Een airfryer kopen? Let op deze 13 aandachtspunten

Als je eenmaal hebt besloten om een Airfryer te kopen, sta je voor het volgende probleem. Welke moet het zijn? Er zijn zoveel modellen verkrijgbaar voor verschillende prijzen. Zo wordt het lastig om een goede keuze te maken. Toch zijn er belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten bij de aanschaf. In dit blog vertelt Sabine van 365 Dagen Koken met de Airfryer je daar alles over, zodat je daarna weloverwogen een keuze kunt maken.

Wat is een airfryer?

Deze apparaten worden vaak verward met frituurpannen, maar het is heel iets anders. Het is een soort oventje waarin hete lucht snel rond het voedsel circuleert. Naast dat voedsel hierin bereiden  gezonder is, heeft het nog meer voordelen. De kooktijd – ook bij het bakken – is veel korter. Ook hoef je de airfryer niet voor te verwarmen. Dus hij is energiezuiniger.

Lees dit blog als je nog meer wilt weten over de airfryer: https://www.365dagen.com/wat-kun-je-allemaal-met-een-airfryer/

Aandachtspunten bij de aanschaf van een airfryer

Je wilt een airfryer aanschaffen, maar je weet alleen nog niet precies welke dat moet worden. De volgende aandachtspunten maken je keuze vast stukken eenvoudiger. Welk model voor jou het beste is, hangt namelijk af van bepaalde factoren. Ik licht ze hieronder uitgebreid toe.

1. De grootte

Voor hoeveel mensen wil je de airfryer gaan gebruiken? De grootte van de airfryer speelt een belangrijke rol. Er zijn apparaten van 1 liter, maar ook met een inhoud van maar liefst 9 liter.

Je begrijpt dat je niets aan een kleine airfryer hebt als je gezin uit 5 personen bestaat. Je wilt natuurlijk graag het gerecht liefst in één keer bereiden en het apparaat niet verschillende keren hoeven aanzetten. Ook als je regelmatig mensen over de vloer hebt die mee-eten, is een grote capaciteit de betere keuze.

Woon je bijvoorbeeld alleen? Dan volstaat een klein exemplaar met een inhoud van 800 gram. Vanaf 2 personen raad ik je een XXL-formaat airfryer aan. Door het grotere formaat kan de lucht beter circuleren en hierdoor wordt het bereide voedsel nog knapperiger. Een capaciteit van minimaal 4,5 liter is ideaal.

2. Het type hete lucht-technologie

Een airfryer is gebaseerd op hete lucht-technologie. Het type technologie is hierbij erg belangrijk. De hete lucht moet gelijkmatig verdeeld worden door het hele apparaat.

Ik adviseer een apparaat dat gebruikmaakt van de Hot-Air Twist technologie. Die laat de warme lucht in het apparaat circuleren met een snelheid van minimaal 70 km/uur. Het temperatuurbereik moet daarbij tot 200 graden kunnen gaan.

3. Het wattage

Naast de grootte en het type technologie is ook het wattage belangrijk voor een airfryer. Dit speelt namelijk een doorslaggevende rol bij de warmteverdeling. Minder wattage betekent minder vermogen. Met andere woorden: dat zorgt voor een minder goed resultaat.

Ik adviseer een vermogen van minimaal 1800W of nog beter: 2000W. Daarmee bereik je de beste resultaten als je zonder olie gaat bakken.

4. Handmatige en automatische bediening

Wil je graag de grootst mogelijke vrijheid in het gebruik van je airfryer? Let er dan op dat beide opties mogelijk zijn bij het apparaat.

Dus dat je de temperatuur en de tijd handmatig kunt instellen, maar dat je ook automatische programma’s hebt waarbij tijd en temperatuur vooraf zijn ingesteld. Automatische kookprogramma’s zijn namelijk erg handig.

5. Veiligheid in de keuken

Kies altijd voor veiligheid: een oververhittingsbeveiliging is belangrijk en onmisbaar. Zeker in  een huishouden met kinderen. Vooral bij goedkope airfryers moet je er goed op letten dat ze een oververhittingsbeveiliging hebben.

Kies bij voorkeur een apparaat met ‘cool touch’; die worden van buiten niet heet. Wel zo veilig. Daarnaast is er een kleine veiligheidsvoorziening die je niet mag onderschatten, namelijk de rubberen antislip voetjes waardoor de airfryer altijd stevig staat.

6. Automatische uitschakeling

Net zo belangrijk als de oververhittingsbeveiliging en de rubberen voetjes, is de automatische uitschakeling van het apparaat. Die zorgt ervoor dat het apparaat vanzelf uitgaat als de bereiding klaar is. Je hoeft hem dan dus niet zelf uit te schakelen nadat het geluidssignaal heeft geklonken.

7. Gemakkelijk schoon te houden

Om zo min mogelijk werk te hebben aan je airfryer na de bereiding van je voedsel, is het handig als de meeste onderdelen ervan gemakkelijk verwijderd kunnen worden om ze schoon te maken. De meeste onderdelen kun je in de vaatwasser doen. Of – nog veel beter – was ze met de hand af. Op die manier gaat de coating van het apparaat het langste mee.

8. Spatscherm

Let erop of het verwarmingselement van de airfryer een spatscherm heeft. Sommige fabrikanten verkopen een spatscherm als extra accessoire, maar er zijn ook airfryers die er al één ingebouwd hebben: wel zo fijn.

9. Een geïntegreerd luchtfilter

Het grote voordeel van een airfryer boven een gewone frituurpan is dat je de voeding praktisch reukloos kunt bereiden. Er hangt geen vieze frietvet geur in je huis. Let er evengoed op of je airfryer een ingebouwd luchtfilter heeft. Dat is wel wenselijk.

10. Timerfunctie met signaaltoon

De meeste airfryers hebben een timerfunctie. Maar er zijn uitzonderingen. Let hierop bij de aanschaf van je airfryer.  Je kunt precies instellen hoe lang het kookproces moet duren.

De apparaten variëren in mogelijkheden. Sommige timers duren maar 30 minuten, andere weer 60 minuten of langer. Welke lengte voor jou geschikt is, hangt af van de grootte van de porties die je wilt bereiden.

11. De locatie van je airfryer

Waar wil je de airfryer neerzetten? Als je van plan bent het apparaat vaak te gebruiken, is het zinvol om het een vaste plek in je keuken te geven. Meet de plek op waar je hem wilt plaatsen en kijk of de afmeting van het apparaat dat je voorkeur heeft, daarin past.

Houd er rekening mee dat de airfryer rondom het apparaat ook wat vrije ruimte moet hebben.

12. Vergelijkingssites

Online kun je van alles vinden over het model airfryer dat jouw voorkeur heeft. Soms twijfel je tussen twee modellen. Dan is het zinvol om een vergelijkingssite te bezoeken. Of websites waar de modellen – onafhankelijk – zijn getest. Daar kun je veel waardevolle informatie vinden. Zo kun je daarna beter vergelijken en wordt je keuze een stuk gemakkelijker.

13. Reviews van anderen

Natuurlijk prijst iedere fabrikant zijn airfryer-modellen op de beste manier aan. Kijk daarom ook bewust eens bij onafhankelijke reviews van andere mensen. Lees de recensies over het type airfryer dat je van plan bent aan te schaffen.

Door dit goed door te nemen, krijg je vanzelf het gevoel of dat apparaat bij jou past of niet. Soms staan er ook handige tips in de reviews, die je weer een andere kijk geven op het apparaat.

Nu weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een airfryer. Succes met het maken van de juiste keuze!

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust