Ecologisch poetsen met deze handige huismiddeltjes

De trend gaat (gelukkig) steeds meer in de richting van ecologisch poetsen. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn goedkoop, milieuvriendelijk en vaak zelfs efficiënter dan chemische producten. Want poetsen kan in de meeste gevallen prima zonder allerlei kunstmatige toevoegingen. Heb je ook genoeg van chemicaliën en van agressieve schoonmaakmiddelen? In dit blog deel handige ecologische schoonmaaktips.

Vermijd agressieve stoffen in schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen die je in de winkel koopt, zijn schadelijk voor het milieu of ongezond. Ze werken vaak op basis van agressieve oppervlakte-actieve stoffen. Daarnaast bevatten bijna alle producten synthetische kleurstoffen, geurstoffen of conserveringsmiddelen. Ze vervuilen ook nog eens het afvalwater.

Sommige producten – zoals luchtverfrissers – bevatten ook stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. En antibacteriële schoonmaakmiddelen kunnen bijvoorbeeld allergieën opwekken en zelfs de ontwikkeling van resistentie bij bacteriën bevorderen.

Feit is daarnaast dat synthetische ingrediënten vaak gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Denk aan huidirritaties. Ook kunnen ze je slijmvliezen uitdrogen. Hierdoor ben je vatbaarder voor allerlei uitslag en allergieën.

Kies liever voor ecologische producten

Schoonmaken met ecologische producten is veel milieuvriendelijker, minder schadelijk voor de gezondheid en vereist ook minder verpakkingsmateriaal. Met slechts een paar huismiddeltjes kun je de meeste essentiële schoonmaakmiddelen makkelijk vervangen. Sommige daarvan vind je gewoon terug in je keukenkast of je koelkast.

1. Groene zeep

Een echte klassieker is zachte zeep, ook wel groene zeep genoemd. Duurzame groene zeep bijvoorbeeld bestaat bijvoorbeeld uit water, potaszeep, olijf- en dennenolie. De zeep is biologisch afbreekbaar.

Deze zeepoplossing lost vuil en olieachtige stoffen op en absorbeert ze. Je kunt het zowel voor schoonmaken als voor wassen gebruiken: Het is geschikt voor ramen, vloeren, oppervlakken, afwas en zelfs wasgoed.

2. Alcohol en spiritus

Dit huismiddel is vast wel bekend bij jou. Het fijne van alcohol is dat je bij het schoonmaken meteen profiteert van de desinfecterende werking ervan. Misschien maak je je ramen al schoon met een scheutje alcohol in je schoonmaakwater. Dit werkt goed want het vermindert effectief strepen op je raam.

Alcohol werkt ook goed bij allerlei vlek-uitdagingen. Want wist je dat je ook vet-, sap- en roestvlekken, maar ook bijvoorbeeld inkt goed kunt verwijderen met alcohol? En je kunt alcohol ook gebruiken in je vaatwasser, namelijk als (glas)spoelmiddel. Hiervoor meng je gewoon een beetje citroenzuur met alcohol.

3. Olijfolie

Olijfolie is nog zo’n fijn huismiddel. Naast voedsel bereiden kun je olijfolie ook inzetten om je hout schoon te houden. Het werkt alleen bij echt hout: denk aan vloeren of je meubels.

Behandel de houten oppervlakken met een mengsel van drie eetlepels azijn, drie eetlepels olijfolie en een theelepel zout. Het resultaat is dat je vloeren en je meubels mooi geolied zijn en goed onderhouden blijven. Je meubels stralen weer als nieuw.

Daarnaast kun je olijfolie gebruiken om roestvrij staal te polijsten. Doe hiervoor wat olijfolie op een poetsdoekje en poets het roestvrijstalen voorwerp met ronddraaiende bewegingen. Dat kan echt voor alles van roestvrij staal. Denk aan pannen, bestek of je gootsteen. Overtollig olie moet je op het einde wel even met een theedoek verwijderen.

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

4. Azijn

Azijn gebruiken om schoon te maken ken je ook vast al. Je kunt er echt van alles mee. De azijn moet voor gebruik wel altijd wat verdund worden met water.

Azijn lost bijvoorbeeld met alle gemak kalkaanslag op door het hoge zuurgehalte ervan. Ook is het ideaal om je gootsteen of je toilet mee te reinigen. Zelfs aangebrande plekken in je pannen kun je hiermee vrij eenvoudig verwijderen. Hiervoor breng je wat azijn en water kort aan de kook. De mengverhouding is hierbij 1:3. Laat het even intrekken en daarna wrif je de pan zo schoon.

Azijn werkt trouwens ook prima als wasverzachter. Doe ongeveer 2 centiliters azijn in het apparaat. Maak je geen zorgen, de intense azijngeur verdwijnt heel snel als het wasgoed droogt 😉

5. Baking soda

Baking soda is een waar wondermiddel. Je kunt het gebruiken om vet, kalkaanslag en onaangename geuren van bijvoorbeeld schoenen, kleden en tapijten of gestoffeerde meubels te verwijderen.

Gebruik baking soda ook eens als plaatsvervanger van je standaard ovenreiniger die het vuil oplost met agressieve chemicaliën. Deze giftige dampen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ze irriteren ook je slijmvliezen met alle gevolgen van dien. Baking soda is daarentegen een zacht en effectief alternatief.

Om aangebrande etensresten in je pan makkelijk los te weken, meng je baking soda met water tot een dikke pasta. Die breng je aan op de vastgekoekte etensresten. Na een paar uur kun je de aangekoekte laag eenvoudig verwijderen.

Wist je dat je ook de voegen in je wc en je badkamer eenvoudig kunt schoonmaken met baking soda? Meng hiervoor een pasta van zuiveringszout en water, smeer dit op de voegen en laat het een uur inwerken. Daarna kun je de pasta afwassen met lauw water. Zo zijn de vieze zwarte voegen in no time weer mooi wit.

Tenslotte kun je baking soda – in combinatie met azijn – ook perfect gebruiken om je verstopte afvoer te ontstoppen. Giet hiervoor een volle kop baking soda in de afvoer en giet er een half kopje azijn overheen. Wacht 10 minuten en spoel de afvoer dan flink door met heet water.

Baking soda kan nog veel meer? Wil je weten wat? Lees dan ook dit blog:

Wat kun je allemaal doen met baking soda? 25 handige tips

6. Citroenzuur

Citroenzuur is ook een alom bekend puur natuur schoonmaakmiddel. In veel gevallen maakt het net zo effectief schoon als de chemische reinigingsmiddelen uit de winkel. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om kalkaanslag te verwijderen: dat werkt perfect. Doe hiervoor wat citroenzuur op de kalkplek en laat het 10 minuten inwerken. Daarna veeg je het met een poetsdoek af en reinig je het nog een keer met water. Alles is weer blinkend schoon.

Citroenzuur is ook geschikt voor het ontkalken van allerlei elektrische apparaten zoals waterkokers, koffiezetapparaten, vaatwassers of wasmachines. Kalkaanslag op zich is niet schadelijk voor je gezondheid, maar kalk kan wel een negatief effect op de werking van je elektronische (keuken)apparatuur hebben; dat wil je natuurlijk voorkomen.

7. Stoom

Wist je dat je met stoom perfect kunt schoonmaken? Stoomreinigers maken gebruik van  de combinatie van stoomkracht en temperatuur om hardnekkig vuil los te maken. Stoom van 100 graden Celsius doodt zelfs ziektekiemen. Hierdoor worden schoonmaakmiddelen in principe overbodig.

In tegenstelling tot reinigingsproducten laat het stoomreiniger geen potentieel allergene resten achter op het gereinigde oppervlak. Dit geeft wel zo’n veilig gevoel; zeker met kleine kinderen in huis. Ook is er geen verpakkingsmateriaal (bijvoorbeeld plastic) wat je weer weggooit. Het enige wat je nodig hebt, zijn water en elektriciteit.

8. Koperdoek

Gebruik jij al een koperdoek? Die is gemaakt van verweven koperdraden. Koper reinigt namelijk grondig, maar krast niet in hardere materialen als het nat is. Koper is daarnaast van nature antibacterieel.

Wat kun je ermee? Met deze grofmazige koperdoek kun je allerlei vuil of aangebrande vlekken eenvoudig krasvrij verwijderen. En dat helemaal zonder schoonmaakmiddel.

Koper verwijdert roest, het geeft glans en is daarom dus een ideale reinigingshulp in de keuken. Gebruik het voor je gootsteen, voor je pannen en voor je fornuis. Je kunt er zelfs je keramische kookplaat mee schoonmaken.

Een goede koperen doek is duurzaam, kan mee in de vaatwasser en is volledig recyclebaar. Daardoor is het een goed alternatief voor herbruikbare lappen en schoonmaaksponzen; vooral als het om hardnekkiger vuil gaat.

Dit waren mijn handige eco-schoonmaaktips. De genoemde huismiddeltjes zijn een optimaal ecologisch alternatief voor de chemische reinigers die je in de winkel koopt. Ze zijn eenvoudig, doeltreffend, milieuvriendelijk en vaak ook nog eens stukken goedkoper. Doen dus!

Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje.

Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’.

Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden.

We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust