelkastdeur opent, ontsnapt er kou naar buiten. Om die verloren kou te compenseren heeft het toestel veel energie nodig. Bedenk dus van tevoren wat je eruit wilt halen en sluit de deur zo snel mogelijk weer.

Nog een tip: zelfs bij nieuwe koelkasten moet je voorkomen dat er onnodige warmte binnen in de koelkast komt. Want door die warmte verbruikt de koelkast veel energie om de temperatuur weer omlaag te brengen. Zet daarom nooit warm voedsel in de koelkast, maar laat het eerst helemaal afkoelen.

Ga je op vakantie? Haal je koelkast dan leeg en trek de stekker eruit. Wil je nog meer energiebesparende tips voor je koelkast? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/12-slimme-energiebesparende-tips-voor-je-koelkast/

7. Eenvoudig energie besparen bij koken en bakken

Ook bij koken en bakken zijn er veel manieren om energie te besparen. Dat begint al met de keuze van je kookgerei. Zorg ervoor dat je pannen zijn gemaakt van een materiaal dat de warmte goed geleidt. Denk aan geëmailleerd staal en teflon.

Wat veel mensen niet weten: stem de grootte van de pan die je gebruikt af op de grootte van de kookplaat waar je de pan op plaatst. Als je een kleine pan plaatst op een kookplaat voor een grote pan, kost dat ook alweer onnodig energie.

Vergeet bij het koken niet om altijd een deksel op de pan te doen. Zo kun je één derde van de energie besparen. Als je vijf keer per week kookt, scheelt je dat een paar tientjes per jaar. Makkelijk verdiend toch?

Bak en kook je vaak volgens een recept? Het voorverwarmen van de oven dat vaak in het recept wordt aangegeven, is meestal niet nodig en verbruikt onnodig veel energie. Als je water moet koken, doe dat dan even met een waterkoker. Dat gaat sneller en verbruikt minder energie.

Om nog meer energie te besparen, raad ik je aan om je elektrische fornuis ongeveer tien minuten voordat je klaar bent met koken al uit te zetten.

8. Energiebesparend wassen

Je kunt in het huishouden ook energie besparen bij het doen van de was. Laad je wasmachine zo vol mogelijk. De meeste energie die nodig is voor een wascyclus, wordt gebruikt om het water te verwarmen. Als je de temperatuur bijvoorbeeld verlaagt van 60 naar 30 graden Celsius, kun je op jaarbasis al een aantal tientjes besparen.

Gebruik de hogere temperaturen daarom alleen voor erg vuil wasgoed. Als het niet echt vuil is, kun je in plaats van het kookwasprogramma kiezen voor het 60-graden programma’. Of was voor 60 graden op 30 graden wassen.

Voor licht vervuilde kleding raad ik programma’s van 40 graden aan. Door deze aanpassingen in de temperatuur is je was nog steeds schoon, maar je energierekening zal lager uitvallen.

Ook wasdrogers verbruiken tenslotte veel energie. Gebruik ze spaarzaam en droog je was liefst buiten of in goed geventileerde kamers.

9. Spaar energie met water

Waterbesparende douches besparen veel energie, want hiermee kun je de hoeveelheid water die je in de douche gebruikt met ongeveer de helft verminderen.

Als je je water met elektriciteit verwarmt, kun je hiermee op de lange duur echt veel geld besparen.

Een debietbegrenzer op de kraan kan je tenslotte ook helpen je waterverbruik te verminderen. Dit kleine kraanhulpstuk kost maar een paar euro: een aankoop die zeker het overwegen waard is. Zo kun je op de lange duur veel energie besparen in het huishouden en de energierekening laag houden.

Hou jij ook van een fris opgeruimd huis? Maar heb je moeite met prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen.

Zet kleine stapjes. Doe elke dag één ding. En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden. We gaan er gewoon samen voor.

Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust