Check jouw balans in geven en ontvangen

Herken je dat? Dat je weleens moeite hebt met het aannemen van complimenten of cadeaus? Dat je dan soms het gevoel bekruipt, dat je die ander wat schuldig bent of dat je je ongemakkelijk voelt? Merk je dat je veel liever de gever bent dan de ontvanger? Het is belangrijk dat geven en ontvangen zoveel mogelijk in balans is om je energie hoog te houden.

In dit blog vertelt Lonneke je hier alles over.

Disbalans in geven en ontvangen

Zolang alles in je dagelijkse leven redelijk in balans is als het gaat om geven en ontvangen, zit je lekker in je vel en is er weinig aan de hand. Maar zodra dit langere tijd uit balans is en je langdurig meer geeft dan ontvangt, dan kun je hier last van krijgen.

Die disbalans hierin wordt in de basis vaak al gelegd in je jonge kinderjaren. Om een beeld te krijgen van hoe het er nu bij jou voorstaat met die balans, kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

 1. Ben jij een gever?
 2. Vind je dat je vaak te veel geeft?
 3. Hoe goed ben je in ontvangen?
 4. In hoeverre kun jij ontvangen zonder schuldgevoel?

Let voortaan eens op jouw reactie als je een compliment krijgt. Of als iemand je een onverwachte verrassing voor je heeft. Denk eens na hoe je hier iets aan kunt veranderen, zodat het je energie geeft in plaats dat het je energie kost. Een simpel voorbeeld: als iemand je een compliment geeft over je prachtige jas, kun je bijvoorbeeld antwoorden met ‘dankjewel’. In plaats van dat je uitgebreid iets gaat zeggen over dat je hem met 75% korting in de uitverkoop hebt gescoord 😉

Leer om beter te ontvangen

Er zijn eenvoudige tips die je kunt uitvoeren om beter te worden in een stukje ‘ontvangen’.

 1. Zet een affirmatie of mantra in. Maak er dan eentje die precies bij jou past. Gebruik je eigen woorden. Let erop dat je een affirmatie of mantra altijd in de tegenwoordige tijd opstelt. Hier volgen enkele voorbeelden:
 • Ik ontvang net zo makkelijk als dat ik geef.
 • Ik kan goed ontvangen.
 • Ontvangen en geven zijn bij mij in perfecte balans.
 1. Voer letterlijk de beweging van armen openen en handen openen en ontvangen voor jezelf uit. Haal het dan letterlijk naar je lichaam toe. Door deze fysieke gebaren te maken zet je de handeling kracht bij. Zo kunnen jouw fysieke en jouw energielichaam het beter onthouden.
 2. Doe een korte visualisatie. Bedenk een voorwerp of plaatje dat ‘ontvangen’ symboliseert. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een kleur of een beeld dat je hebt van een herinnering. Zorg ervoor dat je dit plaatje regelmatig in je gedachten haalt. Het werkt goed als je de afbeelding of de tekst ergens ophangt (bijvoorbeeld op je koelkast), zodat je het vaak ziet.

Kijk welke tip bij jou past en ga ermee aan de slag.

Oefening voor meer balans tussen geven en ontvangen

Je kunt zelf actief aan de slag met een oefening om te werken aan je balans tussen geven en ontvangen. Want hoe beter die balans is, hoe beter je in je vel zit en hoe meer energie je hebt.

Om iets in de balans te kunnen veranderen, moet je achterhalen wat nu eigenlijk situaties zijn waarin die disbalans ontstaat. Als je de oorzaak hebt, kun je eraan werken.

Zorg voor papier en een pen en ga op een rustige plek zitten. Neem ruim de tijd en vul de volgende regels voor jezelf aan:

 • Ik heb moeite met geven als …
 • Ik heb moeite met ontvangen als …
 • Ik vind het makkelijk om te geven als …
 • Ik vind het makkelijk om te ontvangen als …

Door inzichten op te doen over jouw persoonlijke balans tussen geven en ontvangen, heb je indirect effect op je energie.

Wil jij meer energie in je leven? Meer invloed uitoefenen op je energiepeil? Doe dan mee met 365 Dagen meer Energie.

Zou je het leuk vinden als ik je iedere dag help met alles wat te maken heeft energie? In 365 Dagen meer Energie ontvang je iedere dag een mail met een tip, inspiratie, korte les, inzicht, oefening of idee waarmee je aan de slag kunt.  Er zijn 6 peilers wel 365 dagen lang aan bod komen:

Relaties
Gezondheid
Geld
Persoonlijke ontwikkeling
Spiritualiteit

Je kunt iedere dag vragen stellen in de besloten Facebook-groep met gelijkgestemden. En ik geef wekelijks een live energie journaal waarin ik actueel inspring op alles wat te maken heeft met energie. Lees er meer over

Er geldt nu een early bird tarief. Meld je snel aan op https://ikgaervoor.nu/

We starten 15 juli. En er zitten 2 geweldige bonussen bij!

 

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Wie slank wil zijn moet slim zijn! Met de tips van Eveline van 365 Dagen Slank lukt me dat iedere dag smile

Marja

volgt 365 Dagen Slank

Ik voel me sterker op het gebied van grenzen stellen. Mijn dienstbare kant is ook zakelijker geworden 😊

Lonneke heeft iets wakker gemaakt in mij, daar ben ik super blij mee.

Joyce

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Ik ben nu veel meer gemotiveerd en ik weet dat ik op de juiste weg ben. Er komen nu ook klanten gewoon naar me toe!

Veerle

volgt 365 Dagen Meer Energie in je Bedrijf

Vanaf middel april tot nu (2 juni) is er ruim 4 kilo af!

Chantal

volgt 365 Dagen Slank