Creëer meer ruimte in je kleine badkamer: 13 slimme tips

Als je woning niet zo groot is, moet je creatief zijn en de ruimte optimaal benutten. Dit geldt niet alleen voor je woonkamer en de slaapkamers, maar zeker ook voor je badkamer. Dit is een ruimte waar je meerdere keren per dag bent. Zelfs in een kleine badkamer kun je met handige tips veel doen: zowel optisch als fysiek. Heb je een kleine badkamer? Doe je voordeel met deze 13 slimme tips.

Weinig (opberg) ruimte in je badkamer

Heb je ook veel te weinig (opberg)ruimte in je badkamer? Vooral een kleine badkamer inrichten kan soms een hele uitdaging zijn. Waar berg je alles netjes op? Waar laat je alle verzorgingsproducten?

Welke kleuren maken je badkamer optisch groter en welk licht kun je het beste gebruiken in een kleine badkamer? Welke accessoires dragen bij aan meer ruimte?

Hier volgen 13 tips om meer ruimte te creëren in je badkamer. Met wat kleine aanpassingen heb je al meteen een groots effect.

OPTISCH

1. Werk slim met kleuren

Kleuren beïnvloeden zowel je gemoedstoestand als ook je waarneming. Het is geen geheim dat bepaalde kleuren ruimtes groter doen lijken- of juist kleiner. In een kleine badkamer is het belangrijk een kleur of kleurenschema te kiezen waarmee je zo weinig mogelijk contrast creëert. Laat allerlei drukke patronen hier liever achterwege.

Voor een kleine badkamer kies je bij voorkeur voor neutrale en lichte kleuren. Denk hierbij aan wit, crème of lichtgrijs. Je kunt daarnaast ook kiezen voor heldere wat fellere kleuren zoals zonnig geel of zacht hemelsblauw als je dat aanspreekt. Zachte pastelkleuren kun je ook gebruiken vanwege de rustgevende sfeer die je ermee creëert.

Hoe lichter je je kleine badkamer maakt, hoe groter die lijkt. Lichte kleuren weerkaatsen namelijk het licht en geven de indruk van meer ruimte. Donkere kleuren daarentegen absorberen het licht en maken de ruimte altijd optisch kleiner.

2. Hou het rustig

In veel gevallen hebben badkamers baat bij mooie kleurrijke onderbrekingen en patronen. Het is beter om een kleine ruimte liever zo rustig mogelijk in te richten. De patronen van bijvoorbeeld tegels maken een ruimte ook automatisch optisch kleiner.

Qua wand- en vloertegels kies je bij voorkeur voor tegels die goed bij elkaar passen en niet te veel met elkaar contrasteren. Vermijd liever wandtegels met patronen.

Ook worden er in badkamers vaker room dividers gebruikt. In een kleine badkamer is dit niet zo slim. De roomdivider maakt een kleine ruimte juist nog kleiner dan dat hij al is.

3. Zorg voor goed licht

Als je een badkamer met daglicht hebt, dan heb je geluk. Het natuurlijke licht dat je badkamer binnenvalt, maakt de ruimte automatisch groter dan een ruimte waar slechts kleine raampjes zijn of helemaal geen raam is.

Heb je geen tot weinig daglicht in je badkamer? Geen nood, door meerdere lichtbronnen aan te brengen in je badkamer werk je ook actief aan een optisch grotere ruimte. Daarnaast heb je sowieso vaak meerdere lichtbronnen nodig in je badkamer.

Ik adviseer In plaats van één plafondlamp liever te gaan voor vier of zes kleine spots. Die creëren optisch meteen meer ruimte en gaan ook meteen minder fijne schaduwen tegen. Zorg er bovendien voor dat je voor LED-verlichting kiest. LED’s besparen energie en hebben een lange levensduur.

4. Kies voor een grote spiegel

Deze tip ken je vast al, maar er is een verschil tussen iets weten en iets toepassen. Daarom deel ik de tip hier nog eens: een grote spiegel reflecteert de ruimte en laat hem automatisch een flink stuk groter lijken. In een kleine badkamer is deze snelle en gemakkelijke tip om de ruimte groter te laten lijken goud waard.

Een grote spiegel is echt de perfecte oplossing om je kleine badkamer in één keer een flinke ruimtelijke boost te geven. Als het even kan is het slim om de spiegel bij voorkeur tegenover de deur te plaatsen in plaats van ergens aan de zijkant. Hierdoor lijkt de ruimte weer een extra tikkeltje groter.

5. Minder is meer

In een kleine badkamer is er helaas niet veel plek voor allerlei leuke accessoires. Hier geldt juist: minder is meer. Te veel dingetjes in die ruimte maken de ruimte rommelig en druk. Vermijd dat daarom zoveel mogelijk.

Beperk je tot één of twee decoratieve elementen die je mooi vindt en die bij de badkamermeubels passen. Kleuraccenten kun je trouwens eenvoudig aanbrengen met je textiel. Denk hierbij aan handdoeken en matjes. Wissel hierin wat af en creëer zo toch leuke kleureffecten in je badkamer.

Heb je een badkamer met daglicht? Dan is het leuk om daar één of twee groene planten neer te zetten voor een aangename frisheid en kleur. In badkamers zonder ramen kun je het beste op zoek gaan naar kunstplanten van hoge kwaliteit die hetzelfde effect hebben.

PRAKTISCH

6. Ga voor hoge badkamermeubels

Kleine badkamers met veel meubels erin ogen druk en onrustig. De keuze van badkamermeubels is dus belangrijk als je je kleine badkamer wilt omtoveren tot een rustgevende wellness-oase. Kies in plaats van veel verschillende badkamermeubels liever voor enkele hoge meubels.

Dat oogt meteen een stuk rustiger. Ook kun je daar veel meer spullen in kwijt. Deze kasten plaats je bij voorkeur tegen een muur aan. Als het even kan plaats je de kast iets van de vloer af en hang je hem op. Dan kun je eronder ook nog wat spullen kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een weegschaal of aan je sloffen.

7. Creëer overzichtelijke opbergruimte

Opgeruimd staat netjes. Maar hoe minder ruimte er is, hoe belangrijker het is om voldoende opbergruimte te creëren. En het liefst op een manier waarop je je spullen snel terugvindt. Wat is nu de beste manier om dit te doen?

Investeer in een paar leuke en duurzame mandjes of bakken waarin je je producten, cosmetica en andere kleine spulletjes overzichtelijk bij elkaar kunt opbergen. Die plaats je weer in je badkamerkast. Zo heb je alles snel bij de hand als je het nodig hebt.

8. Kies voor een spiegelkast

De meeste badkamers hebben een handig badmeubel boven of onder de wastafel. Hierin kun je je spullen overzichtelijk kwijt. Mis je toch nog steeds wat opbergruimte in je badkamer?

Overweeg dan eens een spiegelkast. Dit is een praktisch meubelstuk om je cosmetica en verzorgingsproducten netjes in op te bergen. Deze kast vervangt de spiegel die je nu in je badkamer hebt. Je spiegel komt dan wel iets verder naar voren door de diepte van de kast, maar je creëert er fijne extra ruimte mee.

9. Plaats een paar extra planken

Sommige badkamers zijn zo klein dat extra ruimte creëren bijna onmogelijk lijkt. Denk dan eens aan de ruimte boven je badkamerdeur. Vaak kun je daar best nog één (of zelfs een paar) planken monteren.

Hier kun je dan bijvoorbeeld wat leuke mandjes met spulletjes op zetten die je niet elke dag nodig hebt. Zo creëer je meteen meer ruimte in je badkamer en het ziet er nog leuk uit ook. Dit is ook een ideale plek voor het opbergen van je handdoeken.

10. Ga voor een smalle hoge wasmand

Niet iedereen heeft de luxe om een wasmand vol vuile was in een aparte waskamer te plaatsen. Meestal staat de wasmand gewoon in de badkamer. Tegenwoordig heb je wasmanden in allerlei formaten. Ook hogere en smallere exemplaren.

Meet de ruimte op waar een wasmand het beste past in je badkamer. En kijk of je dat formaat wasmand ergens kunt aanschaffen. Zo kun je veel ruimte besparen en toch effectief wasgoed opbergen.

11. Hang je handdoeken slim op

De ouderwetse handdoekenrekjes hebben hun langste tijd gehad. Ze nemen vaak veel ruimte in beslag, zeker als het om meerdere handdoeken gaat. Koop voor je kleine badkamer bijvoorbeeld een smalle handdoekenladder. Die leunt tegen de muur en je kunt eenvoudig en ruimtebesparend meerdere handdoeken tegelijk ophangen. En het ziet er nog leuk uit ook!

Er is ook nog een andere manier om je handdoeken op te hangen: namelijk achter je badkamerdeur. Die ruimte is vaak ongebruikt en biedt best veel bergruimte. Je kunt zelf haakjes aanbrengen, waaraan je je handdoeken en bijvoorbeeld je ochtendjas kunt ophangen.

Wil je liever niet boren in je deur? Geen probleem. Je kunt ook een brede hanger kopen die je eenvoudig over je de bovenkant van je deur plaatst. Nu heb je over de hele breedte haakjes en dus veel plek om dingen op te hangen.

12. Gebruik een douchehanger

Liggen douchegel, shampoo en conditioner bij jou ook in alle hoeken van je douche? Dan is een douchehanger een goed idee. Die kun je eenvoudig aan de muur of aan de kraan van je douche hangen.

Hierin kun je al je verzorgingsproducten netjes naast elkaar in plaatsen, zodat je ze meteen overzichtelijk bij de hand hebt. Dat is lekker praktisch en ziet er meteen opgeruimd uit.

13. Gebruik elke centimeter

Deze tip moet je letterlijk nemen. Kijk eens rond in je badkamer en zoek naar plekken die nog ongebruikt zijn. Denk aan de hoeken van de badkamer, de ruimte boven het toilet of onder de gootsteen.

Als je je kleine badkamer slim wilt inrichten en ruimte wilt besparen, kun je het beste al die ruimtes zo effectief mogelijk gebruiken. Zo geniet je van meer ruimte en rust in je badkamer: hoe klein die ook is.

Hou jij ook van een fris opgeruimd huis? Maar heb je moeite met prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Zet kleine stapjes. Doe elke dag één ding. En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje. Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden. We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

 

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust