Eenvoudig en effectief je huis op orde houden doe je zo

Het is niet altijd gemakkelijk om thuis de perfecte orde te scheppen. Zeker ook als je ook kinderen hebt, werkt en ook nog veel andere dingen te doen hebt. Wist je dat je huis op orde houden helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten als jij in je hoofd hebt? Zorg voor een bepaalde basis en zet de handige tips uit dit blog gericht in. Dan merk je dat het ook gewoon eenvoudig en effectief kan.

1. Stel niets uit

Wen jezelf aan om kleine dingen meteen te doen, anders blijven ze onbewust in je hoofd rondzeuren. Dat levert weer vervelende onrust op. Denk aan belangrijke post meteen afhandelen, afwas meteen in de vaatwasser (en niet eerst op het aanrecht zetten wat weer onnodig rommelig oogt), oud papier meteen opruimen, je bureau leegruimen dat vol staat met hobby-spullen enzovoorts.

Doe je dit soort dingen nog niet automatisch? Dan kun je het jezelf aanleren. Hoe meer je erop let en het meteen opruimt, hoe meer je straks automatisch gaat opruimen en het een soort van routine wordt.

2. Formuleer realistische opruimdoelen

Heel belangrijk: maak jezelf niet gek met de gedachte aan alles wat er moet gebeuren in huis als het gaat om opruimen of poetsen. Die gedachtes kunnen er namelijk voor zorgen dat je helemaal niet in actie komt. Dat is natuurlijk zonde. Zorg ervoor dat je voor jezelf (en met andere huisgenoten) doelen bepaalt die ook echt haalbaar zijn.

Op een zaterdag je hele huis compleet op orde krijgen gaat gewoonweg niet. Stel echt bescheiden doelen op en ga hierbij thematisch te werk. Stel je wilt de woonkamer opruimen. Begin bijvoorbeeld met het opruimen van de spullen op de woonkamertafel, op de kastjes en in de vensterbanken. Dat hoeft niet lang te duren en je ziet meteen het resultaat van je werk.

Als dit af is heb je een voldaan gevoel; je lichaam maakt zelfs geluksstofjes aan op zo’n moment: hoe gaaf is dat? Dit draagt er ook meteen aan bij dat je morgen met minder tegenzin aan de volgende klus begint.

3. Start op de plek met de meeste impact

Ken je dat? Je wilt beginnen met opruimen, maar je komt maar niet in actie omdat je voor je gevoel overal in huis aan de slag moet. Dat geeft een vervelend overweldigend gevoel en vaak begin je dan niet eens met opruimen of poetsen.

Wat het beste werkt, is om te beginnen met de plekken die direct in het oog springen en die je relatief snel weer netjes hebt. Denk aan de hal: de schoenen heb je zo netjes opgeborgen en de tassen en jassen heb je ook zo opgeruimd. Dat oogt meteen al heel anders. Ruim die kleren op de stoel in je slaapkamer op en doe de was in de wasmand. Dat geeft direct meer rust in de slaapkamer.

Hetzelfde geldt voor tafels, vensterbanken en kasten. Haal alle losse spullen die erop liggen en er niet horen weg en leg ze meteen op de plek waar het wel hoort. Zo vind je het ook gemakkelijker terug. Op een later moment ga je bijvoorbeeld de inhoud van de kasten uitruimen of de tijdschriftenbak uitsorteren.

4. Geef alles een vaste plek

Dit is waarschijnlijk de grootste inkopper, maar ook meteen de beste tip als het gaat om het opgeruimd houden van je huis. Zorg dat alles een eigen plekje heeft en dat iedereen in huis weet waar dat is. Dit kost jou (en de andere bewoners) misschien wat moeite en gewenning, maar de aanhouder wint. Uiteindelijk heeft het alleen maar voordelen.

Begin ermee om je er bewust van te worden waar je spullen eigenlijk neerlegt. Denk steeds bij jezelf: hoort dit hier eigenlijk wel? Als je hier eenmaal een gewoonte van hebt gemaakt (ook samen met je huisgenoten) zul je je verbazen over hoe veel opgeruimder het al is zonder iets ‘extra’s‘ te hoeven doen. Want wees eens eerlijk tegen jezelf: Je moet de spullen toch ergens neerleggen; doe dat dan ook meteen op de juiste plaats.

5. Verdeel je ruimtes in kleinere delen

Ga bij het opruimen van een ruimte altijd stap voor stap te werk. Verdeel de kamer in aparte delen die je stuk voor stuk aanpakt. Verdeel dit ook over de week. Dit maakt het veel gemakkelijker voor je om te beginnen met opruimen.

Het geeft je ook rust in je hoofd, want je bent op een georganiseerde manier aan het werk. Je weet dat alles vanzelf aan de beurt komt. Het is handig om op te schrijven welke aparte delen je per keer doet. Zo kun je het steeds op dezelfde manier aanpakken en maak je er meteen een soort routine van.

6. Laat je niet afleiden

Hoe verleidelijk is het om tijdens het opruimen te bladeren in een tijdschrift dat je net op wilde bergen. Of om je op zolder te verliezen in herinneringen bij het bekijken van dat ene fotoalbum … terwijl je toch eigenlijk de zolder wilde opruimen 😉

Als je tijd inplant om op te ruimen, houdt dan goed de focus. Dat is soms best lastig omdat afleiding nu eenmaal op de loer ligt. Zet een timer aan, bijvoorbeeld op 30 minuten. En ga dan alleen maar opruimen of poetsen.

Zodra je geneigd bent iets anders te gaan doen, roep je jezelf tot de orde en ga je weer verder met opruimen of poetsen tot de timer is afgegaan. Dan kun je even een moment voor jezelf pakken om iets anders te doen. Door op deze manier te werken, merk je vanzelf dat het steeds gemakkelijker wordt om gefocust (en dus effectief) je klusjes in huis gedaan te krijgen.

7. Bouw een dagelijks opruim-momentje in

Dit is echt mijn gouden tip om op een gemakkelijke manier orde in huis te krijgen. Als ik klaar ben met mijn werk, zet ik een timer op 15 minuten.

In die tijd probeer ik dan wat kleine noodzakelijke klusjes achterelkaar te doen. Dat is vaak datgene wat er net even moet gebeuren. Dit is iedere dag weer iets anders: denk aan de afwas uitruimen, de wc schoonmaken, de boekenkasten afstoffen, het bed opmaken, de waterkoker ontkalken, oud papier sorteren, de schone was vouwen, de eetkamertafel leegruimen, de hal opruimen, de magnetron schoonmaken, de spullen in de tuin netjes neerleggen … dat soort dingen.

Door in 15 minuten wat van deze taken te doen, zul je opmerken dat het meteen beter voelt. Want je bent elke dag gericht bezig. Het geeft een heerlijk voldaan gevoel. Probeer hier echt een routine van te maken. Nog beter is het om iedereen in huis elke dag een kwartiertje iets te laten doen.

Spreek dit samen door en verdeel wat klusjes over de week. Zo heb je een opgeruimd huis en heeft iedereen meer tijd over voor andere dingen omdat het allemaal een stuk efficiënter gaat. Die 15 minuten per dag gaan echt een enorm verschil maken: probeer het maar eens uit!

8. Verlaat een ruimte nooit met lege handen

Dit is een handige tip waarmee je ongemerkt gemakkelijk orde houdt in huis. Als je van de ene kamer naar de andere gaat, neem dan altijd iets mee dat eigenlijk in een andere ruimte thuishoort. Die keukenschaar die in de werkkamer ligt neem je mee naar de keuken. Dat glas dat op de salontafel staat, neem je mee naar de keuken en zet je meteen in de vaatwasser.

Die wasmand die je beneden nodig hebt, neem je meteen mee naar beneden nu je toch die kant op gaat. Klinkt allemaal heel logisch, maar vaak doen we het nog niet omdat we ons er simpelweg niet bewust van zijn. Let er maar eens op en maak er bijvoorbeeld een soort spelletje van. Wat uit deze kamer kan ik meenemen naar de plek waar het eigenlijk hoort? Of wat kan ik weggooien? Zo wordt opruimen nog leuk ook.

9. Elke minuut is er eentje

Zelfs een paar minuten tijd kunnen al direct bijdragen aan een opgeruimd en schoon huis. Neem bijvoorbeeld de keuken. Je bent aan het koken en moet de pannen in de gaten houden. Wat doe je dan tijdens het ‘wachten’? Vaak zitten we even op ons mobieltje te kijken.

Een alternatief is om in die tijd kleine mini-klusjes in de keuken doen. Neem de kastjes af met wat schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Ontkalk je waterkoker, neem je oven of je magnetron even af. Ruim de vaatwasser leeg. Kijk altijd even wat er moet gebeuren en doe het meteen.

10. Je hoeft het niet alleen te doen

In hoeverre helpen je huisgenoten actief mee bij het opruimen en poetsen in huis? Misschien heb je een huisgenoot of een partner die je kan helpen opruimen. Dan gaat het niet alleen een stuk sneller, maar het is ook leuker om samen aan de slag te gaan.

Heb je kinderen? Probeer die er dan ook vanaf het begin bij te betrekken. Leg uit dat het belangrijk is om spulletjes weer op hun plaats terug te leggen / zetten en hun kamer netjes te houden. Probeer ook samen op te ruimen. Zet een leuk kindermuziekje op en maak er een soort spelletje van, dan is het ook leuk voor de kleintjes.

Wil je nog meer tips? Lees dan ook dot blog: https://www.365dagen.com/20-handige-opruim-hacks-voor-in-huis/

11. Maak van de nood een deugd

Opruimen en schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Maar door er een andere draai aan te geven, kun je het anders gaan ervaren. Verander je mindset en focus op de positieve dingen die een opgeruimd en schoon huis je geven. Denk aan die heerlijke rust in je hoofd en de ruimte die je ervaart (letterlijk en figuurlijk). Het brengt je zoveel.

Zet tijdens het opruimen of poetsen je lievelingsmuziek hard aan en zing lekker mee. Of luister een fijne podcast of een heerlijk ontspannend luisterboek. Leer steeds weer iets nieuws door ingesproken informatieve boeken te luisteren tijdens het opruimen of poetsen. Zo vang je twee vliegen in één klap.

En nu aan de slag. Kies een tip uit die je erg aanspreekt en pas die meteen vandaag nog toe. Succes!

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar. We gaan er gewoon samen voor!!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust