De meest voorkomende problemen met een airfryer (met oplossing!)

Wil je graag iets lekkers klaarmaken in je airfryer, maar werkt het apparaat niet zoals het hoort? Dat is erg vervelend. Vaak is de oplossing makkelijk of de achterliggende reden vrij logisch, je moet het alleen net even weten. Lees dit blog waarin ik veel voorkomende problemen en mogelijke oplossingen met je deel als het gaat om (het gebruik van) je airfryer.

Belangrijke tips vooraf

Eerst deel ik twee algemene tips met je die belangrijk zijn om te weten:

 1. Lees altijd uitgebreid de gebruiksaanwijzing voordat je de airfryer voor het eerst in gebruik neemt.
 2. Let er altijd op dat je de exacte hoeveelheden ingrediënten en vloeistoffen gebruikt bij de bereiding.

Overzicht van veel voorkomende problemen en oplossingen met je airfryer

Airfryers zijn betrouwbare apparaten die in principe maar weinig echte storingen of problemen kennen. Toch loop je soms tegen dingen aan. Het is handig om te weten wat er aan de hand kan zijn en hoe je het weer op kunt lossen. Want vaak is het zo opgelost. Ik deel nu wat veel voorkomende airfryer-problemen met je mét hun oplossing.

De airfryer werkt niet

Als de airfryer niet aangaat, kan het volgende aan de hand zijn:

 • De stekker zit niet goed in het stopcontact: controleer of de stekker goed stevig in het stopcontact zit.
 • Er staat geen stroom op het stopcontact: controleer of het stopcontact stroom heeft. Om dit te controleren pak je een ander keukenapparaat en stopt de stekker daarvan in hetzelfde stopcontact.
 • Er zijn te veel apparaten op het stopcontact aangesloten: als dit het geval is, bijvoorbeeld in een stekkerdoos, dan kan het hoge wattage verhinderen dat de airfryer inschakelt. Gebruik in dat geval een ander stopcontact of trek de stekker van de andere apparaten uit het stopcontact.
 • Een onjuiste timerinstelling: sommige apparaten gaan niet aan als de timer te laag is ingesteld (bijvoorbeeld minder dan 5 minuten). Check op welke tijd de timer is ingesteld.

De airfryer maakt harde geluiden

In principe kunnen airfryers soms nogal lawaaierig zijn door werking van de ventilator. Dit is volledig normaal. Maar als er tijdens het gebruik knarsende of rammelende geluiden optreden of als de geluiden plotseling anders zijn dan normaal, dan kan het zijn dat er iets is losgekomen in het apparaat. In dat geval moet je contact opnemen met de klantenservice van de fabrikant.

De airfryer ruikt vreemd of stinkt

Een nieuwe airfryer kan de eerste paar keren dat je hem gebruikt wat vreemd ruiken. Die vreemde geur moet daarna wel afnemen en helemaal verdwijnen. Als dit niet zo is, neem dan contact op met de klantenservice van de fabrikant en leg het probleem voor.

De airfryer wordt niet heet

Als je airfryer niet heet wordt of opeens stopt met verwarmen, dan kan dat de volgende oorzaken hebben:

 • Er is geen kooktijd ingesteld: sommige toestellen warmen niet op als er geen kooktijd is ingesteld. Controleer of je wel een kooktijd hebt ingesteld.
 • De kooktemperatuur is te laag: als je die te laag hebt ingesteld, kan het in het begin lijken of het apparaat niet opwarmt. Dit is vooral het geval als de kooktemperatuur dicht bij de omgevingstemperatuur ligt. Check de kooktemperatuur en verhoog die indien nodig.
 • Een defect verwarmingselement. Als het toestel ondanks het bovenstaande nog steeds niet opwarmt, kan het zijn dat het verwarmingselement defect is. In dat geval moet je contact opnemen met de klantenservice van de betreffende fabrikant of de verkoper.

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer . Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 29,00. Daar koop je nog niet eens een kookboek voor: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

De buitenkant van de airfryer wordt heet

De grote hitte die tijdens het gebruik in het apparaat ontstaat, straalt ook naar de buitenkant van het apparaat. In principe is dit dus normaal dat het wat heet wordt aan de buitenkant. Maar de knoppen, schakelaars en handgrepen mogen normaal gesproken niet heet worden om dat je ze gewoon moet kunnen bedienen en vastpakken.

Voelt het toch heet aan? Neem dan contact op met de klantenservice van de fabrikant en leg het aan hen voor.

Er komt witte rook uit de airfryer

Als er tijdens het gebruik een soort witte rook uit de airfryer komt, kan dat de volgende oorzaken hebben:

 • De vetvanger is niet geplaatst: als die ontbreekt dan kan er tijdens het gebruik witte rook uit het apparaat komen. Controleer of je dit onderdeel wel (goed) hebt geplaatst.
 • Vetresten in de pan: overgebleven vet in de pan van eerdere bereidingen kan ook witte rook veroorzaken. Maak de pannen en de andere onderdelen dus na gebruik altijd goed schoon zodat er geen vetresten op blijven zitten.
 • Het paneermeel laat los: Als er stukjes van loslaten in het apparaat, dan kan dit ook een soort witte rook veroorzaken. Zorg ervoor dat het paneermeel goed stevig aan je voedsel vastkleeft voordat je het in de airfryer legt.
 • Vloeistof die in het vet druipt: als vloeistoffen zoals marinade of jus naar beneden druppelt, kan er een soort witte rook ontstaan. Zorg ervoor dat je voedsel zo droog mogelijk is voor je het in de kookmand legt.

Wil je nog meer tips over het schoonmaken van je airfryer? Lees dan ook dit blog: https://www.365dagen.com/hoe-maak-je-de-airfryer-schoon/

De coating in de airfryer bladdert wat af

De coating bladdert af of er verschijnen afgebladderde vlekken in het apparaat:

 • Anders schoonmaken: om te voorkomen dat het verder afbladdert, gebruik je geen schurende schoonmaakmiddelen bij het reinigen. Ook gebruik je geen metalen bestek in het apparaat.
 • De onderdelen voorzichtig in het apparaat plaatsen: denk aan het kookmandje. Door het voorzichtig te plaatsen, schuur je niet langs de coating heen en blijft het intact.

In principe zijn deze vlekken trouwens niet schadelijk en hebben ze geen invloed op de smaak van de bereiding van je eten.

Het eten wordt niet gelijkmatig gekookt

Is het eten niet allemaal even gaar na bereiding? Dat is eenvoudig op te lossen:

 • Zorg ervoor dat je de maximale capaciteit van het apparaat niet overschrijdt.
 • Snijd de ingrediënten zoveel mogelijk in ongeveer gelijk grote stukken; zo wordt alles mooi gelijkmatig gaar.

Onthoud trouwens altijd: als de voorgestelde oplossingen niet werken, zet het apparaat dan uit en neem contact op met de klantenservice van de fabrikant.

Wil jij samen met Sabine de airfryer verder gaan ontdekken? Doe mee! Meld je aan voor de cursus ‘365 Dagen Koken met de Airfryer. Een heel jaar samen op avontuur voor maar € 35,00. Inclusief 12 e-kookboeken, elke maand één: https://www.365dagen.com/365-dagen-koken-met-de-airfryer/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust