10 manieren om beter voor onze planeet te zorgen

Elk klein ding dat JIJ doet maakt echt een verschil. Of het nu met een wandeling door het bos is, waar je al wandelend afval verzamelt, of het gebruiken van meer aarde-vriendelijke producten.

Ik heb 10 manieren voor je, waarmee je kunt helpen om beter voor onze planeet te zorgen.

Hier bij 365 Dagen, geloven we dat de natuur heel belangrijk is voor onze eigen gezondheid en dat de individuele verantwoordelijkheid bij ieder van ons ligt. Wat ons betreft kun je daar elke dag aan bijdragen.

Hier zijn tien dingen die jij kunt doen om lief te zijn voor onze aarde.

1. Steun de bestuivers

Haal bijen en andere bestuivende wezens naar je tuin. Een manier om dat te doen is door de juiste planten te kiezen. Ideeën nodig?

– Bij de Vlinderstichting vind je een lijst van planten die vlinders aantrekken.
– En bij de Bijenclub vind je heel veel tips om bijen aan te trekken.
– Maak een bijenhotel voor de superbestuivers!)

2. Ruim plastic op in je buurt of park

Een van de beste manieren om je met de aarde te verbinden is door opruimacties. Maak een wandeling met een vuilniszak en help mee om het plastic dat je vindt op te ruimen. Misschien ken je wel een sloot in de buurt die vervuild is met afval en die een voorjaarsschoonmaak nodig heeft. Realiseer je dat plastic elk aspect van ons leven binnendringt. Vergeet niet om zoveel mogelijk plastic te recyclen.

3. Vervang keuken- en huishoudelijke producten

Wist je dat je alles wat je wilt bewaren in kunt pakken in bijenwasdoek? Je groenten en kaas blijft er zelfs langer goed in. Hier vind je een werkwijze om zelfs zelf bijenwasdoek te maken. Leuk klusje!

Je kunt natuurlijk ook biologisch afbreekbaar keukenpapier en toiletpapier kopen. En er zijn ook schoonmaakmiddelen die voor 99% biologisch afbreekbaar zijn. En wat denk je van papieren rietjes en houten wattenstaafjes?

4. Was en droog op de eco-stand

Ik vind die eco-stand heel verwarrend, want hoe kan een was- of droogprogramma dat meestal veel langer duurt, toch zuiniger zijn? De eco-stand van je wasmachine wast op een lagere temperatuur. Een lage temperatuur betekent minder energie om het water te verwarmen, dus besparing. Omdat het water en het wasmiddel bij de eco-stand langer kunnen inwerken, is het resultaat hetzelfde als op de temperatuur die jij bij een normaal programma zou kiezen. Dit is de reden waarom de eco-stand zo lang duurt.

Ook veel drogers en vaatwasmachines hebben de laatste tijd een eco-stand. Gebruik deze stand. Maar de was lekker buiten in de wind en zon hangen is natuurlijk nog steeds de beste eco-stand 😉

5. Plant een boom

We hebben onze bomen nodig! Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. De zuurstof geven ze af aan de lucht. En bomen koelen oververhitte plaatsen af, zijn goed voor de landbouw en ondersteunen bestuivers. Wist je dat het planten van één eik meer insecten- en vogelsoorten oplevert, dan een hele tuin vol planten? Praat met je lokale overheid over het planten van meer bomen in de openbare ruimte of overweeg het planten van je eigen boom in je tuin

6. Hergebruik en recycle in de tuin

Zorg dragen voor jezelf en de natuur betekent minder verspillen en ook geld besparen. Wie kan het daar niet mee eens zijn? Als je een tuinierder bent, zijn hier een paar ideeën:

– Koop in het groot als je weet dat je veel potaarde, compost of andere materialen nodig hebt. Zo bespaar je plastic zakken. Veel tuincentra leveren zelfs tot in je tuin. Neem ook contact op met het recyclingcentrum van je stad. Daar kun je vaak gratis compost, grond, zand of andere materialen krijgen.

– Hergebruik, recycle of breng oude plastic potten en bakken naar de plastic container

– Gebruik afbreekbare plantenpotten

7. Gebruik geen chemicaliën en pesticiden in de tuin

Begin met het kweken of onderhouden van je tuin zonder chemicaliën of bestrijdingsmiddelen – op een manier die werkt en zelfs geld bespaart. Veel hiervan komt er eenvoudigweg op neer dat je je minder op de plant richt en meer op de gezondheid van de bodem die de plant ondersteunt. Als die rijk is aan voedingsstoffen met organisch materiaal, gedijen planten goed.

– Je kunt organische bodemverbeteraars gebruiken om je arme tuingrond om te toveren in een voedselrijk paradijs waarin planten zullen gedijen.

– Je hebt geen chemicaliën nodig om van vervelende tuinplagen af te komen: Er zijn natuurlijke remedies die je geld besparen en ook je planten redden.

– Sommige insecten zijn goed voor de tuin! Hier is een lijst van enkele van de nuttigste insecten om in je tuin te hebben.

8. Bespaar water

  • Verspil minder water als je het toilet doortrekt.

Elke keer dat je het toilet doorspoelt, verdwijnt er meer dan 9 liter water in de afvoer. Dat is veel meer water dan nodig. Gebruik de kleine knop voor de kleine boodschap.

  • Hergebruik het water dat je onnodig laat lopen.

Misschien kun je een teil in je douche plaatsen als je het water vooraf laat lopen tot het warm genoeg is. Doe hetzelfde wanneer je je groenten spoelt of voor alle handelingen waarbij je gewoonlijk de gootsteen zomaar leeg laat lopen. Het water dat je opvangt, kun je gebruiken voor de planten en bloemen of zelfs ter vervanging van het water voor de spoeling van je toilet.

  • Schaf goede apparaten aan

Oude vaatwassers en wasmachines bijvoorbeeld verbruiken enorm veel water. Kies waar mogelijk voor toestellen met het label A, die zullen je waterverbruik drastisch helpen beperken en hebben vaak een ecostand (zie tip 4).

  • Hergebruik regenwater.

Waarom zou je het regenwater niet opvangen dat anders verdwijnt in de natuur? Het is gratis! Door het water dat uit je dakgoten stroomt op te vangen in een tank, kun je al liters water besparen. Dat regenwater kun je gebruiken om je planten water te geven en de auto te wassen.

  • Laat het water niet onnodig lopen

Sluit de kraan terwijl je de handen wast, je tanden poetst, je scheert, inzeept of shampoo op je haren doet. En probeer een beetje minder lang onder de douche te staan. Laat het water niet lopen wanneer je de vaat doet. Vul liever je gootsteen en doe daar de vaat in. Afwassen met de hand is trouwens niet altijd zuiniger dan een recente en goed werkende vaatwasmachine.

  • Geef de tuin en je planten ’s avonds water

Overdag in de zon dreigt een groot deel van het water te verdampen en bovendien kan het water op je planten werken als een vergrootglas en de bladeren verbranden.

9. Verspil geen voedsel

Ongeveer een derde van het voedsel dat we elk jaar produceren gaat verloren. Meestal gebeurt dit omdat we het gekocht hebben maar niet opeten. Hoe vermijd je verspilling in je  eigen leven (en bespaar je geld)? En ook, hoe kunnen je je eten verbeteren zodat het gezonder is voor jezelf en voor de planeet? Eén manier is zorg te dragen voor je voedselvoetafdruk, die het resultaat is van alles wat nodig is om je voedsel van de boerderij tot op je bord te krijgen. Hier vind je allerlei tips om je voedeselvoetafdruk te verkleinen.

10. Betrek de kinderen erbij

Geef de liefde voor de natuur en planten door aan kinderen. Er zijn veel mogelijkheden voor de kids. Leg samen een moestuintje aan, maak een bijenhotel, hang vogelhuisjes op en pleit voor een schooltuin op de school van je kinderen.

Hoe draag jij zorg voor onze aarde? Deel het in een reactie hieronder!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust