De invloed van de maan op je lichaam en geest

Je herkent het misschien wel: je bent moe, je hebt een slecht humeur en je hebt last van een onrustige huid. Maar je hebt absoluut geen idee wat de oorzaak kan zijn. Het kan zomaar eens de stand van de maan zijn. Zoals je waarschijnlijk weet, doen hierover veel verhalen de ronde. De maan loopt dwars door de mythologie en veel mensen beweren de effecten ervan te voelen. Hoe zit dat nu eigenlijk precies? In hoeverre heeft de maan invloed op jou?

De invloed van de maan

De maan en de menselijke geest zijn nauw met elkaar verweven; dit blijkt uit veel studies. De maan kan –  afhankelijk van de cyclus – een invloed hebben op je gedrag en op je gevoelswereld. De invloed die de maan heeft, wordt het meest duidelijk als de maan vol is. Bijvoorbeeld als het gaat om slaap. Lees hier meer over in dit blog: (link naar het effect van de maan op jouw slaap toevoegen)

Het ritme van de maan

Je bent al sinds je kindertijd vertrouwd met de maan. Soms zag je het als een halve maan aan de hemel staan en op andere momenten was het een grote volle witte bol.  Als het nieuwe maan is, lijkt de maan weer helemaal verdwenen te zijn. De maan laat je zo zien dat er voortdurend verandering is in de wereld. De maancyclus maakt hier deel van uit; hij duurt ongeveer 29 dagen. In dit blog lees je meer over de maancyclus: https://www.365dagen.com/de-4-fasen-van-de-maan/

De invloed van de maan

De maan – vooral volle maan – kan invloed hebben op je stemming. Als je er moeite voor doet en er bewust op gaat letten, kun je veel dingen in je dagelijks leven beter verklaren.

Bijvoorbeeld waarom de kinderen ineens ontembaar lijken, waarom je baas of je collega opeens zo scherp uit de bocht komt of als je partner opeens heftig reageert op iets onbenulligs. Want een nieuwe maan heeft bijvoorbeeld hele andere energieën dan een volle maan.

Verschillende studies hebben gekeken naar het verband tussen de maan en de geestelijke gezondheid van mensen. Uit een studie over opnames in psychiatrische ziekenhuizen bleek dat tijdens volle maan twee keer zoveel patiënten in inrichtingen worden opgenomen dan tijdens andere maanfasen.

Bovendien is er een verband gevonden tussen agressiviteit en de stand van de maan. Onderzoekers concludeerden dat de criminaliteit tijdens volle maan toeneemt. Sommigen vinden dit soort onderzoeken controversieel, maar toch is het aannemelijk dat de fysieke invloeden van de maan ook de menselijke psyche kunnen beïnvloeden.

De 4 fasen van de maan en hun invloed

De maan verandert in de baan om de aarde van lichtvorm. We maken hierbij onderscheid tussen vier fasen: nieuwe maan, wassende maan, volle maan en afnemende maan. Ik geef je per fase meer uitleg over de mogelijke invloed ervan.

1. Nieuwe maan

Als begin van de cyclus staat de nieuwe maan voor een nieuw begin. In deze stand is de maan niet zichtbaar. Het daaruit voortvloeiende gebrek aan licht en de minder actieve maanenergie zorgen ervoor dat veel mensen nu de behoefte hebben om zich mentaal naar binnen keren. Dus als je tijdens deze fase het gevoel hebt dat je je even terug wilt trekken, is dat niet vreemd.

De nieuwe maan staat dus voor een nieuw begin. Vaak wordt deze maanfase daardoor onbewust gezien als een fase van (zelf)bezinning. De vraag die nu vaak wordt gesteld, is ‘Waar sta ik nu en waar wil ik heen?’

Tijdens deze fase ben je zelf vaak ook klaar voor een nieuwe start; zowel persoonlijk als beroepsmatig. Ook kenmerkt deze fase zich door een diepe, lange en goede slaap. Het is echt een fijn moment waarop je je batterij even lekker oplaadt.

Wil je dagelijks begeleid worden in jouw zoektocht naar de maan schrijf je dan in 365 Dagen Geluk en Balans met de Maan en kom erachter wat dit voor jou betekent: https://www.365dagen.com/365-dagen-geluk-en-balans-met-de-maan/

2. Wassende maan

De wassende maanfase is de overgang van de nieuwe maan naar haar volle verschijning. Deze fase geeft je een energiek gevoel en maakt gemotiveerd. Dit heeft een positief effect op je prestaties, zowel op het werk als privé. Ook je huid straalt in deze fase veel meer. Er is nu dus op alle gebieden vol potentie voor jou.

Dit is ook het moment om de plannen die je bij de nieuwe maan misschien hebt gemaakt, daadwerkelijk in daden om te zetten. Wat zo fijn is, is dat je nu vol energie zit en met een scherpe focus je ideeën in de realiteit kunt omzetten. Ben je al ergens druk mee bezig? Dan is dit het moment waarop je eerste resultaten daarvan te zien krijgt.

3. Volle maan

Dat de volle maan tot slapeloosheid kan leiden, is inmiddels met wetenschappelijke studies bewezen. Maar ook in andere opzichten worden we onbewust beïnvloed door de kracht van de volle maan.

Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat de volle maan een concentrerende en herstellende werking op je lichaam heeft. Het slaat je energie op en het regenereert je lichaam.

Je merkt vaak dat je in deze fase eerder de neiging hebt om je te ontspannen dan om je uit te sloven. Je eigen evenwicht vinden is nu wat lastiger voor je. Ook zijn bepaalde gevoelens in deze maanfase sterker.

Bij volle maan slaap je mogelijk ook wat minder diep, droom je levendiger en duurt het langer voordat je in slaap valt. Dit alles verhoogt je emoties waardoor je over het algemeen wat rustelozer bent en je onrustiger kunt voelen.

Sommigen hebben rond deze tijd wat meer last van huidproblemen. Dat kan bijvoorbeeld samenhangen met de slechte(re) slaapkwaliteit.

Wil je je tijdens volle maan goed te voelen, dan is het advies om het nu wat rustiger aan doen. Yoga is bijvoorbeeld ideaal om in deze fase lekker tot rust te komen.

Let je op je voeding? Hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen, wordt gezegd dat het lichaam tijdens volle maan voedsel sneller omzet in vet. Het is daarom slim om in deze fase eerder voor lichtere dan voor zoete en vette voedingsmiddelen te gaan. Het schijnt dat vasten over het algemeen succesvoller is als de maan afneemt dan wanneer ze wassend is.

4. Afnemende maan

Met de afnemende maan gaan zowel je gevoel als ook je welzijn weer bergop. Ook je slaapkwaliteit wordt weer beter. Je voelt hoe de motivatie langzaam weer de kop op steekt en hoe je steeds meer zin krijgt om je handen uit de mouwen te steken.

Dat uit zich bijvoorbeeld in uitgebreide opruim- en schoonmaaksessies in je huis. Dus als je plotseling bevangen wordt door de drang om je kledingkast uit te mesten, kan dat zomaar eens met deze maanfase samenhangen 😉

Dit is het moment om je letterlijk en figuurlijk te ontdoen van alle overbodige ballast. Een belangrijk sleutelwoord in deze fase is: detox. Niet alleen in je huis ‘schoonmaken’, maar ook een echte detox voor je lichaam is in deze fase een aanrader. Want de naar de aarde gekantelde energie van de maan draagt eraan bij dat detox-behandelingen nu goed aanslaan.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de invloed van de verschillende maanfasen op jouw leven? Houd het eens voor jezelf bij hoe jij je voelt tijdens de verschillende fasen zodat je je hier steeds meer bewust van bent.

Wil je dagelijks begeleid worden in jouw leven met de maan schrijf je dan nu in 365 Dagen Geluk en Balans met de Maan en kom erachter wat dit voor jou betekent we starten elke Nieuwe Maan. Deze maand dus op 8 augustus: https://www.365dagen.com/365-dagen-geluk-en-balans-met-de-maan/

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust