Creëer meer energie op je werkplek: 7 inspirerende tips

Een werkruimte is een belangrijke plek. Je brengt er een groot deel van je leven door. Zorg ervoor dat het een prettige omgeving is waar jij je op je plaats voelt. Het is bekend dat je op een inspirerende werkplek beter presteert en je je gelukkiger voelt. Vaak ben je dan ook veel creatiever.

Hoe creëer je nu zo’n inspirerende werkplek voor jezelf? In haar vorige blog ‘Meer (positieve) energie op je werk: 5 ultieme tips  is Lonneke uitgebreid ingegaan op hoe je je eigen energielevel zelf kunt verhogen tijdens je werk.

In dit blog helpt Lonneke je op weg met 7 inspirerende tips om op je werkplek zelf meer (positieve) energie te creëren.

Het energieveld

Dat  mensen en dieren een energieveld hebben, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat ook voorwerpen, situaties of ruimtes een energieveld hebben? Ook daarin ligt allerlei informatie opgeslagen. Bij voorwerpen is dat van de personen of plekken waar een voorwerp is geweest.

Bij situaties kun je denken aan de energie van de emoties van de betrokken personen bij de situatie. Bij ruimtes is dat wat er gebeurd is in die ruimte en de emoties die daarbij horen. Dit geldt zowel in positieve als ook in negatieve zin. Een bepaalde plek kan bijvoorbeeld heel prettig of inspirerend zijn door zijn energie.

Hoe zit dat bij jou? Wat is jouw favoriete plek om te werken? En waarom? Misschien heb je zelfs meerdere plekken voor verschillende werkzaamheden.

Ideale randvoorwaarden voor je werkplek

Afhankelijk van je beroep breng je dagelijks vele uren door op je werkplek. Zorg ervoor dat die aan een aantal randvoorwaarden voldoet.

1. Zorg voor goede ventilatie
Een belangrijke voorwaarde voor energie op je werkplek is zorgen voor frisse lucht in de vorm van ventilatie. Zeker als je thuis werkt, wordt dit nogal eens vergeten. Op kantoren zijn er vaak luchtzuiveringsinstallaties die voor frisse(re) lucht zorgen in het gebouw.

Thuis moet je hier zelf aan denken. Zet in de ochtend de ramen flink open en laat het lekker doorwaaien. Daarna zet je een raam in de ruimte op een kier om zo continu te blijven ventileren.

Probeer verder in de middagpauze een frisse neus te halen en maak een wandeling buiten. Dat is sowieso erg goed voor je om even je hoofd leeg te maken en energie en creativiteit bij te tanken.

2. Ga voor ergonomisch werken
Zit je elke dag veel achter je computer? Dan moet je erop letten dat je ergonomisch werkt om zo lichamelijke klachten te voorkomen. Want die kunnen je ook aardig wat negatieve energie bezorgen tijdens je werk. Voorkomen is beter dan genezen.

Zit, om te beginnen, rechtop in je stoel aan een bureau dat op de juiste hoogte is ingesteld. Zorg voor een goede bureaustoel. Check dan of de bovenkant van het beeldscherm op dezelfde hoogte staat als je ogen en of het scherm op een armlengte van je afstaat. Door tenslotte je beeldscherm iets minder ‘fel’ in te stellen, scheelt je dat vermoeide ogen aan het einde van de dag.

3. Zorg voor goede verlichting
Verlichting is erg belangrijk: zowel voor werkcomfort als ook voor je energie, want het bepaalt de sfeer. Sommige mensen raken bijvoorbeeld geïrriteerd van felle TL-buislampen, die op kantoor hangen. Ga – als het even kan – voor verlichting die functioneel is en waarin jij je prettig bij voelt.

Neem de energie van je werkplek onder handen

Als je iets wilt veranderen aan je werkplek om daar meer energie te ervaren, dan kun je dat op twee manieren doen: Je voegt iets toe aan de ruimte wat jou positieve energie geeft. Denk bijvoorbeeld aan een foto (een mooie vakantieherinnering of een dierbare), een plaatje (denk aan een visionboard, een steen, een kleur of een bepaald geluid (mooie muziek) Je haalt iets weg uit de ruimte, waardoor het rustiger wordt qua energie in je werkruimte of werkplek. Met de volgende tips kun je dit bereiken.

1. Ga voor een opgeruimd bureau
Je bureau is het eerste wat je ziet als je naar je werkplek toegaat. Hoe je bureau er uit ziet heeft een grote invloed op jouw energie. Net als een opgeruimd huis heeft ook een opgeruimde werkplek veel positieve aspecten. Je kunt veel geconcentreerder aan de slag en je bent productiever als je een opgeruimd bureau hebt. Alles ligt op zijn, plek dus het haalt je niet uit je concentratie en het kost je geen negatieve energie als je iets nodig hebt. Daarnaast verhoogt een opgeruimd bureau je efficiency en je prestatievermogen. Zorg ervoor dat ook de rest van de ruimte waarin je werkt opgeruimd en schoon is.

2. Zorg voor kleuren die je positieve energie geven
Kleuren hebben een grote invloed op je emoties en roepen vaak allerlei associaties bij je op. Kleuren zijn dus van grote invloed op hoe jij je voelt op je werkplek. Iedere kleur heeft een andere energie omdat iedere kleur bestaat uit een andere trilling.

Rood heeft bijvoorbeeld een zwaardere trilling dan roze. Ook is er een duidelijk verschil tussen bruin en wit. Deze trillingen hebben invloed op jouw fysieke, spirituele & emotionele gesteldheid. Iedere kleur heeft een ander thema en daarmee een andere emotie. Rood is de kleur van actie, snelheid en passie en dus ideaal als je echt dingen gedaan moet krijgen. Terwijl blauw de kleur van rust en communicatie is en dus goed werkt als je dingen op papier moet zetten.

Ga voor jezelf na welke kleuren je energie geven en je positief beïnvloeden. Zorg dan voor meer van die kleur(en) in je werkruimte. Je kunt natuurlijk een muur in een andere kleur verven, maar met accessoires in die kleur(en) op je bureau kom je ook al een heel eind.

3. Ga voor groen
Planten zijn ideaal om je werkplek letterlijk en figuurlijk mee op te fleuren en te zorgen voor meer energie. De frisse groene kleuren geven meteen een flinke energieboost op je werkplek. Probeer het maar eens uit.

Groen is de kleur van je hart en van nieuwe ontwikkelingen. Dus wil je vanuit je hart nieuwe dingen gaan ontplooien. Daarnaast heeft een plant ook energie en straalt het de energie van groei uit. Planten hebben namelijk luchtzuiverende eigenschappen en ze kunnen extra zuurstof aanmaken en zo de schadelijke stoffen in de lucht zuiveren.

Wist je trouwens dat planten je een ontspannen gevoel geven en zo zorgen voor minder stress? Een hele goede reden om je werkplek op te fleuren met een aantal mooie exemplaren.

4. Vermijd afleiding
Niets kost je meer (negatieve) energie dan afleiding tijdens het werk. Welke vorm maakt niet eens zoveel uit: als je uit je concentratie en focus wordt gehaald, duurt het altijd weer een poosje voordat je weer in de volledige concentratie zit. Zet daarom alle meldingen van je telefoon uit zodat je niet wordt afgeleid door een bliepje van een reactie op je Facebookpost of door een appje van een vriendin.

Zet op je PC – bij werk waarbij je volop gefocust moet zijn – je mail en andere meldignen helemaal uit. Zo blijf je geconcentreerd in je volle energie in je flow en kun je efficiënt doorwerken. Werk je op kantoor met anderen? Zorg er dan voor dat collega’s je niet afleiden. Moet je echt geconcentreerd werken; doe dan oortjes in zodat ook duidelijk is dat je op dat moment even niet gestoord wilt worden.

Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kunt beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf als je ondernemer bent. En als je werknemer bent kun je vandaag nog starten met 365 Dagen Meer Energie.

Handige oefening

Misschien zijn er werkzaamheden, die je nu op een bepaalde plek uitvoert, die niet lekker lopen. Werkzaamheden waarbij je het gevoel hebt dat het stroef loopt. Of waarbij je heel snel heel moe wordt of waar de inspiratie maar niet komt. Als dat het geval is, dan betekent het dat de energie van die plek niet goed is voor de werkzaamheden die je daar uitvoert. Wat kun je daaraan doen? De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk een andere werkplek opzoeken. Maar dat is niet altijd mogelijk. Ik heb daar een handige oefening voor:

1.       Zet jouw energie neer op je werkplek. Dat doe je door een soort energiepaaltjes te slaan in een rechthoek om je heen. Zeg maar een soort piketpaaltjes van energie. Dus je visualiseert of zegt in jezelf: hier sla ik een energiepaaltje: bijvoorbeeld rechtsboven in de hoek. Hetzelfde doe je links boven in de hoek en rechtsonder en linksonder.

2.       Nadat je dat gedaan hebt, trek je denkbeeldige lijnen van het ene paaltje naar het andere en verder zodat je een rechthoek krijgt.

3.       Als laatste zeg je in jezelf: dit is mijn energieruimte. Hierbij hem ik mijn energie neergezet.

Welk van deze tips ga jij meteen inzetten voor meer energie op je werkplek?

Wil je graag met jouw energie aan de slag, wil je leren hoe je dat positief kunt beïnvloeden? Start dan vandaag nog met 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf als je ondernemer bent. En als je werknemer bent kun je vandaag nog starten met 365 Dagen Meer Energie.

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust