Beter slapen met deze 6 planten in je slaapkamer

Kamerplanten zijn niet alleen geschikt als mooie decoratie die elk huis gezelliger maken, ze kunnen ook het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in je huis flink verbeteren. Met de juiste planten in je slaapkamer kun je zelfs de kwaliteit van je slaap verbeteren. Je kamer wordt frisser met een betere lucht en minder vervuilende stoffen. In dit blog vertel ik je alles over het effect van planten en deel ik welke 6 planten ideaal zijn voor in je slaapkamer.

Planten in je slaapkamer: gezond of ongezond?

Planten in je slaapkamer zorgen voor betere lucht door zuurstof af te geven en allerlei verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen. Het resultaat: je kunt beter slapen door schonere lucht. Helaas blijft de fabel bestaan dat planten in de slaapkamer  schadelijk zijn en een negatief effect op je slaap kunnen hebben. De reden die genoemd wordt: ’s nachts ademen planten ‘onze’ lucht in. Dit is echter niet direct waar. Het is waar dat de meeste kamerplanten alleen overdag zuurstof  produceren als ze in het daglicht kunnen foto synthetiseren. En ’s nachts stoten ze koolstofdioxide (= CO2) uit: net als wij. De hoeveelheid die planten daarvan uitstoten is echter bijzonder klein en heeft dus geen negatieve invloed op onze slaap. Bovendien zijn er ook planten die ook ’s nachts zuurstof produceren.

Hoe zit dat met schimmels?

Een ander argument tegen planten in de slaapkamer dat vaak wordt genoemd, is schimmel. Door planten veroorzaakte schimmel komt echter niet op de muren van je kamer, maar verschijnt eerder op de plant zelf. Schimmels ontstaan alleen als je de planten verkeerd verzorgd. Bijvoorbeeld door ze teveel water te geven en de grond daardoor permanent nat is. Als je je planten normaal water geeft en goed verzorgd ontstaat er meestal geen schimmel. Je kunt ook eventueel hydrogel, kokosvezels of kleikorrels gebruiken om schimmel preventief tegen te gaan.

Positieve effecten van planten in de slaapkamer

Nu we de fabels hebben gehad, gaan we naar de positieve effecten van planten in je slaapkamer. Allereerst brengen planten altijd gezelligheid en een rustgevend ‘feel good-gevoel’ met zich mee. Daarnaast hebben ze een positief effect op:

  • Je geestelijke gezondheid: het is aangetoond dat planten je stemming verhogen, kalmeren en stress verminderen.
  • Verse zuurstof: Als ze licht krijgen, produceren planten zuurstof. Sommige planten geven zelfs ’s nachts zuurstof af.
  • Luchtvochtigheid: ‘s winters is de lucht in huis vaak veel te droog door de verwarming. Planten kunnen de luchtvochtigheid verhogen en zorgen zo voor een beter binnenklimaat.
  • Luchtzuivering: Veel planten nemen ’s nachts ook CO2 op en stoten zuurstof uit. Er zijn zelfs luchtzuiverende planten die verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen filteren.

Er is trouwens geen exacte richtlijn voor hoeveel planten er in de slaapkamer moeten staan. Om optimaal te profiteren van de effecten van een plant in je slaapkamer, adviseert de NASA in haar Clean Air Study van 1989 om minstens één plant met grote bladeren per 9 m² te plaatsen.

6 ‘must have’ planten in je slaapkamer

In principe is er bijna geen plant die schadelijk is in de slaapkamer, want alle groene planten verbeteren de luchtkwaliteit door zuurstof te produceren; in ieder geval overdag. Er zijn zelfs planten voor de slaapkamer die ’s nachts zuurstof afgeven en de lucht zuiveren door verontreinigende stoffen zoals formaldehyde of benzeen eruit te filteren. Deze planten zijn bijzonder geschikt voor ruimtes waar mensen slapen, omdat ze een gezonde nachtrust kunnen bevorderen. Er zijn vele soorten planten die op een positieve manier bijdragen aan je nachtrust als je ze in je slaapkamer neerzet. Ik deel hier 6 belangrijke planten met je.

1. Lavendel

De aangename geur van de Lavendel helpt om tot rust te komen na een stressvolle dag en draagt bij aan een betere nachtrust door de vermindering van CO2 in je kamer. Verschillende studies hebben aangetoond dat de geur van lavendel een kalmerend en ontspannend effect op je heeft. Van het inademen van de lavendelgeur wordt ook gezegd dat het je hartslag en bloeddruk vertraagt. Extra tip: verse lavendel helpt je nog beter om in slaap te vallen dan gedroogde bloemen. Daarom kun je het beste een kleine potplant in je slaapkamer zetten.

2. Aloë vera

Aloë vera is niet alleen een goede vochtinbrenger voor je huid, maar heeft als kamerplant ook een bijzonder ontgiftende werking. Het is een ideale plant voor lichte en zonnige slaapkamers. Als het te donker is op de kamer zal deze plant snel verdorren. Deze gemakkelijk te verzorgen kamerplant heeft niet alleen de positieve eigenschappen van een geneeskrachtige plant; het bijzondere is dat de plant ook ’s nachts veel zuurstof afgeeft. Daarom is die bijzonder geschikt voor je slaapkamer. Als vetplant heeft aloë vera ook weinig water en aandacht nodig en hij kan in de winter prima in een koelere kamer overleven.

3. Dracaena

De gemakkelijk te onderhouden Dracaena filtert een ongelooflijke hoeveelheid verontreinigende stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht. Omdat de plant over deze bijzondere eigenschappen beschikt, is het een perfecte plant voor de slaapkamer. De Dracaena houdt van lekker licht en zonnig en doet het daarom bijvoorbeeld goed op de vensterbank. Door de robuuste aard van deze plant groeit hij ook prima in (gedeeltelijke) schaduw.

4. Spathiphyllum

De Spathiphyllum is ook een plantensoort die bijdraagt aan schone en frisse lucht in je slaapkamer. Verontreinigende stoffen worden door deze plant effectief weggefilterd. Denk aan formaldehyde of benzeen. Ook voorkomt hij de verspreiding van ziektekiemen. Daarnaast zorgt hij dankzij de grote bladeren voor meer luchtvochtigheid in je slaapkamer en dus een aangenamer binnenklimaat. Hier zijn je slijmvliezen – zeker in de winter – blij mee. Vooral de grotere soorten zoals de Spathiphyllum Sensation zijn ook meteen een geweldige blikvanger in je slaapkamer. Het mooie is dat deze plant niet eens veel licht nodig heeft. Je kunt hem dus prima plaatsen in een kamer met kleine ramen of waar geen zonlicht is. Wel heeft hij regelmatig wat water nodig.

5. Scindapsus

De Scindapsus is geëvolueerd van een plant die je vroeger alleen bij je oma in huis zag hangen tot een trendy klassieker. Deze niet veeleisende hangplant is in verschillende soorten verkrijgbaar. Waarom is het één van de beste planten voor de slaapkamer? Het filtert de lucht door verontreinigende stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, tolueen en xyleen te absorberen. Het gaat daarnaast ook onaangename geurtjes in een ruimte tegen. Zet deze plant bij voorkeur in het licht of gedeeltelijke schaduw. Hij heeft maar af en toe wat water nodig. De Scindapsus verbetert tenslotte niet alleen de luchtkwaliteit in je slaapkamer, maar hij doet ook uitstekend werk op plekken waar allerlei apparatuur staat. Denk aan je werkkamer met een PC en een printer. Let op: Je moet deze plant wel buiten het bereik van kinderen en huisdieren houden, want de bladeren zijn giftig.

6. Sansevieria

De Sansevieria is ook een veelzijdige effectieve plant die hier niet mag ontbreken. Deze kamerplant heeft ook de bijzondere eigenschap dat hij ’s nachts zuurstof afgeeft en de lucht ontdoet van koolstofdioxide. Hij haalt – net als de andere genoemde planten – ook verontreinigingen uit de lucht. Met deze mooie eigenschappen bevordert het een gezonde nachtrust. Daarnaast heeft deze plant een positief effect op je luchtwegen en je immuunsysteem. Er wordt zelfs beweert dat de plant helpt tegen hoofdpijn en hoge bloeddruk. Zeker het proberen waard dus! De niet veeleisende Sansevieria heeft het overdag liefst licht, maar doet het ook nog prima met wat minder licht. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die hij krijgt, verkleurt de plant iets in een lichtere of donkerdere kleur. Ook handig om te weten: hij heeft maar één keer per maand een beetje water nodig.

Welke planten zijn niet geschikt voor de slaapkamer?

Zelfs als je diep slaapt, neem je nog geuren waar. Het is daarom beter om geurende kamerplanten te vermijden. Hoewel ze niet direct schadelijk zijn, kun je geurige kamerplanten en bloemen zoals jasmijn of orchideeën in de slaapkamer beter vermijden. Ze kunnen je slaap beïnvloeden of verstoren en mogelijk leiden tot hoofdpijn of misselijkheid. Als je gevoelig bent voor geuren, moet je zelfs lavendel uit je slaapkamer bannen. Slaapt er een baby in de slaapkamer? Vermijd dan bloeiende planten: die geven etherische oliën af. Ga ook na of de planten die je voor je slaapkamer gekozen hebt giftig zijn of  – als je allergieën hebt – of ze allergene stoffen bevatten. Let op: veel populaire planten kunnen giftig zijn voor huisdieren. Informeer hier goed naar als je een plant koopt.

Zo geniet je zo lang mogelijk van je planten

Als je planten eenmaal staan, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Neem daarvoor de volgende tips mee:

  • Zorg ervoor dat de planten niet op de tocht staan: daar houden ze absoluut niet van.
  • Zorg voor de juiste temperatuur in je slaapkamer (meestal ergens tussen de 16° en 20° C).
  • Verwijder stof van de bladeren: veeg ze regelmatig af zodat er geen stof op blijft liggen.

Je leest het: met planten breng je een gezond binnenklimaat en een oase van rust in huis én het heeft ook nog eens een positief effect op je nachtrust.

Hou jij ook van een fris opgeruimd huis? Maar heb je moeite met prioriteiten te stellen waar je moet beginnen, begin dan gewoon ergens. Er is geen goede of foute plek om te beginnen. Zet kleine stapjes. Doe elke dag één ding. En als je echt vast zit, en alles zit je tegen, dan kun je meedoen met een plan dat ik gemaakt heb. Je kunt elke dag samen met mij opruimen en langzaam, na verloop van tijd, je hele huis in verbazingwekkende vorm krijgen! Elke dag een stapje. Je krijgt deze dagelijkse aanmoediging en herinnering aan je plan en missie als je mee doet met ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je ontvangt elke dag een kleine opdracht om je te helpen herinneren aan jouw uitdagingen en besluit en je op het juiste spoor te houden. We gaan er gewoon samen voor. Je krijgt nu € 120,00 korting op je deelname aan ‘365 Dagen van Rommel naar Rust’. Je investering in een opgeruimd en fris huis is nu tijdelijk slechts € 45 voor een heel jaar!

Is dit blog ook interessant voor je vriendinnen? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Ik had de investering in deze superopruimcursus al in de eerste weken terugverdiend. Dat kwam omdat in een van de opdrachten je je tassen ging reorganiseren, opruimen en eventueel wegdoen wat je niet meer nodig had. Toen vond ik in een hele oude tas in een zijvakje nog € 50,00. Hahaha. Het tweede wat ik terugverdiende was dat ik door het opruimen ineens heel veel dingen vond die ik helemaal niet nodig had of dubbel had. Sommige dingen waren gewoon nog nieuw. Die heb ik allemaal verkocht op Marktplaats en zeker enkele tientjes mee verdiend.

Carola

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Gelukkig had ik voor mijn vakantie al vooruitgewerkt om de keukenkastjes te doen, dus ik ben lekker bij. Wat een heerlijkheid om niet zo veel meer in de kastjes te hebben staan. Ik heb gewoon ruimte over! En nog € 40 verdiend aan de spulletjes die ik te koop had gezet in de Facebookgroepen 🙂

Diane

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben nu heel gefocust bezig met huishoudelijke taken. Echt fijn om die focus te kunnen houden en alles netjes te houden. Rommel komt er bij mij niet meer in 😉

Charlotte

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Als je huis op dit moment een chaos is en je geen idee hebt waar te beginnen, is deze cursus erg fijn. Je krijg elke dag een mail, meestal met een opdracht, waardoor je je huis stap voor stap onder handen gaat nemen. Door de groep zie je niet alleen waar anderen tegen aan lopen in hun huis, maar ook hoe zij dingen oplossen.

Corien

volgt 365 Dagen Rommel naar Rust

Mijn eerste eye-opener deze maand is dat ik dus echt wel kan opruimen en een ritme hierin kan vasthouden. Ik wil graag snel te veel en dat werkt averechts. Ik kan nu, met mijn drukke gezinsleven en twee eigen bedrijven, toch goed overzien wat er moet gebeuren en ik heb gewoon meer tijd gekregen!

Ilse

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust

Ik ben zo blij met deze groep! Ondertussen ben ik bij dag 123 en het lukt me gewoon om alles opgeruimd te houden. Ik ben ook heel gemotiveerd nu om het schoon en overzichtelijk te houden.

Dian

volgt 365 Dagen van Rommel naar Rust